Social Icons

neděle 4. srpna 2013

Knižní série: Percy Jackson

Rozhodla jsem se, že jednou za dva týdny zveřejním článek, týkající se jakékoliv knižní série. Nejdřív bych chtěla své čtenáře blogu obeznámit s těmi nejznámějšími a později přidávat i ty méně známé :)


Percy Jackson je velmi známá a populární série od skvělého autora Ricka Riordana. Každý z Vás o Percym musel slyšet, ať už se jedná o knihy nebo filmy.

Nový hrdina!

Hlavním hrdinou série Percy Jackson a Olympané je dvanáctiletý dyslektický chlapec žijící v současnosti, který zjistí, že je synem jednoho řeckého boha. Autor Rick Riordan v knihách čerpá ze svých zážitků při výuce řecké mytologie a také ze zkušeností s výukou dětí se speciálními potřebami.

Ve světě se prodalo více než 15 miliónů výtisků

První díl série, Zloděj blesku, se stal Doporučenou knihou New York Times pro rok 2005. Filmová práva ke knize koupila společnost Twentieth Century Fox, film byl uveden v roce 2010. Druhý díl, Moře nestvůr, byl časopisem Child Magazine vyhlášen Nejlepší knihou pro mládež roku 2006 a současně se stal celostátním bestsellerem podle časopisů Publisher´s Weekly a BookSense. Třetí díl s názvem Prokletí Titánů se stal jedničkou hitparády dětských knih v New York Times a také Nejlepší knihou Amazonu za rok 2007. Čtvrtý díl Bitva o labyrint si vysloužil nadšenou recenzi s plným počtem hvězdiček v Publishers Weekly. Série se uzavírá knihou Poslední z bohů, která v USA vyšla v prvotním nákladu 1,2 milionu výtisků a okamžitě zaujala první místa v prodejních hitparádách po celé zemi.

Počet dílů

Celá série Percyho Jacksona má celkem pět dílů, které u nás vydalo nakladatelství Fragment.

Jmenuji se Percy Jackson…

Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?

Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval…


Mytologické bytosti ožívají… Krvelačné nestvůry se bouří… Bohové z Olympu kladou další úkoly…

„Po klidném školním roce se na mě valí další problémy. 
Poslední den školy to začalo! Hodina tělocviku se proměnila ve vybíjenou s lidožravými obry a Grover se dostal do průšvihu. 
Další špatná zpráva: Táboru polokrevných hrozí zničení… 
Vydávám se s přáteli na výpravu, ze které se nemusíme všichni vrátit živí… Jdeš do toho s námi?“


Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš… Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš… Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?

Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa. Vezmeme tě s sebou, chceš?




Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější. Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…




Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…

Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina? Zápas o zachování civilizace začíná!


Hlavní postavy

Percy Jackson

Perseus "Percy" Jackson, je hlavní hrdina série Percy Jackson a Olympané, objeví se také v sérii Bohové Olympu. Percy je polobůh, syn Poseidona a Sally Jacksonové. 
Percy se narodil 18.srpna, žije se svou svobodnou matkou jejíž rodiče zahynuli při tragické letecké nehodě. Když byl Percy ještě malý, jeho otec Poseidon opustil ho i jeho matku, aby jej ochránil. Nicméně jej Poseidon navštívil, když byl Percy v kolébce, což Percy popisuje jako "zlatavé světlo" a otcův vřelý úsměv s rukou na své hlavě. Sally Jacksonová si později vzala Gaba Ugliana, který Percym pohrdá.

Percy je odvážný, temperamentní, přirozený vůdce a je ochoten riskovat život, aby zachránil přátele, rodinu, cizí lidi a někdy i nepřátele. Je inteligentní, sarkastický a má smysl pro humor. Získal si respekt všech Olympanů, včetně Artemis (která muže nenávidí). Také si získal důvěru Římského tábora Jupitera (kteří nesnáší Řeky).
Percy vždy říká pravdu a nikdy svá slova nebere zpět. Ale přesto není dokonalý. Je poněkud popudlivý a má problémy kontrolovat svůj hněv (například když vidí šikanu), také má tendenci říkat věci bezmyšlenkovitě, což ho obvykle přivede do maléru. Cítí i velkou zodpovědnost za všechny a všechno, co se nevyvíjí tak, jak by mělo.

"Kvůli záchraně přítele, bys klidně obětoval celý svět."

Annabeth Chaseová

Annabeth Chaseová je hlavní hrdinka série Percy Jackson a Olympané, objeví se také v sérii Bohové Olympu. Annabeth je polobohyně, dcerou Athény a Fredericka Chasea. Také je přítelkyní Percyho Jacksona.
Annabethin otec Frederick poznal Athénu, bohyni moudrosti, války a řemesel, při svých studiích na Harvardu. Athéna mu pomohla vystudovat a později se do sebe zamilovali. Krátce poté, v roce 1993, jako dárek pro Fredericka, mu Athéna poslala Annabeth ve zlaté kolébce. Annabeth byla považována za velice inteligentní dítě, stejně jako všechny ostatní Athéniny děti. Přesto Frederick požádal Athénu, aby si Annabeth vzala zpátky na Olymp, protože ve své dceři neviděl dárek. Ta odmítla, protože děti bohů musí být vzdělávány od svých lidských rodičů. Frederick nakonec souhlasil.
Když bylo Annabeth pět její otec se znovu oženil. On a jeho nová manželka měli spolu dvě děti - Matthewa a Bobby Chase. Vzhledem k tomu, že byla Annabeth polobůh, byla její rodina v neustálém ohrožení. Rodiče v ní viděli nebezpečí a tak ji poslali do tábora.

Annabeth miluje architektura a tráví svůj volný čas tím, že navrhuje nové budovy a navštěvuje památky. Její největší zápor je její arogance a pýcha: myslí si, že může udělat cokoliv a dobře, dokonce ještě lépe než bohové. Také je velmi starostlivá a majetnická vůči lidem, které miluje.

Grover Underwood

Grover je satyr - na půl člověk a na půl koza. Jeho historie před tím, než vedl do tábora Lukeho, Thalia a Annabeth, není známá. Grover se snažil všechny tři dostat do bezpečí tábora a vyhýbat se nástrahám podsvětí. Když se totiž Hádes dozvěděl, že Zeus má syna, rozhodl se za ním poslat monstra - mezi nimi také Kyklopy, ze kterých má Annabeth dosud hrůzu. Grover udělal několik chyb a Thalius zemřel. Poté byl Grover poslán do školy Percyho Jacksona, kde strávil dost s ním aby zjistil, že Percy je polobůh.

Grover je vždy pozitivní a veselý. Když je smutný pláče, což z něj dělá snadný terč pro satyry. Je posedlý kávou a plechovkami, které rád žvýká. Jeho přítelkyní je Juniper, lesní nymfa. 






Film

Percy Jackson - Zloděj blesku


Percy Jackson - Moře nestvůr

Brzo v kinech



Pár obrázků










3 komentáře:

  1. Percy Jackson ... můj nejoblíbenější :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mono jsem na tom úplně stejně! Dělám čt. deník (bože pomozte mi někdo) a učitelka po nás chce, abych jí popsala svůj den, kdybych ho musela strávit v této knize... Moje zakončení: Nejraději bych zjistila, že jsem sestra Percyho nebo Annabeth a zůstala v táboře napořád! :DDDD

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo další miluje Jacksona? *_-
    Každý musí! :DDDD
    Je to super kniha! :DDDDDDDDDD

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates