Social Icons

neděle 7. července 2013

RC: Recenze: Tajemný anděl

Říše temnot - Tajemný anděl (4)
Autor: L.J.Smith
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 208
Anotace: Šestnáctiletou Gillian zachrání před jistou smrtí podivný anděl. Stává se jejím strážcem a s jeho pomocí se dříve nevýrazná dívka stane atraktivní a populární. Vše je perfektní. Alespoň do chvíle, než začne tajemná bytost klást podivné požadavky. Co je zač tento anděl? A co ho přivedlo z onoho světa? Gillian a jejím blízkým hrozí nebezpečí. Jak bytost dostat zpátky tam, odkud přišla? 
Čtvrtý díl tajemné série Říše temnot volně navazuje na tituly: Tajemství upírů, Prokleté sestry a Černá magie
Pár slov o autorce: L. J. SMITH je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Psala od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala, a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauzu si udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky). Její
knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries. (zdroj)
Ukázka z knihy zde
ISBN 978-80-253-1666-5

Děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Další volné pokračování série Říše temnot, která vypráví příběh o lidech, kteří nejsou jako my. O vlkodlacích, upírech, čarodějkách a dalších stvoření... O těch, kteří porušili zákony Říše temnot. Naší další hrdinkou a porušovatelkou řádu je šestnáctiletá Gillian. Ta ovšem nemá nejmenší tušení, že nějaká Říše existuje, natožpak že je její součástí. Gillian je mladá, nevýrazná, skromná a stydlivá dívka. Její nejlepší kamarádkou je pouze studentka Amy. Gillian by byla ráda populární, chtěla by zapadnout mezi ostatní studenty a získat srdce rebela a místního drsňáka Davida. Neví ale, jak rychle se jí tato přání splní...
*
zdroj
Gillian je naštvaná, její kamarádka Amy na ni nepočkala, a tak musí jít pěšky sama domů. Cestou kolem lesa, uslyší dětský pláč. Rozběhne se směrem, kde se pláč ozývá, a narazí na divokou řeku. Ze strachu, že by se dítě mohlo topit, skočí do ledové vody. Poté si ale uvědomí svůj omyl, vyleze z vody a ztratí se v lese. Unavená se posadí do sněhu. Po chvíli její tělo začne prohrávat boj s mrazem... dívka umře. Při cestě na druhou stranu ji ale zastaví anděl, který ji pošle zpátky na zem, protože ještě nepřišel její čas. Na zemi začne anděl Gillian doprovázet jako její anděl strážný. Z šedé myšky se tak stane velmi populární a veselá dívka s novými přáteli. Dokonce i David o ní začne jevit zájem. Andělovy rady se ale zvrtnou... Tanye, která Gillian ztrpčovala život a kterou Gillian začarovala, hrozí náročná operace a ztráta ruky. To přece Gillian nechtěla! Navíc anděl začne klást podivné podmínky a požadavky. Je anděl doopravdy andělem? Co má Gillian dělat? Bude dál andělovou poslušnou loutkou? A co Tanya? A David?
*
A kromě toho, čarodějnice nejsou. Jsou jen v pohádkách...
... jako andělé...
(str. 121)
*
zdroj
Předchozí díl Říše temnot se věnoval čarodějnicím, stejně tak i následující Tajemný anděl. Gillian je čarodějnice, ale vůbec o tom neví, stejně jako její matka, u které její vize způsobily sklony k alkoholismu. Gillian kvůli své matce alkoholičce nemá svůj život lehký. Otec se v knize skoro vůbec nevyskytoval, sem tam o něm padla nějaká věta či informace, většinu času ale byl na nějaké cestě.
Proto není divu, že Gillian chce být někdo. Někdo, kdo nemá matku alkoholičku, za kterou se musí stydět, chce být populární, skvělá holka s úžasným klukem. Což se jí podaří díky tajemnému anděli. Tomu Gillian zcela slepě důvěřuje, uposlechne všechny jeho rady. Všichni tak sledujeme Gillianino stoupání na hierarchickém žebříčku. Gillian jsem celý příběh přála, aby se jí dostalo všeho, co si přeje. Přece jenom si to tak nějak zaslouží. Nelíbilo se mi ale, že díky svým novým přátelům "z vyšších vrstev" pomalu zapomínala na svou opravdovou kamarádku, která ji byla nablízku i když byla nikdo.
*
Bylo to opojné, povznášející. A nedívali se na ni jen kluci. Napadlo ji, že děvčata na ni žárlí a nenávidí ji, protože ji probodávaly pohledem nebo od ní hromadně odcházely s uraženým výrazem.
*
Děj plyne velice rychle, ačkoliv je zde méně akce než v předchozích dílech.
zdroj
Začátek vypadá velmi slibně, hlavní hrdinka zde skočí rovnou po hlavě do ledové vody a po pár stranách umírá. Až na skvělý začátek a rychle ubíhající děj, nebyla kniha nijak výjimečná.
*
V příběhu se také vyskytne pár postav z předchozích dílů, hlavně úžasný upír Ash, který se ale objeví jen na několika málo stranách, což mě velmi mrzelo. Uvítala bych, kdyby Ash dostal ještě více prostoru, jelikož jeho postavu jsem si opravdu oblíbila.
*
Tento díl se mi líbil více než předchozí. Sice mi vadilo velké množství závorek, kterými jsou odděleny rozhovor Gillian a anděla. Říši temnot určitě doporučuji. Pokud hledáte knihu se skvělým dějem a rychlým spádem, tato série je pro vás ta pravá. Určitě vás bude bavit! :)
*
4/5

*
Její představy o tom, jak je život důležitý, jsou nesmysl. Život je jeden obrovský podvod. Ona se nemůže změnit a žít úplně jinak. Není žádný nový začátek. Žádná naděje.
(str. 43)
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Ako je možné, že u vás už vyšiel aj štvrtý diel?? :D Ja mám doma momentálne tretí a už sa naň veľmi teším. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to jasný :D Prostě si přečtu celou tuhle sérii :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates