Social Icons

neděle 28. října 2018

Recenze: Svět podle Goata (RC)

Autor: Luboš Polívka
Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Počet stran: 211
Anotace: Sbírka povídek napříč žánry v groteskně-realistickém, civilně-fantaskním stylu. Z Očistce k výletům časem, přes neurotickou dovolenou cestujeme dále k milostné krimi, kde se odrážíme od těžkostí dospělosti k údělu lidových (anti)hrdinů a šašků. Cesta končí v dospívání, kde prožíváme lásku, zklamání, satanskou magii, přátelství a trash-metalový epos: Všeprostupující humor a fantazie je hnacím motorem na cestě od všednosti posmrtného života až ke každodenním absurditám.
Pár slov o autorovi: Rodák z malé vesničky na Tachovsku, nyní žijící v Plzni. V debutu Detektiv představil svůj groteskně-realistický, civilně fantaskní styl v pěti povídkových příbězích. Román Lék pro sebevrahy zabrnkal na vážnější notu autorova nitra. Svět podle Goata je souborem deseti povídek napříč žánry, ve kterých se vydáváme od středověku po budoucnost, od komedie po krimi a od věku jinošství až po posmrtný život. V budoucnu se chystá pokračování Detektiva s názvem Salašník.
*
V úvodu bych chtěla autorovi poděkovat, za poskytnutí recenzního ebooku. Jedná se o jednu ze tří knihy nového českého autora Luboše Polívky. Začala jsem právě touto knihou, jelikož se jedná pouze o soubor povídek, tudíž jak jsem si myslela, nikterak náročné čtení.
*
Hned na začátek musím říct, že jsem zmatená. Kniha obsahuje celkem 12 povídek. Prvních 10 povídek spolu nesouvisí. Právě tyto povídky se mi líbily nejvíce. Každá povídka se zaobírala jiným tématem. Musím říct, že povídku Dva a půl auta, která s humorem brala (když to tak řeknu) automobilový průmysl a auta jsem přeskočila, jelikož se v tomto oboru absolutně nevyznám a narážky mi přišly nic neříkající. Naopak k zamyšlení mi přišla povídka Miluj ji, která podle mého názoru patří k nejlepším v knize stejně jako Goblin Foot, u které jsem se bavila.
*
Kromě těchto povídek jsou poslední dvě (asi od poloviny knihy) věnovány jednomu příběhu, týkajícího se právě typických puberťáckých klučičích záležitostí. Těmto povídkám je dán největší prostor. Autor zde otevřeně přistupuje ke všemu, se období dospívání týká.  Dotkne se zde tedy témat jako je první láska a sex, alkohol, drogy, hudební kapela a sny, které se však v dospělosti nenaplní. Postavy zde sledujeme od jejich mládí až k dospělosti, kdy přichází o veškeré iluze, které si vysnily. 
*
Postavy se v jednotlivých povídkách velmi liší jak povahově tak i věkově. Trošku mi vadilo, že autor více nerozvedl charakteristické rysy některých postav z povídek. Nejvíce se totiž věnoval povídce v závěru, která se mi až tak moc nelíbila jako povídky jiné. Zde právě byly postavy vykresleny dobře. Autor se nevěnoval jednoduchému výčtu vlastností postav, ale příběhy z minulosti dokresloval jejich charakter.
*
Styl psaní je jednoduchý a lehký. Takové ideální psaní právě pro povídky. Často se zde vyskytuje přímá řeč a příběh se ladně posouvá. Autor rovněž doplňuje vyprávění vtipnými poznámkami, což je podle mého názoru velké plus. Všechny povídky jsou dobře rozvedené a obsahují jak úvod, seznámení s postavami tak i nečekaný či humorný závěr.
*
Nejsem si však úplně jistá, co nám chtěl básník říci. Jak jsem zmiňovala, jsou zde snad všechna témata a kniha je sbírkou opravdu různorodých povídek. Některé jsou více k zamyšlení, jiné jsou naopak vtipné. Autor zde probírá fakticky úplně vše. V této knize čtenář putuje od samotného Očistce přes kriminální příběh, k historické parodii až k samotnému závěru heavy metalové kapely a životu jejich členů. Nechci tedy říct, že se jedná o naprostý mišmaš, ale větší či hlubší smysl v propojení jednotlivých povídek zkrátka nevidím.
*
Podle mého názoru, si každý v této sbírce povídek najde právě to své, což si myslím, že je velice dobrá vlastnost knih. Nicméně, osobně nejsem veliký fanoušek povídek, protože si myslím, že  autoři nerozvádí některé dobré náměty a zůstanou pouze u několikastránkového jednoduché příběhu. Například taková povídka Goblin Foot, která se mi velice líbila, by si podle mého názoru zasloužila větší prostor či aspoň stran. I přesto všechno si myslím, že je kniha originální. Nakonec jsem se rozhodla pro podle mě spravedlivého hodnocení 3 z 5. Mínus podle mě totiž byla dlouhá závěrečná povídka, z nichž některé části se mohly vypustit, naopak jiné povídky nedostaly dostatek prostoru.
*
*
Zdroj obrázků: 1, 2

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates