Social Icons

neděle 22. července 2012

Saga of Larten Crepsley (1) - Birth of a killer

Autor: Darren Shan 
Rok vydání: 2011 (EN)
Počet stran:  256 stran
Nakladatelství HarperCollins Children's Books
Anotace:Před Cirque du freak…
Před válkou mezi vampýry…
Předtím, než se stal upírem…
Larten Crepsley byl obyčejný chlapec.
Žil jako těžce pracující obyčejné dítě před mnoha lety, Larten Crepsley dělal svoji práci dobře, bez problémů a námitek až do dne, kdy předák zabije jeho nevinného bratra, jako výstrahu pro ostatní děti. V ten moment, mladý Larten nečekaně zaútočí na předáka, který je tímto útok překvapen, umírá. Nucen k útěku, Larten se rozhodne přespat v  kryptě na hřbitově, kde hladově začne jíst pavučiny. Upír jménem Seba nabídne Lartenovi možnost změnit svůj život a stát se tak upířím pomocníkem, Larten souhlasí.
Takto příběh začíná…
Pár slov o autorovi: Darren Shan je irský nejlépe prodávaný autor žánru fantasy a hororu. Zpočátku pracoval v televizní společnosti v Litmericku a pár let poté se rozhodl stát spisovatelem. V patnácti přišel jeho první úspěch, kdy vyhrál v soutěži o televizní scénář s černou komedií nazývanou A Day in Morgue. Poté napsal první dětskou knihu Cirque Du Freak, což ho vyhouplo mezi nejlépe prodávané autory a tak začal ságu Darren Shan, kterou po pěti letech dokončil dvanáctou knihou. Po Darrenovi Shanovi začal vydávat sérii Demonata.
Čteno v angličtině


*
Hlavním hrdinou je Larten Crepsley, malý kluk z chudé rodiny, žijící v malém městě. Larten chodí každý den do továrny, společně se svým nevlastním bratrem Vurem. Oba chlapci jsou si velmi blízcí a plánují, že společně začnou jednou lovit slony a prodávat jejich kly. Jednou na útěku potká Larten Sebu Nila, starého upířího generále, který změní celý jeho život.
*
Larten jde společně s bratrem Vurem do práce a jelikož přijdou dřív, vymáchá jim Trez, jejich předák, hlavu v oranžové barvě. Díky tomu Trez pozná, které dítě patří do jakého oddělení a jestli není někde, kde nemá.
Protože Larten a Vur pracovali se zámotky, které dávali do vroucí vody a drželi je dlouho u dna (auvajs!), tak měli vlasy obarvené na oranžovou barvu.
Jednoho dne byl Trez obzvlášť nervózní a velmi napjatý. Hledal někoho, na kom by si vybil svůj vztek, nejdřív zahlédl Lartena a zamířil k němu, nakonec se rozhodl pro Vura. Šeptal mu do ucha, jak velká d*vka byla jeho matka, když začal Vur svoji matku bránit, vyplavalo několik zámotků na hladinu. Trez nyní dostal příležitost, aby chlapci vynadal. Vše došlo tak daleko, že Trez nakonec Vura utopil v horké vodě, přímo před Lartenovýma očima. Lartena smrt nevlastního bratra tak rozhořčila, že Treze zabil. Ze strachu uprchl z továrny a schoval se na hřbitově. Protože mu byla zima, zalezl do jedné z krypt, kde se dal hladový chlapec do jídla pavučin. Zde ho oslovil Seba Nil, upír, nabízející Lartenovi lepší život. Larten souhlasil a stal se Sebovým pomocníkem, se kterým prožívá úžasné dobrodružství...
Jak tohle vše dopadne? Jaký bude další Lartenův osud? Stane se z něj nakonec upír, anebo se přidá k vampýrům?
*


Obal knih je velmi zajímavý, zobrazuje scénu ze hřbitova, kde Larten potká Sebu. Seba stojící ve dveřích krypty je ale dost strašidelný, takhle jsem si ho vůbec nepředstavovala a navíc, kdyby tak doopravdy vypadal, silně pochybuji, že by se k němu Larten přidal, já bych se ho tedy lekla a utekla :D
Písmo, jakým je napsán název knihy a autor, se mi velmi líbí. Zapadá do celkového tématu a na obálce vyniká.
*
Kniha je napsána tak, jak jsem zvyklá. Darrenův styl – popíšu prostředí, co si lidé myslí, co se děje a sem tam dám tu vtipnou hlášku :)
*
Konečně vidím (čtu) jak se Larten choval, když byl mladý. Musím říct, že mnohem hůř než Darren. Děj byl hodně zajímavý, obzvlášť když se opil, to by starý Crepsley nikdy neudělal. Některým jeho hláškám, narážkám a urážkám :D jsem se musela fakt hodně smát. Zjistila jsem, že Larten byl jako malý pěkný kvítko :D, dokonce neznal cukr a myslel si, že slon má asi osm chobotů.
*
Kniha se mi velmi líbila, protože jsem konečně zjistila, kde přišel Larten ke svým rezavým vlasům, a kde se naučil tak hbitě otevírat zámky.
Brzo by měla kniha vyjít i v češtině a moc mě zajímá, jak ji přeloží, protože některé části knihy se přeložit nedají, nebo bude velmi obtížné je přeložit. Jako příklad můžu uvést Sebovo opravování – Larten mluví v angličtině ve zkrácených tvarech (didn’t, don’t, there’s…), ale Seba Lartena opravuje, aby mluvil víc spisovně (did not, do not, there is) – velmi mě zajímá překlad, protože si neumím představit, jak by toto opravování probíhalo v češtině, že by Larten začal mluvit nespisovně (třeba hanácky? :D – to só, jdó :D) a Seba ho opravoval? 

5/5


Lartena prostě zbožňuju :D



“Even in death may you be triumphant.”
(Page 139).

I ve smrti můžeš být vítěz.


3 komentáře:

  1. Na tuhle knihu jsem hodně zvědav. Ale zatím jsem na ni nikde nenarazil a ani si nejsem jistý jestli u nás už vyšla.

    OdpovědětVymazat
  2. Larten je moje úúplně nejoblíbenější postava! JEště že napsal tuhle sérii!

    OdpovědětVymazat
  3. Roxanne: Larten je nejlepší :D úplně nejvíc ho žeru :D :D :3

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates