Social Icons

středa 29. května 2013

Proč se hlavní hrdinky neumí rozhodnout aneb je víc sexy bad boy?

Každý to určitě zná. Čtete super knihu a najednou se objeví super hrdina, který zachrání svět, hlavní hrdinku a tím si získá její srdce. Mnohdy si nezíská jenom srdce hlavní hrdinky, ale i naší čtenářky, která si hrdinu oblíbí možná i naprosto "zamiluje" a uvažuje, že ho umístí na seznam svých budoucích manželů, který je už tak dost dlouhý a celou knihu vzdychá nad tím, jak je úžasný.

Abychom vůbec zjistili, jestli je lepší zlý a nebo hodný kluk, musíme si nejdřív udělat pořádek v hrdinkách a zjistit, co ony nány dívky vlastně chtějí.

Čtyři základní typy hlavních hrdinek

Takže tu máte jako první odmítavou hlavní hrdinku. Hrdinka tohoto druhu je zamilovaná do záporného hlavního hrdiny, ale odmítá si to přiznat. Protože je jednoduše naprosto blbá. Nechce s ním být a raději chodí s hodným hrdinou. Nejčastější problémy u tohoto vztahu jsou neustálé hádky naší hrdinky a hodným hrdinou způsobené tím, že je zde lepší zlý hlavní hrdina, který se neustále tak nějak vyskytuje poblíž a kazí našim hodným hrdinům vztah. Pokud se jedná o čtenáře, tak ti si můžou klidně rvát vlasy, křičet a mlátit s knihou o zeď, ale s naší hrdinkou to ani nehne. Typická dvojice trojice tohoto druhu je Elena a Stefan, samozřejmě  nesmím zapomenout na Damona.

Dalším typem je ignorující hrdinka. Tato hrdinka našeho zlého hrdinu naprosto ignoruje. Dává mu najevo jak moc ho chce i nechce. Hádky? Škádlení? Ale pořád nic? Náš čtenář je už z jejich neustálého popichování naprosto zoufalý. Proč mezi nimi ještě k ničemu nedošlo? Bude to asi tím, že ignorující hrdinka je chytrá a nenechá se jen tak sbalit? Nebo jednoduše nechce být jen další holkou na seznamu našeho známého ve vztahu nestálého chlapce?
Typickou dvojicí ze seriálu The Vampire Diaries  je Caroline a Klaus.

Předposlední hrdinka je ta, která se snaží žít podle pravidel. Hrdinka budu nešťastná, ale přežiji to, když všichni ostatní budou šťastní. Prosím vás, nikdo takový, který by si zničil život kvůli vyššímu dobru, už ani není. Čtenář by nejraději naši hrdinku na místě odstřelil uškrtil, protože ona je tak moc hodná a nechce porušit pravidla i přes to, že se vedle ní promenáduje ten nejvíc sexy záporák. Typickou dvojicí je Jacinda a Cassian. Jacinda chce zachránit všechny ostatní a proto se chce vrátit domů (první díl Drakie)

Poslední typ hrdinky je zoufalá hned-tě-miluji hlavní hrdinka. Hrdinka tohoto typu je typický outsider na škole, má pár přátel, nikdo ji nikdy nepolíbil, je škaredá, nudná, levá tak moc až to hraničí s postižením a někdy i natvrdlá. I přes tyto nedostatky se do ní zamiluje náš hodný i zlý kluk. Naši čtenáři nyní kroutí hlavou nad tím, jak se z outsidera mohla stát školní hvězda, kterou obletují kluci ze všech stran. Všichni víme, že i když je to hezké, v reálném a krutém životě se to nikdy nestane tyto zápletky se hodí akorát tak do pohádek nebo telenovel. Typickou trojicí je Bella - Edward - Jacob.

Proč si některé hrdinky neumí vybrat?

Protože hlavní hrdinky jsou někdy naprosté husy, mentálně zaostalejší nány dívky, které se jednoduše asi neumí chovat. Neváží si toho, že je obletuje dva, tři, čtyři, pět, šest, bilión kluků a hrají to na všechny strany. 
Proč se jednoduše nerozhodnou? Co kdyby se všichni naši ctitelé prostě sbalili a odešli pryč? Co by naše hrdinka dělala? Může to být tím, že hrdinka je ve věku, kdy se pořádně neumí rozhodnout. Ale rozhodovat se dva tři čtyři milión dílů, koho si tedy vybere, je strašné. Hlavním důvodem je délka knihy. Kdo by si koupil knihu, kde hlavní hrdinka vyřeší své city hned na začátku? Co by z toho autor/ka měla?

Když si ani potom hlavní hrdinka nevybere správně...

Co když si ale hlavní hrdinka vybere špatně? Co když si sice vybere zlého hocha, ale ten je ještě horší než náš hodný kluk? Co když zlý kluk je sladký, nevýrazný a umělý tak moc, že bychom místo něj měli raději kus šutru kamene?
Hlavní hrdinka je i přes to přesvědčena, že tento umělohmotný kus říkající si kluk, je pro ni ten pravý a všichni víme jak to skončí. Typickým příkladem pro tento typ je série Smečka a trojice Shay - Calla - Ren.
Calla je naprosto bezmezně zamilovaná do Shaye, který je naprostý blbec osel hlupák. Co na něm může vidět? 

V tomto případě není nic lepšího, než buď celou knihu přetrpět, nebo ji s velkým křikem zahodit...

Jsem tu ale ještě já! Vem si mě!

Cenou útěchy našemu strádajícímu zlomenému hrdinovi, může být dav fanynek, které na konci knihy utěšují hrdinu slovy "Neboj, já tě budu vždy milovat."

Kdo by v knize chtěl hodného kluka?

Kdo by v příběhu vůbec chtěl hodného kluka? Vždyť příběhy jsou stejně jako Amerika, země neomezených možností. Kdo by tedy nechtěl nebezpečného, sexy upíra? Vlkodlaka? Měňavce? Anděla? Trochu toho dobrodružství a nebezpečí?

A proto jsou bad boyové více sexy...

Jelikož vzrušení, nebezpečí, zábava, spousta svalů a ďábelský úsměv, prostě dostanou každého...

A co vy? Máte raději zlého nebo hodného kluka? Upíra, vlkodlaka, anděla nebo měňavce?

8 komentářů:

  1. ach, tak toto si krásne vystihla 8D bad boys forever 8P
    Samozrejme, že nie všetci bad boys mi sedia. Musia to by bad boys vtipný, sladký, sarkastický, sexy a nakoniec s dobrým srdcom 8P
    Ale zamilovala som sa aj do Voldemorta a Snapea, takže som asi len ja divná 8D
    Určite naj sexy sú upírsky bad boys alebo aspoň poriadny bad-ass hrdinovia ako Dimitri, Adrian, Bones, Archer, Ash, Jace, Damon... Ale zase milujem aj Tuckera z Nadpozemskej a to je cawboy a nie bad-boy 8D Je ich dosť a každý sa niečím líši, rozhodne mám rada úžasných sexy bad-ass hrdinov, pri ktorých pohľade, činoch a slovách sa roztápam 8_)

    OdpovědětVymazat
  2. E_V_E: Snape je skvělý a Voldemort taky (i když nemá nos :D)
    Damon, Bones, Dimko!! <33 :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pravda pravdoucí :D Nesnášim, když se nemůžou ty nandy rozhodnout :D Jen by mě teď zajímalo, které ty knižní vztahy takovéto nejsou a jsou dle tvého hodny obdivu? :) Co se týče tvé otázky- jsem asi spíš na ty hodný kluky, ikdyž mnohdy se nedá úplně přesně říci kdo je kdo :D

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek! Naprosto vystihující a vtipně napsaný :) A přiznávám se, bad boys mě taky berou... Nedám dopustit na Dimitrie, Bonese a zmiňovaného seriálového Damona (kdy jsem si při sledování seriálu opravdu doslova rvala vlasy :D). Ale "klaďasy" mám na svém seznamu mužů taky. Třeba takoví Peeta z Hunger Games nebo Ian z Hostitele jsou hodní kluci a mě si naprosto získali :D

    OdpovědětVymazat
  5. Písálek: nejlepší je prostě kombinace :D - aby se hrdinka uměla hned rozhodnout mezi hodným a zlým (což se nikdy jen tak nestane, ona vždy bude přemýšlet, jestli ten druhý není lepší...) a ujasnila si, co ve vztahu chce :D
    Vím že jsou populární knihy, kde hrdinku obletují kluci a ona neví, koho si vybrat, pro mě je to prostě klišé. :D (ale když čtu nějakou knihu, tak to prostě přetrpím, protože některé milostné zápletky nejsou až tak špatné). Zkrátka hodně záleží na autorovi dané knihy, jak celou záležitost podá a jestli z celého příběhu udělá nakonec dobrou či špatnou knihu :)

    "Neexistuje špatná kniha, jen uboze napsaný úžasný příběh." :)

    OdpovědětVymazat
  6. Petik: Peeta je prostě úžasný :D a Ian... :3 ten mě naprosto dostal... :D ano výjimky existují :)

    OdpovědětVymazat
  7. tak toto bola fajnova uvaha,pre mna miestami vtipne,vzhladom na to ze sa tieto situacie stale opakuju ale je to pravda pravdúca a realne si to opisala :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates