Social Icons

pondělí 31. března 2014

Recenze: Démonolog (RC)

Autor: Andrew Pyper
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 320
Žánr: Contemporary, Démoni, Horor
Anotace: Profesor David Ullman, přední světový odborník v oblasti literatury zabývající se démony se specializací na Miltonův Ztracený ráj, přistupuje ke svému oboru pouze jako k výplodu lidské představivosti. Rozvrat vlastního manželství vyřeší impulzivním přijetím nabídky záhadné Hubené ženy, která ho vyzve k cestě do Benátek a dosvědčení existence jakéhosi "jevu". Tam se setká s choromyslným mužem připoutaným k židli, který opakuje slova, jež k němu pronesl před smrtí jeho otec. David chce co nejdřív opusti Benátky a spěchá zpátky do hotelu, kde najde svou dceru Tess, jak stojí na okraji střechy nad vodami kanálu. Než spadne dolů, stačí vyslovit poslední prosbu: Najdi mě. 
Ukradené dítě. Dávné zlo. Otcův pád. A literární dílo, které skrývá klíč k vykoupení dcery.
Pár slov o autorovi: Andrew Pyper se narodil ve Stratfordu, Ontario, v roce 1968. Získal bakalářský a magisterský titul z anglické literatury z McGill University, stejně jako právnický titul z University Toronto. Žije v Torontu. 
Jeho nový román, Démonolog, byl zveřejněn v Kanadě a USA v březnu 2013, a Orion ve Velké Británii a Austrálii v dubnu 2013. Filmové práva byly prodány Universal Pictures. Pulitzer cena-vyhrávat dramatika, Robert Schenkkan, přizpůsobuje.
Jeho první román, Lost Girls (i jako celovečerní film), byl národní bestsellerem v Kanadě a byl také přeložen do dalších zemí. Tak i Andrew čtvrtý román Killing Circle. Úspěšné byly i další jeho romány - The Trade Mission, The Wildfire Season. (zdroj)
ISBN 978-80-7462-519-0
*
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
*
Miluji horory a když jsem uviděla tuto knihu, která mě zaujala jak svou obálkou tak anotací, myslela jsem, že se bude jednat o skvělý horor s démonskou tematikou. Po pár stránkách slibného začátku jsem však zjistila, že jsem se zmýlila.
*
Profesor Ullman přednášející na vysoké škole literaturu se zabývá mytologií a hlavně démony. Mezi jeho oblíbená díla patří dílo od Johna Miltona Ztracený Ráj. Svou práci má rád, avšak nevěří ani v boha, ani v démony. Podle něj se jedná o výplod lidské představivosti. I když se démony zabývá, nikdy se nepřesvědčil o jejich existenci. David Ullman si nejvíce rozumí se svou dcerkou Tess, která je v jistém směru stejná jako on. Na rozdíl od Davida Tess v démony věří...
*
Život profesora Ullmana jde z kopce. Nejdříve se dozvídá, že jeho manželka má milence a žádá rozvod, později i fakt, že jeho nejlepší přítelkyně má rakovinu. David je zdrcený. V pracovně ho navštíví záhadná Hubená žena nabízející Davidovi výlet do Benátek za účelem vysvětlení jevu. Profesor Ullman nabídku přijímá a společně se svou dcerou Tess se vydají na cestu. Projdou všechny památky, projedou se na loďce a bydlí v nejlepším hotelu.
David později navštíví onen jev. Je jím starší muž děsivého vzhledu připoutaný k židli - posedlý démonem. Profesor si vše nahraje na kameru a se zděšením prchá z domu. V hotelu pak dojde ke sledu událostí, které vrcholí tím, že Tess stojí na okraji střechy... a padá. Táto, najdi mě, stihne ještě zavolat. Její tělo není nikde k nalezení, protože Tess posedl démon a odvedl ji neznámo kam.
Aby David zachránil svou dceru, musí se vydat na nebezpečnou cestu plnou překážek, rozluštit nevysvětlitelnou záhadu, ale hlavně, musí začít věřit v démony... protože jsou všude kolem nás.
*
David Ullman byl jako hlavní postava vcelku sympatický. Dříve než něco podnikl rozhodl se a zvážil veškerá pro i proti. Jeho dcera Tess je taková jeho zmenšená verze. Mají spoustu společných zájmů, avšak rozdíl je v tom, že Tess věří v démony a dokonce je i vidí. David se v příběhu dozvídá o obětavosti své dcery a postupně rozplétá jednotlivá klubka záhad. Při hledání své dcery, procestuje celé Spojené státy během několika málo dní.
*
Autor má osobitý styl psaní. Hojně využívá závorky, kde jsou uvedeny podrobnosti či vzpomínky z Davidova života. Hlavní postava také často přemýšlí o různých možnostech, takže zde často najdeme úvahy ohledně démonů i boha. Jsou zde také citace z knihy Ztracený ráj.
Popis posednutého muže byl také dobrý. Podle mě se jednalo o jednu z mála částí, které navodily hororovou atmosféru příběhu. Stejně tak jako zmizení starých žen, či návštěva sklepa.
*
Ačkoliv je styl psaní zajímavý, děj lehce pokulhává. Zdá se mi, že autor naznačí určitou věc, ale tu pak nedotáhne do konce. Podle mě autor nedokázal využít příležitosti a ukázat děsivou stránku příběhu.
V knize vzniká spoustu hluchých míst, kde se prakticky nic neděje, a čtenář pouze sleduje neustále cestování hlavní postavy. Pokud jde o ty lepší místa, pak autor dobře popíše hororovou atmosféru a opravdu dokáže navodit strach. Takovýchto strašidelných míst však bylo v příběhu nedostatek.
*
Od knihy jsem očekávala víc. Anotace slibovala skvělý thriller s nádechem hororu. Dostala jsem však jednoduchou knihu o cestování po Spojených státech s místy strašidelnou vsuvkou. Autor mě velmi zklamal. Samotné hledání dcery a odhalení démona se mi také nelíbilo. Vadilo mi, že hlavní postava moc neuvažovala o tom, kdo je únoscem, ale pak najednou vychrlila správnou odpověď. Závěr samotné knihy byl nečekaný a divný.
*
2/5


Ještě jednou děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách knihkupectví.

Zdroj obrázků: 1,2,3

1 komentář:

  1. Díky za upřímnou recenzi. Knihu jsem četl v originále a mám úplně stejný názor!

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates