Social Icons

pondělí 22. října 2018

Recenze: Skleněný trůn (1)

Autor: Sarah J. Maas
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 392
Žánr: Fantasy, Young adult, Romance
Anotace: Srdce z ledu. Vůle z oceli. Nelítostný boj začíná. V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.
Pár slov o autorovi: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. První podobu série Throne of Glass napsala, když jí bylo pouze šestnáct, a série je teď prodávána v třiadvaceti jazycích. Sarah v současné době žije v Pensylvánii s manželem a malým synem Taranem. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním na Hamilton College z tvůrčího psaní a s vedlejším oborem religionistikou. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. (zdroj)

*
Kniha má naprosto úchvatnou obálku a slibný popis a protože má sestra z ní byla nadšená, řekla jsem si, proč si ji teda nepřečíst. Kdybych jen tak věděla, do čeho se pustím. Za mě byla tato kniha největší letošní zklamání a snad nejhorší kniha jakou jsem letos četla.
*
Hlavní hrdinka Celaena je zkrátka super. Super krásná, super chytrá, super to umí s mečem, je super vražedkyně, super hubená, super super super tak úžasná, že to snad ani není možný. Celý život byla trénovaná k tomu, aby se z ní stala nejlepší vražedkyně v zemi. Aby uměla používat meč pravou i levou rukou, tak si z donucení pravou sama zlomila, aby se naučila používat meč i levou. Když jsem se toto dozvěděla, myslela jsem, že smíchy odpadnu. Nikoho totiž asi nenapadlo, že když se kniha odehrává ve středověku, kdy medicína nebyla tak pokročilá, mohla Celaeně srůst ruka špatně. Takže naše křivoruká super Celaena je tedy nejlepší vrah v zemi, ale nakonec i na super vraha si došlápne spravedlnost a zavřou ji na rok do dolů. Jenže Celaena je tak úžasná, že i když je rok v dole, kde každý po týdnu umře na nehorázné vyčerpání, zátěž a nadměrnou práci, ona přežije. Ptáte se jak? Snažila se totiž několikrát uprchnout, ale byla tak super rychlá a dobrá (i přes nedostatek jídla, vody a spánku), že po cestě zabila několik stráží, takže si získala respekt... Kromě toho, že v tom dole zhubla na minimální váhu a stala se z ní téměř anorektička, ji princ nabídl, aby ho reprezentovala v turnaji, protože ona je přece super vražedkyně. Celaena tedy přijme, vydá se s princem do jeho zámku. Po cestě nabere zpátky svou hmotnost  - takže určitě by se pak na plese cpala cukrátkama a nepřibrala ani kilo.
*
Proč se kniha vlastně jmenuje Skleněný trůn? Ten zámek, to se podržte, je na půl ze skla. Když jsem se dostala jsem, myslela jsem, si, že si ze mě autorka dělá srandu. Takže zámek je na půl ne skla, nahoře žije šlechta, dole chuďasové... Sklo je průhledné a ty bohaté paničky tam chodí v šatech a dávají na odiv svou spodničku. Autorka asi nedomyslela následek skleněného zámku.
*
Jak je z mé recenze vidět, nejednou jsem se chytala za hlavu, když jsem viděla, jaký nesmysl je autorka schopna vyplodit a jak jí to čtenáři baští. Nejlepší vražedkyně, která je tak úžasná, že i po roce v dole a s jednou rukou nakřivo může bojovat. Tady musím upozornit, že ve cvičném tréninku jí to natřel i obyčejný vůdce stráží, ale nečekaně, ostatní vrazi na ni vůbec nemají - nesahají jejím super schopnostem ani po kotníky.
*
Aby toho nebylo málo, ve skleněném zámku, kde je každému zespodu vidět spodní prádlo, začne nějaký zákeřný černý mág vyvolávat obludy, které pomalu požírají jednotlivé Celaeniny soupeře. A i když je Celaena tak super, na magii je krátká a začíná se bát o svůj život.
*
To by ale nebyla Celaena, kdyby vše nevyřešila. Zápletka je jasná od začátku knihy jako facka a i závěr knihy musel čekat snad úplně každý, kdo má všech pět pohromadě. Nejvíc mě naštvalo, když Celaena pak o sobě v samotném závěru zjistila onu pravdu. Upřímně, něco takového jsem čekala už na začátku, protože to bylo jediné, co naší super Celaeně scházelo.
*
Jedno se autorce musí nechat, psát umí dobře. Akce byla jakž takž zajímavá, ačkoliv souboje lehce pokulhávaly, protože podle obálky čeká každý něco na způsob Assassin's Creed a místo toho dostane Celaenu. Ale ten ples... Největší utrpení v knize, když super vražedkyně, která nemá na šatičky a pukrlátka čas, básní nad tím, jak bude plesat. Celaena byla prostě strašná hlavní hrdinka od začátku do konce. Celá kniha byla strašná od začátku do konce. Ples jsem přeskočila a vrhla jsem se na závěr, který jsem čekala od samotného začátku.
*
Hrůza, děs a spousta nesmyslů. Tak bych shrnula tuhle knihu. Takové plýtvání časem. Takové plýtvání dobrým nápadem. Autorka to vše na konci ještě zabila milostným trojúhelníkem. Prosím, už nikdy více. Naprosto nechápu, o čem můžou být další díly. Snad to aspoň nebudou takové bláboly jako díl první. I když u Celaeny nikdo neví, co za super schopnost se u ní projeví příště.
*
1/5
A to může být autorka ráda, že na Goodreads nejde dát 0.

*
Zdroj obrázků: 1,2,

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates