Social Icons

neděle 26. května 2013

Recenze: Hostitel

Autor: Stephenie Meyer
Nakladatelství: Tatran
Počet stran: 616
Rok vydání: 2009
Anotace: Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ – její vetřelecká „duše“ – která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. (zdroj)
Pár slov o autorce: Stephenie Meyer se narodila v USA 23. prosince 1973. Vyrůstala v Phoenixu v Arizoně (který také užila ve svých knihách) se svými pěti sourozenci a nadále v Phoenixu žije.
Vystudovala Brigham Young University, je šťastně vdaná a má tři syny (Gabo, Seth a Eli). Sama psala během normálního života matky třech ani ne desetiletých kluků, a přesto (nebo proto) jsou její knihy skvělé.
K první knize Stmívání získala inspiraci ze snu. Píše při poslechu hudby, nejvíce jí inspiruje skupina Muse.
Půlnoční slunce (Midnight sun) - Stephenie napsala ještě poslední díl k Twilight serii, ale ještě před dokončením se její dílo objevilo na internetu. Meyerová tedy odložila psaní na neurčito, protože jí velice mrzelo, jak bylo její dílo zneužito. MS by ale měl být stejný příběh jako první díl Stmívání, ale z pohledu upíra Edwarda Cullena. (zdroj)
ISBN 978-80-222-0564-1

*
zdroj
Knihu jsem si chtěla přečíst proto, že jsem se hodně těšila do kina na film. 
Když jsem na mě v knihovně "vykouklo" oko na obálce :D rozhodla jsem se, že si knihu musím půjčit, abych věděla, na co vůbec do kina jdu. Po pár stránkách mě děj natolik pohltil, že jsem knihu, ačkoliv má opravdu velký formát a spoustu stran; přečetla během několika dní.
*
Hlavní nikdy-se-nevzdávající hrdinkou je mladá Melanie Stryderová. Ona a její bratr Jamie jsou už několik dní na útěku. Mel se stará o všechno - jídlo, pití a hlavně o jejich přežití. Naši planetu totiž obsadili mimozemšťané, kteří si přivlastňují lidská těla a vkládají do nich vlastní duše. Melanie nechce dovolit, aby ji a  jejího bratra někdo takto posedl, proto se neustále ukrývají a přemisťují. Snaží se tak dostat ke strýci Jebovi, který snad našel místo, kam se všichni přeživší mohou ukrýt. 
zdroj
Jednou se při krádeži jídla seznámí s Jaredem, oslňujícím a krásným mladíkem, který též žije sám. Mel se do Jareda zamiluje a rozhodnou se putovat spolu. Ovšem později se stane nehoda - Melanie je objevena a její tělo poslouží jako hostitelské...
*
Melanie se stala hostitelem pro cizí duši - Poutnici. Ta se snaží vypudit její poslední zbytky, ale to se jí moc nedaří, protože Mel je silná a jen tak se nehodlá vzdát. Poutnice tedy neovládá celé tělo - nemůže vidět všechny vzpomínky, neustále slyší její hlas... 
Poutnici se ale nakonec podaří nahlédnout do Melaniných vzpomínek kde uvidí muže, po kterém Melanie touží. Jelikož je nyní uvnitř jejího těla a sdílí její pocity, zamiluje se do něj také. Nemůže jej proto nechat zemřít, a tak uzavře s Mel spojenectví - zachrání Jareda, Jamieho a všechny ostatní. 
zdroj
Aby ale všechny zachránila, musí se vydat na nebezpečnou cestu za mužem, kterého obě milují.
*
Poutnice, je duše, která byla vložena do Melaniného těla. Mel ale není její první hostitel. Poutnice už byla na spoustu planetách, kde se nacházeli obří pavouci, delfíni, květiny a jiné. Velmi se mi líbily tyto části, kde Poutnice vypravovala a vzpomínala na svůj domov. Autorku velmi chválím za to, jak byla při tomto tématu hodně originální a nápaditá. 
Poutnice mi byla velmi sympatická, i když jsem ji z počátku nenáviděla, protože přece jenom "posedla" Mel a tak vlastně pozastavila vztah Mel - Jared. 
Jediné, co jsem z počátku nechápala, bylo to, proč Poutnici začali v půlce příběhu říkat Wanda. Proč Wanda? Proč tak divné jméno? Proč jméno Wanda, které je úplně jiné než Poutnice? Nakonec jsem se dopídila až k tomu, že v originálu se Poutnice řekne Wanderer. Z toho logicky vyplývá Wanda. :)

zdroj
*
Melanie, ji bych prostě zatleskala. Jak dlouho dokázala udržet Jamieho a sebe v bezpečí. Jak je odhodlaná, vytrvalá a to všechno v době, kdy naši zemi obsadili mimozemšťané! Určitě to pro ni musela být velmi těžké, odolávat takovou dobu. Proto jsem jí přála, aby se v pořádku (i když "posednutá") vrátila domů, aby konečně mohla být s Jaredem. Jared se mi ale moc nelíbil, spíš jsem si oblíbila Iana, který mě ve filmové verzi hodně zklamal.
*
Začátek knihy vás může lehce zmást, jelikož se nic moc neděje. Poutnice se snaží Mel zlomit, což se jí docela dlouhou dobu nedaří. Jakmile se ale Poutnice dostane na svobodu, odcestuje hledat ostatní přeživší, děj postupně začne nabírat obrátky. Hodně se mi líbilo jak Wanda celou situaci vyřešila a samotný závěr byl skvělý, lepší konec snad už autorka vymyslet ani nemohla.
*
Hledáte skvělou knihu? O lásce, která překoná všechny překážky? Říkáte, že je to klišé? Tak to jste si asi nepřečetli Hostitele! Tuhle knihu prostě budete milovat!
*
5/5

*
Trailer na film :)



16 komentářů:

  1. Ja túto knihu úplne milujem! Podľa mňa je o 100% lepšia ako TS, a čo sa týka filmu tak ten ma vôbec nesklamal :) A milujem pár Wanda-Ian :3

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mě je to úplně jedna z nejlepších knih co jsem vůbec kdy četla. Nic podobného není, úplně jsem jí propadla :D

    OdpovědětVymazat
  3. naozaj dobrá kniha, taktiež odporúčam... najviac ma dojali scény v tme...

    OdpovědětVymazat
  4. kniha bola proste úžasná... nevedela som sa dočkať filmového spracovania.... chápem, že do filmu nemôžu dať všetko, ale dosť ma sklamalo, keď som tam nenašla moje obľúbené scény z knihy

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knihu miluji miluju moooooc, je naprosto dokonalá. Stephenie M. je jedna z mých nej autorek. Doufám že brzy bude mít něco dalšího :))

    OdpovědětVymazat
  6. Ach jáááj, pri tejto knihe som plakala :) To znamená, že je to dobrá kniha :D
    Musím ešte pozrieť film.... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvěle napsaná kniha, a vůbec mi navadilo, že je tak tlustá :))Já mám jinak radši tenčí knihy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Hostitel je snad ta nejlepší kniha co jsem zatím vůbec četla :) a na filmek se musím kouknout co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
  9. Hostitel mě naprosto uchvátíl :)) Toho prostě musí milovat úplně každý. A když ne tak musí mít nějakou poruchu mozku :)) jinak to nejde

    OdpovědětVymazat
  10. toto je neuveriteľne dobrá kniha :) páči sa mi aj film

    OdpovědětVymazat
  11. Knihu jsem přečetla až po shlédnutí filmu, ale vůbec nelituji. Zajímavý námět i provedení. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ja som videla zatial len film, ten sa mi celkom páčil 8) aj knihu by som si prečítala, ale čo ja viem, až tak ma to zatiaľ neťahá, možno raz keď budem mať viac času, lebo kniha je dosť hrubá 8D

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasná knih a a film též, i když jsem film čekala mnohem horší, překvapil. Taky jsem knížku přečetla během 2-3 dnů, jak mě děj pohltil. Námět je vskutku zajímavý a originální :).

    OdpovědětVymazat
  14. konečne so mnou niekto zdieľa pocity z knihy ! :-) Knihu som s nadšením odporúčala všetkým koho poznám a každý po prečítaní okomentoval , že bola zbytočne dlhá , nudná , nezaujímavá... Proste nechápem ! Mňa úplne uchvátila ! Celkom dosť dlho bola práve táto moja najobľúbenejšia kniha ... :-) Vďaka filmu som spoznala ( no ako sa to vezme :D ) Maxa Ironsa <3 chudák ešte nevie , že je môj budúci manžel :DDD

    OdpovědětVymazat
  15. Mne sa hrozne moc páči úplne prvá veta knihy a ani neviem prečo. :D "Liečiteľ sa volal Brodí sa hlbokými vodami." Musím si zistiť, ako znie tá veta v originále. :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates