Social Icons

středa 26. června 2013

RC: Recenze: Písky času

Písky času
Autor: Karel Kostka
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2013
Počet stran: 412
Anotace: Kolem Gala Irvinga začnou jako supi kroužit lidé z Pentagonu, z ruských tajných služeb a dalších nepřátelských organizací, kteří chtějí využití jeho mimořádné schopnosti. To pro Gala není podstatné, je posedlý jedinou touhou - zjistit víc o svém otci. Právě někde v Austrálii hluboko v písku na něho čeká cosi zvláštního, co i pro něho bude těžké pochopit.
Pár slov o autorovi: Karel Cubeca, vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval na univerzitě pedagogiku a dodnes patří mezi jeho největší koníčky práce se studenty. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Stále učí krekreologii na odborných stážích pořádaných od NY přes Barcelonu až po Athény.
zdroj
Náleží do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Je úspěšným malířem, svá výtvarná díla vystavuje po celém světě, v češtině a angličtině byly vydány jeho knihy Rozhovory a rozsáhlá monografie Cubeca. Velký čtenářský ohlas zaznamenaly jeho strhující romány o zlatokopech. Podle jeho vlastních slov mu literární tvorba "vytváří prostor k hlubšímu zamyšlení a k duševní relaxaci".
ISBN 978-80-7466-190-7

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
*
Kniha mě zaujala kvůli anotaci slibující napínavé a zajímavé čtení. Od příběhu jsem moc neočekávala a při čtení mě doslova ohromil.
*
zdroj
Gal Irving, neobyčejný třináctiletý chlapec a náš hlavní hrdina, který se dostal na svět zvláštním způsobem. Jeho matka byla uměle oplodněna 3500 let starými spermiemi z nalezené schránky. Gal je tak neobyčejným chlapcem, nejenom proto, že je velice nadaný s vysokou inteligencí, ale trápí ho i silné noční běsy. Často tedy navštěvuje psychologa Rona, u kterého i částečně bydlí. Společně se snaží rozluštit původ Galových nočních běsů a všech jeho schopností.
*
Psycholog Ron se domnívá, že za Galovy noční běsy může jeho otec, žijící stále v Galově mysli. Ron nejdříve požádá o radu svého dávného přítele. Dojdou k závěru, že Gal je velmi silná osobnost. Tajně totiž touží vést davy a dělá mu velkou radost, když zmanipuluje masu lidí, před kterou může ukazovat svou bystrost. Zasáhne ale psycholožka Lis zastupující komoru. Ta totiž chce pozastavit Ronovu činnost a sebrat mu licenci. Kromě toho, přivede Rona na novou možnost odstranění Galových nočních běsů - floatační vana. I přes veškerou snahu nic nezabírá a Galovy noční běsy jdou čím dál víc horší. Dokonce se o něj začne zajímat i CIA, která se doslechla o jeho mimořádných schopnostech. Nyní zbývá jediná naděje - vrátit se do Austrálie, kde žil Galův teď už 3500 let mrtvý otec.
*
zdroj
Žijeme životy plné plné paradoxů, kličkujeme v objetí věčnosti a věčnost chápeme jako časové nekonečno , které je stejným nesmyslem a stejnou iluzí jako nekonečno v matematice.
(str. 64)
*
Gal byl velmi zvláštní chlapec. Zaujaly mě jeho schopnosti a vysoká inteligence. Ačkoliv je velmi mladý, je chytřejší než studenti na vysoké škole. Někoho s takovým intelektem prostě obdivuji. Jediné, co mi na chlapci nesedělo, byla jeho schopnost měnit, či spíš oživit, mrtvou holografickou projekci svého otce tak, že se obraz nekontrolovatelně pohyboval. Všechny dovednosti - rychle spočítat množství daných věcí, vysoké IQ nebo možnost přehrát s naprostou přesností jakýkoliv zvuk - byly uvěřitelné, ale změna promítání vypadala jako z nějakého sci-fi filmu.
Ron byl psycholog každou buňkou svého těla. Většinu chování kterékoliv postavy v příběhu analyzoval ze svého profesionálního hlediska. Dozvěděla jsem se tak spoustu věcí z psychologického oboru. Je tu i dobře vidět, že autor si dal na správnosti a provedení celé knihy záležet.
*
Čas je jako nekonečný vlnící se had, u kterého nevidíme konec a začátek, kdežto věčnost je strnulý stav. Neběží, nevyvíjí se, je jako schránka, v které se toho spoustu odehrává, ale na ni samotnou ty vnitřní děje nemají žádný vliv.
(str. 107)
*
zdroj
Knihu napsal český spisovatel Karel Kostka, i když po několika stranách mi jeho styl psaní připomínal Dana Browna. Fakta a fikce dokonale propojené tak, že tvoří naprosto skvělý příběh. Celý děj mě naprosto pohltil, nemohla jsem se od knihy vůbec odtrhnout. Tolik nových myšlenek a úvah. Některé mě donutily se i vážně zamyslet.
Autor také rozebírá psychiku postav, používá termíny z psychologie a i chování postav hodnotí z tohoto úhlu. V knize je vidět, že se autor vynasnažil se zkoumáním psychologie, aby se v příběhu nevyskytovaly mylné informace.
*
Přestože i pár stránek obsahuje velké množství informací a hlubokých myšlenek, děj ubíhá svižně. Autor píše s naprostou lehkostí tak, že se do příběhu jednoduše začtete a už se neodtrhnete.
Musím říct, že tato kniha mě skutečně uchvátila. Autora jsem si přímo zamilovala a zařadím jej mezi své top oblíbené.
*

5/5
*
Smrt, o které jsme my, lidé přesvědčeni, vůbec neexistuje. Je to jen přechod do jiného stavu vědomí. Smrt je tu proto, aby nám pomohla překonat bolesti a nedostatky těla a zemskou přitažlivost, aby nás osvobodila od bytí v prostoru a času a od svírající tělesnosti. Je to cesta z jednoho pokoje do druhého, nic víc. Akorát, že ten druhý pokoj je vystavěn mimo lidskou představivost, mimo tekoucí závoj času.
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates