Social Icons

středa 26. března 2014

RC: Recenze: Dvojí tvář

Dvojí tvář
Autor: Kathrin Lange
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 200
Anotace: Když se patnáctiletá Kim seznámí se záhadným a přitažlivým Lukasem, nemá ani tušení, že chodil s její starší sestrou Ninou, kterou před dvěma lety našli mrtvou - s třpytivou vážkou na obličeji. Kim se do Lukase zamiluje. Neustále ale pochybuje o tom, zda mu může důvěřovat. Ve chvíli, kdy chce na svoje obavy zapomenout, zmizí další dívka. Rozum jí napovídá, aby byla opatrná... Co když je ale všechno jinak, než si myslí?
Pár slov o autorce: Kahtrin Langeová se narodila v roce 1969 v Goslaru. Pracovala zprvu jako nakladatelská knihkupkyně a mediální designérka, v roce 2005 se však stala profesionální spisovatelkou. Je známá především svými historickými romány a knihami pro mládež. Dvojí tvář je její první thriller. Kathrin Langeová žije se svou rodinou poblíž Hildesheimu.
ISBN 978-80-253-1904-8
*
Děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Řešitelkou celé záhady je patnáctiletá studentka Kim se špatnými vzpomínkami. Pokaždé, když uvidí vážku, vytane ji na mysli ZLO a Kim se udělá špatně, nebo se rozbrečí. Vážka jí neustále připomíná smrt své starší sestry, kterou nalezli se třpytivou vážkou na obličeji. Policie, rodiče ani Kim netuší, co má vážka znamenat. Jediné vodítko je Ninin deník s podivnou básničkou nazvanou Na křídlech.
Kolem Kim se neustále potuluje pohledný starší kluk Lukas, o němž kolují po škole podivné zvěsti. Lukas padne Kim do oka. Je ale Lukas tím, kým se zdá být?
*
Kim se ve škole udělá špatně, jelikož ve škole zrovna probírají hmyz a na tabuli visí obrázek vážky. Nervózní se vrací domů ke svému nevlastnímu otci Sigurdovi a pročítá si Ninin deník. Velkou pozornost věnuje hlavně básni, kterou zná už nazpaměť. Další den se Kim opět udělá špatně, protože ji spolužák Jonas ukázal vážku, za což je odveden do ředitelny a následně zbit Lukasem. Kim se Lukas začne líbit, ale když ve škole zmizí další dívka, začne Lukase podezírat. Myslí si, že zmizení další dívky má spojitost se smrtí její sestry a rozhodne se celé věci přijít na kloub. Lukas Kim odhalí své tajemství... Co se dívkám stalo? Proč měla Nina na obličeji vážku? Jaké tajemství skrývá Lukas?
*
Kim byla sympatická hlavní hrdinka, ačkoliv místy až moc hysterická. Podle mého názoru moc zveličovala svou přecitlivělost a fobii z vážek. Chápu, že jí umřela sestra a vážka v ní vyvolává děsivé vzpomínky, kvůli kterým chodí na psychiatrii, ale místy se mi zdálo vše až moc přehnané.
*
Děj plynul pomalu, občas se objevily i části, kde se vůbec nic nedělo. Líbilo se mi rozuzlení celé zápletky a samotná nečekaný závěr závěr.
Zjištění, kdo je ve skutečnosti vrahem, mě zaskočilo. Ve většině případů odhalím pachatele během pár stránek a po zbytek knihy jen nečině přihlížím marnému snažení hloupé hlavní hrdinky. Autorka této knihy ale dokázala mistrně skrývat pravdu mezi řádky. Až do poslední chvíle jsem netušila, kdo a proč Ninu zabil. Vysvětlení záhady mě velmi překvapilo, jelikož takový závěr jsem nečekala. Ani jeden z mých podezřelých nebyl skutečným pachatelem!
*
Knihu hodnotím jako 4/5, jelikož scény hlavní hrdinky byly místy nesnesitelné.
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

Zdroj obrázků: 1, 2

2 komentáře:

  1. Mě se oproti ostatním knihám z této edice tahle kniha moc nelíbila :/ :). Ale tak ne každýmu se líbí to samí :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu jsem si nedávno půjčila, a zdála se mi docela nudná :/ :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates