Social Icons

pátek 10. května 2013

Recenze: Radleyovi - Upíři odvedle

Autor: Matt Haig
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2011
Počet stran: 352
Anotace: Zdá se, že manželé Radleyovi, lékař Peter a jeho žena Helen, žijí naprosto normálně - bydlí na poklidném anglickém předměstí v krásném domě, klábosí se sousedy, navštěvují pravidelný čtenářský kroužek a zažívají obvyklé krize manželského páru středního věku. Jejich dospívající děti, Klára a Rowan, prožívají své teenagerské bolístky, stud a zlobu stejně jako většina jejich vrstevníků. Ale přece je na Radleyových něco zvláštního. Proč kolem jejich domu utichá zpěv ptáků a bzukot hmyzu? Proč se všichni členové rodiny pečlivě mažou opalovacím krémem 60+? Radleyovi jsou upíři. Podle pokynů Příručky abstinenta dělají prostě všechno pro to, aby i nadále zůstali co nejvíc „normální“.
Pár slov o autorovi: Haig se narodil v Sheffieldu . Jako novinář, spolupracoval s The Guardian , The Sunday Times , The Independent , The Sydney Morning Herald a The Face .
Jeho romány, z nichž první vyšel v roce 2005, jsou často temné a bizarní a vztahující se na rodiný život..Poslední rodina v Anglii, vypráví příběh Shakespeare 's Henry IV, část 1 s protagonisty jako psi. Byl to bestseller ve Velké Británii a filmová práva byla prodána plán společnosti Brad Pitt je B produkce. Jeho
druhý román Mrtvé otců Club je založen na Hamletovi , vypráví příběh introspektivní 11-let se zabývá nedávnou smrtí svého otce a následně vzhledu ducha svého otce. Jeho třetí román pro dospělé, majetek pana jeskyně, se zabývá obsedantně otcem zoufale se snaží, aby jeho dospívající dcera byla v bezpečí. Románn jeho dětí, stín lesa , je fantazie, která začíná hrůzné smrti rodičů protagonistů. To vyhrálo Nestle dětská kniha Prize v roce 2007. (databazeknih.cz)

*
Co byste udělali s knihou, která má na zadní straně napsáno, že se jedná o skvělou, vtipnou knihu o upírech? Asi jako já, byste si ji půjčili a hrdě si ji nesli domů. 
zdroj
Doma jsem byla nadšená, protože obálka je jednoduchá a zvláštní, prostě se mi líbí. Taky jsem se těšila, až se pořádně zasměji, protože podle pár názorů na internetu, se jedná o velmi vtipnou knihu. Opak je ale pravdou a já vám nyní sdělím opravdu krutou realitu.
*
Radleyovi se snaží žít jako normální rodina, skrývají ale jedno děsivé tajemství - jsou upíři. Lékař Peter a jeho žena Helen, mají spolu dvě dospívající děti - Kláru a Rowana. Jejich děti ale vůbec netuší, že jsou upíři, i když se každý den musí natírat opalovacím krémem +60, aby neuhořeli na slunci, Kláře je neustále špatně z toho, že nejí maso a její bratr Rowan se nemůže odtrhnout od pohledu na žílu Klářiny nejlepší kamarádky, do které je tajně zamilovaný.
*
Kláře není celý den vůbec dobře. Její matka s otcem se snaží, aby snědla aspoň trochu masa, ale Klára odmítá, je přece vegetarián. I přes počáteční nevolnosti se nakonec rozhodne jít na oslavu. Tady se jí ale udělá opět nevolno a nemotorně se snaží odejít. Dostihne ji ale opilý spolužák a začne Kláru osahávat. Ta podlehne svým upírským instinktům. Na místě ho zabije a napije se jeho krve. Helena je v šoku a snaží se dceru uklidnit. Na místo doráží také Peter, který hodí chlapcovo tělo doprostřed oceánu. 
zdroj
Klára a Rowan si začínají zvykat na novou pravdu. Rowan se ale utápí v depresi a často si čte knihu o tom, jak úspěšně abstinovat. Peter si zase není jistý, že je Klára schopna kontroly. Zavolá tedy svého bratra Willa, který se chová jako zabiják. Helena nechce, aby Will přijel. Will má totiž na svědomí nejedno malé tajemství...
*
Peter, byl naprosto hrozný otec. Jeho chování a přetvářky, byly hrozné, kruté, urážlivé. Navíc nechápu, proč on jako abstinující upír dělá doktora. Často pacientům odebírá krev, pak přemýšlí o tom, jaké by to bylo napít se a následně o tom, že je zlý a pít krev nesmí. Jeho myšlenkové pochody byly hrozné a nejraději bych mu vrazila kolík do srdce.
Jeho manželka Helen není o nic lepší, a proto si myslím, že se k sobě dokonale hodí. Helen se dokáže také jenom přetvařovat, chodit na čajíček a nadneseně mluvit o knihách, zatím co její děti můžou zešílet. Mateřské pudy a snaha svým dětem porozumět (i když říkají, že je všechno v pohodě, protože ono není nikdy nic v pohodě, zvlášť, když jste upír), jí asi nic neříká. Hloupost, jaké se v minulosti dopustila je také opravdu zajímavá.
zdroj
Rowan se mi také nelíbil. Jeho neschopnost k dívce vyjádřit své city, by nebyla až tak strašná, spíš mi vadilo to, že část knihy přemýšlel o sebevraždě. To má být vtipné?
*
Pokud shrnu děj, tak ten je naprosto nudný a nezáživný. Odehrává se během několika dnů, za které se dá stihnout opravdu vše. Musela jsem se přemáhat, abych knihu dočetla, protože jsem neustále doufala, že se objeví konečně něco vtipného, co celý příběh postrčí do správných kolejí a já si ho konečně budu užívat. Celou knihu jsem ale doufala marně. Příběh se nudně táhl až do konce. Byla jsem ráda, když jsem knihu konečně zavřela, a měla to už konečně za sebou.
*
Musím říct, že tak hroznou knihu jsem letos ještě nečetla. Vím, že každá kniha nemůže být skvělá, ale tahle nebyla ani hrozná, spíš příšerná. Vadilo mi opakující se slova i styl jakým byla napsaná.
Knize jsem dala jednu hvězdičku a to za konec, kde byla použita sekera - konečně trošku krve.
Pokud hledáte skvělou a vtipnou knihu o upírech, na tuto se ani nedívejte, jednoduše dejte ruce pryč a běžte se raději dívat z okna...
*

6 komentářů:

  1. tak to jsem ráda, že jsem tuhle knihu ještě nečetla.. a ani číst nebudu.. =))

    OdpovědětVymazat
  2. Našlas svého 'Posledního upíra', jak vidím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zní opravdu šíleně a o ničem :D Děkuji, vyhnu se jí obloukem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nemohu, než souhlasit. Byla jsem tak nadšená, . Vypadalo to jako něco jiného/nového! A pak takové hlouposti. Nebyla jsem schopná to ani dočíst. Skoro až nechutné. NEČIST LIDI. Je to pro vaše dobro!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak od toho radši ruce pěkně dál :)

    OdpovědětVymazat
  6. tak o téhle knize jde říct jen jedno JEDNA VELKÁ DEPRESE. KNIHU NDOPORUČUJU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates