Social Icons

středa 10. října 2012

Recenze: Divergence


Autor: Veronica Roth
Překladatel: Radka Kolebáčová
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2012
Počet stran: 344
Anotace: Jedna volba, rozhodne o tvých přátelích. Jedna volba, určí tvou víru. Jedna volba, předurčí tvou oddanost – navždy. Jedna volba, TĚ ZMĚNÍ!
Chicago, budoucnost. Obyvatelé polorozpadlého města jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas si zvolit, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, jež se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem. Způsobem, který ji ale může zničit.


*
Na knihu jsem se velice těšila, protože jsem na ní všude četla jenom kladné ohlasy, tak jsem se rozhodla, že si ji musím přečíst a udělat si vlastní názor.
*
Šestnáctiletá Beatrice žije v budoucnosti v Chicagu společně se svým bratrem Calebem, matkou i otcem. Obyvatelé tohoto města jsou rozděleni do pěti frakcí a Beatricina rodina patří do Odevzdanosti – nesmí myslet na sebe, nesmí se na sebe dívat do zrcadla, nesmí rodičům klást otázky a musí stále chodit v šedém oblečení, jaké mají i všichni ostatní.
*
Beatrice je čerstvých šestnáct a blíží se obřad volby, kde si vybere, do jaké z pěti frakcí chce patřit. Ještě před obřadem ale musí jít na talentové zkoušky, kde se dozví, do které frakce by nejlépe zapadla. Zkouška ale skončí nerozhodně a dozví se, že má předpoklady pro více frakcí, je Divergentní. Být Divergentní je ale nebezpečné, a proto o tom nesmí s nikým mluvit. Beatrice je zmatená a neví, pro kterou frakci se má rozhodnout. Při Obřadu volby přejde její bratr k Sečtělým a ona sama se přidá na stranu Neohrožených. Když úspěšně složí první zkoušku – naskočí na jedoucí vlak a skočí z budovy, dostane se do centra Neohrožených, kde se dozvídá, jak bude její výcvik pokračovat. Musí podat co nejlepší výsledky, aby mohla dostat co nejlepší práci… ale má to háček. Celkem je nováčku dvacet, ale zapojit se do frakce může jenom hrstka z nich. Ostatní budou žít s odpadlíky na kraji města, bez péče a bez rodiny. A tak začíná boj o místa, o přežití, o budoucnost…
*
Proč mají lidi tendenci předstírat, že smrt je jenom spánek?
*
Hlavní hrdinka Beatrice mi přišla sympatická. Jelikož pochází z Odevzdanosti, nemá to u Neohrožených zrovna lehké. Z nováčků je skoro nejslabší, a tak se bojí, že výcvik nedokončí.
U hlavní hrdinky jsou úžasně zachyceny její změny v chování a v celkovém postoji. Ze začátku se Beatric chová jako nějaká malá chudinka, ale s postupem děje se mění a je ochotna bojovat.
Nejlepší postava z knihy je podle mě Čtyřka, instruktor nováčků a tudíž i Beatric. Je to takový pan záhadný s úžasným charismatem a stylem chování i mluvy. Určitě si Čtyřku zamilujete, protože nejde si ho neoblíbit.
*
Vezmu ho za ruku. Propletu si s ním prsty. Nemůžu dýchat.
*
Příběh je zezačátku mírně nudný, protože je Beatric v Odevzdanosti, kde se každý chová podle pravidel. Jakmile ale přestoupí k Neohroženým, začíná se příběh zamotávat a dostávat určitý švih. Autorka velmi dobře popisuje chování postav i prostředí, které si můžete živě představit.
Samotný závěr knihy byl sice na mě trošičku rychlý a než jsem se vzpamatovala, byl konec, který byl podle mě ale dobře promyšlený a čtenáře nechává do jisté míry napnuté, jak vše dopadne.
*
„Vy už jste si vybrali,“ řekne Eric, „teď musíme my vybrat vás.“
*
Beatrice si vybrala Neohroženost, ale co byste si vybrali vy? Mírumilovnost? Odevzdanost? Upřímnost? Sečtělost?
Neohroženost bych si určitě nevybrala, protože skákat z jedoucího vlaku, budov nebo někoho neustále bít není nic pro mě. V upřímnosti bych také být nejspíš být nemohla, protože jejich zkoušky (kdy všem vyklopíte své největší tajemství) se mi nelíbí. Nejspíš bych se rozhodla pro Sečtělost, stejně jako Beatricin bratr. Ležet celý den v knihách a jenom číst? Co víc si přát ;)
*
Věříme v obyčejné statečné činy, v odvahu, jež člověka přiměje postavit se za druhého.
*
Musím říct, že se mi kniha líbila, a po dočtení jsem byla docela v šoku.
Ačkoliv není téma příliš originální, je příběh velmi zajímavý a moc se těším, až si přečtu další díl.
*

*
Jsem statečná.

Už se těším, až uvidím Divergence film, který by měl být v kinech od roku 2014 (12.března?)

22 komentářů:

  1. Tuhle dystopii miluji! Je úplně úžasná.

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha je úplne super. Moja 1. dystópia to bola, takže mám k nej aj citový vzťah 8P Je to úžasne zvrátený svet, to ja strašne milujem 8P aj 2ka bola super

    OdpovědětVymazat
  3. Co k této knize dodat.. Mě třeba příběh originální přijde.. asi jsem nečetla nic podobného nebo tak, ale kniha je úžasná :) A Čtyřka? ♥ :D.. Jsem strašně zvědavá, jak to autorka ukončí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Toto byla opravdu dobrý knížka. Jen škoda toho, jak do dopadlo... Jo, na film se taky těším :D

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi zajímava kniha, ale těch dystopií je najednou nějak moc a už se v tom ani moc neorientuju :(

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná kniha, už čtu druhý díl a je to super napínavé čtení :) těším se na další

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá knihy :) Nic podobného jsem ještě nečetla, moc se mi to líbilo

    OdpovědětVymazat
  8. Velmi pěkná knížka, příjemně se mi četla :)
    Je to originální příběh :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mě se tahle kniha hrozně líbila. Celkem dost mě oslovila :) A na film se taky těším hrozně moc :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nikdy jsem nepochopila, proč mají mladí lidé (mezi které se řadím také :D) tuhle knihu tak rádi, mně se zdála tak nějak.. špatná. :( I když to je možná příliš silný výraz. Jinak - nemyslím si, že by měla mít vysoké hodnocení. :) V mých očích je to jen zpopularizovaný průměrný román. Ani to nemá dobré téma nebo zápletku... Nic nového, už to tu bylo v podobném kabátu tolikrát... A ten způsob vyjadřování...

    OdpovědětVymazat
  11. Kniha je opravdu zajímavá všem doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělá kniha, a moc povedná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dokonalá knížka.Hrozně se těším na třetí díl.

    OdpovědětVymazat
  14. K této knížce se pořád nemůžu donutit. :/ Škoda.

    OdpovědětVymazat
  15. Na tuhle knihu se taky chystám, a ty jsi mě ještě více nevnadila. :D Jinak - sečtělost by pro mě bylo to pravé. ;) :D

    OdpovědětVymazat
  16. Divergenciu práve čítam :) bola som aj na filme, ktorý sa mi veľmi páčil :) no na knižku teraz nemam moc času :/

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělá knížka moc se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
  18. Není originální? Mně přišel originální dost. A taky jsem si ji hrozně oblíbila. A ano, Čtyřka! ^^ :DD Super, úžasné, tleskám. Taky, jak se blížil konec, tak říkám "Cože?! Počkat, cože?! Konec prvního dílu. CO?! :D Já čekala, že o tom bude celá trilogie." Takže tomuhle rozhodně tleskám, autorka dokázala využít potenciál a zakomponovat tam stupňovité drama? Doufám. Mám těch knih teď víc, takže jsem se dál nedostala, ale brzy bych měla pokračovat :)

    OdpovědětVymazat
  19. Prečítať, neprečítať... Asi si najprv pozriem film a potom uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Divergence je opravdu velmi vydařená série. Tuto knihu jsem přečetla jedním dechem, protože mě děj okamžitě vtáhl a hltala jsem ho až do konce. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Mne sa tak táto kniha páčila, že je hriech si ju neprečítať. ;)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates