Social Icons

pondělí 12. srpna 2013

RC: Recenze: Prokletý dům

Upíři z Morganville - Prokletý dům (1)
Autor: Rachel Caine
Nakladatelství: Brokilon
Počet stran: 256
Rok vydání: 2011
Anotace: Vítejte v Morganville. Po západu slunce ale raději zůstaňte doma. Městu začínají vládnout ti, kdo nejsou úplně mrtví… Claire přijela do Morganville studovat a dobře se bavit. Nepředpokládala, že spolužačky z koleje jí budou už od začátku ztrpčovat život. Ani pronájem pokoje ve velkém starém domě však vůbec není změnou k lepšímu. Noví spolubydlící mají svá temná tajemství… ale přijmou Claire mezi sebe, když se ulice města začnou hemžit zlem žíznícím po čerstvé krvi…
Pár slov o autorce: Americká autorka, vlastním jménem Roxanne Longstreet Conrad. Narozena 27. 4. 1962 na vojenské základně White Sands v Novém Mexiku. Vystudovala účetnictví a dnes pracuje v dceřiné
společnosti firmy Lufthansa. Vedle psaní se ve volném času věnuje filmu a televizi, z čehož plyne i její účast na tvorbě celé řady knih věnujících se rozmanitým televizním seriálům nejen fantastického zaměření. Uvést lze především průvodce Stepping Through The Stargate (2004), což je soubor rozmanitých esejů ze světa seriálu Hvězdná brána, sestavený ve spolupráci s přítelem P, N. Elrodem. (zdroj)
ISBN: 978-80-7456-054-5
Děkuji nakladatelství Brokilon za poskytnutí elektronické knihy.

*
zdroj
Hrdinka této upíří série jménem Claire, teprve sedmnáctiletá studentka vysoké školy. Jako v každé knize, je naše obyčejná milá hrdinka hodná, chudá, hezká, chytrá a také utiskovaná svými spolužačkami. Většinu času se ale chová i naivně, je velice slabá, nemožná a svým chováním připomíná kejhající husu. Její tyranky, které ji neustále vyhazují  oblečení do koše, pošťuchují a urážejí, se ji dokonce pokoušeli zabít tím, že ji shodily ze schodů. Claire ale tento útok  přežila a je rozhodnuta se z koleje odstěhovat.
*
Vždycky to tak bylo. Chytrá, drobná, vypadala obyčejně…
(str. 9)
*
Při hledání nového bydlení není Claire úspěšná. Nakonec ale najde menší dům, kde bydlí i další podivní teenageři. Claire se k nim i přes počáteční menší nesrovnalosti nastěhuje. Seznámí se tak s Evou – milou šílenou gotičkou; Shanem – naprostým sexy hochem trvajícím na tom, že naši nemožnou hlavní hrdinku uchrání; a Michaelem – podivínským bývalým členem kapely a majitelem domu.
zdroj
Při pobytu v záhadném domě s tajnými místnostmi, sdělí Eva Claire děsivé tajemství – město ovládají upíři. Tato historka se Claire zdá absurdní, ale po setkání s jedním z upírů Evě uvěří.
Tlak a šikana od spolužaček se stupňuje. Claire si neví rady. Zjistí totiž, že dívky mají speciální náramky, které jim dávají jistý stupeň ochrany a několik privilegií. Shane se proto za Claire obětuje – Claire získá ochranu a on bude jako chodící jídlo pro upíry. To ale Claire nemůže dovolit a snaží se získat cennou knihu. Tu, po které upíři už pátrají celá staletí… Tu, kterou upíři nemohou přečíst… Tu, která zachrání Shaneovi život…
*
Upřímně? Oba jsou hrozně sexy…
(str. 39)
*
Claire mi nebyla moc sympatická od prvních stránek knihy. To, že má ráda fyziku a knihy, mi vůbec nepřijde jako šílená kombinace, na kterou si někteří čtenáři stěžovali. Problém vidím spíš v samotném Claiřiném chování. Neustále všem okolo připomínala, že jí není pouhých šestnáct, ale za chvíli už sedmnáct, což znamená, že už brzo bude doopravdy dospělá. V některých situacích se ale chovala jako umíněná třináctiletá puberťačka.
zdroj
Její vysoká inteligence, kterou jsem odvodila z rychlosti vystudování střední školy, se v průběhu příběhu asi někde vytratila a IQ naší hrdinky kleslo na bod mrazu. Kroutila jsem hlavou nad jejím uvažováním a doufala, že ji upíři sežerou dříve, než zase vymyslí nějakou hloupost.
V některých šílených plánech ji podporuje i gothička Eva – beznadějně zamilovaná do Miachela. Už jako malá věděla, že s městem není něco v pořádku, a odmítla přijmout upíří ochranu. Proto ji v osmnácti letech vydědili. Eva je zvláštní a podle mě šílená, když bezpečný život vyměnila za život vyděděnce. I svůj gothic style bere jako určitý druh výsměchu upírům.
Jediným normálním člověkem v celém příběhu bude asi Shane, který sice má neobyčejně silné ochranářské sklony, ale na druhou stranu je jediný kdo hraje videohry, vypadá normálně a je průměrně chytrý.
*
Celý příběh je postavěn na tom, že celé město ovládají upíři. Někteří lidé mají ochranu – náramky různých barev a tvarů – ti žijí v klidu a míru s upíry. Všichni ostatní usínají se strachem o své děti a rodiny. Pokud Morganville opustíte, zapomenete vše o upírech, když se vrátíte, zase si vzpomenete.
zdroj
Celou dobu, co jsem knihu četla, jsem si kladla jednoduchou otázku. Proč se tedy Claire nesbalí a neodjede na jinou školu, stejně jako většina studentů? Proč musí žít v Morganville, stěžovat si na upíry a trpět šikanu?
*
Slovní zásoba a styl vyprávění knihy jsou skvělé. Autorka umí vyprávět a popisovat své okolí, ovšem vytvořila naprosto hloupou postavu, která by se svou chytrostí těžko dokončila základní školu.
Také mě zaráží, že autorka více nerozvedla upíří schopnosti a jejich hierarchii. O upírech se tu moc nedozvíte, pouze to, že pijí krev, mají ostré zuby a zabije je kolík. Do teď jsem moc nezjistila, jestli se upíři na slunci mohou pohybovat, proč někteří ano a jiní zase ne. Jak se upíří tvoří je zde zmíněno pouze okrajově, postavení upírů je zmatené a jmenováno je jenom pár zástupců (přibližně tři) tohoto druhu, ačkoliv se město upíry jenom hemží.
zdroj
*
Když se na knihu tak dívám s odstupem, vidím v ní více negativních věci než těch pozitivních. Proto z původních 3 hvězdiček dávám pouhé 2.
2/5

*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Brokilon za poskytnutí elektronické knihy.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Tuto knihu jsem četla a moc se mi líbila.. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem taky četla a mám skoro stejný názor jako ty - taky mě nijak nenadchla.. :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates