Social Icons

úterý 1. července 2014

Recenze: Cinderella is evil


Autorka: Jamie Campbell
Rok vydání: 2013
Počet stran: 30
Žánr: Young-adult, Romantika
Anotace: Historie se vypráví z jednoho úhlu pohledu, ale občas není pravdivá. Ošklivá nevlastní sestra Anna byla vždy považována za zlou. Teď přišel čas na vyprávění její verze příběhu.
Není divu, že se Anna cítí ošklivá, vedle krásné, úžasné a naprosto dokonalé Popelky. Neustále týraná, poučovaná nevrlou vlastní matkou, je Anna s rozumem v koncích. Když se blíží princův ples, je Anně sděleno, že se musí dobře provdat a zachránit tak rodinné jmění. Avšak rozmrzelý princ má oči jenom pro Popelku. Nakonec se musí Anna rozhodnout - nechá Popelku s arogantním princem Krasoněm, nebo ji bude chránit? Příběh Popelky z pohledu nevlastní sestry Anny!
Pár slov o autorce: Jamie se narodila do velké šílené rodiny o 6 dětech. Jako nejmladší vždycky utíkala s něčím pryč a nikdy nebyla zticha. Neustále nechávala svou fantazii volně běhat a její učitelé byli z jejích odpovědí na otázku Co jsem dělala o víkendu nevrlí, když příběh obsahoval příšery a princezny. (zdroj)

 *
Říká se, že každá mince má dvě strany, že každý příběh má dvě verze. Ale znáte druhou verzi Popelky? Co když Popelka není tou hodnou dívkou, jak ji dnes zná každé dítě. Co když je Popelka zlá! S takovou myšlenkou přišla autorka této krátké knížky Jamie Campbell a Popelku vylíčila v úplně jiném světle.
*
Klasický příběh o Popelce všichni známe. Hodná, hezká dívka utlačovaná svými nevlastními sestrami a macechou se zamiluje do prince, kterého si nakonec vezme. Na rozdíl od Disney pohádek, tento příběh nevypráví Popelka, ale její nevlastní ošklivá sestra Anna. Ta se vedle Popelky vždy cítila hnusná, tlustá a naprosto obyčejná. Vždyť pro všechny vždy byla ta ošklivá Anna. Její matka se jí snaží pomoci, a proto hlídá, co Anna jí, aby nepřibrala. Snaží se své dceři pomoci různými radami ohledně chování, stolování a oblékání. Ale nedaří se. Anna je pro všechny ošklivá. Jak má taková dívka žít, když se jí všichni děsí, kvůli jejímu vzhledu? Dokáže taková dívka najít lásku?
*
Mirrors have never been my friend. They told me the truth, they showed me all my flaws and didn't mention anything positive about me.
*
Anna a její sestra Zelly jsou nadšené - opět budou mít otce. Věří, že se jejich život zlepší a společně budou jedna rodina. Popelka to ale vidí jinak. Nenávidí svou nevlastní matku, protože cítí, že jí jejího otce bere - nechce se s nikým dělit a už vůbec ne s Annou a Zelly. Po otcově smrti se Popelka uzavře do sebe. Aby přišla na jiné myšlenky, začne uklízet. Ačkoliv k tomu není nucena, uklízí ráda.
Když princ po království rozhlásí, že se chystá oženit, všechny dívky jsou nadšené. Objednají si nové šaty a jakmile dorazí, ihned si je vyzkouší až na Popelku. Její šaty byly špatně ušité a cestou se roztrhly, z čehož Popelka obviní své nevlastní sestry. Matka ji začne přemlouvat, aby si vzala své starší šaty, ale Popelka odmítá.
Protože se Anna chce zalíbit princi, namaluje se silnou vrstvou pudru, vyčeše si vlasy a oblékne si nové šaty. I přes všechnu snahu, zůstává tou ošklivou Annou. Dívkou, které se nedaří najít štěstí... Najde Anna lásku? Jak to bylo s Popelkou doopravdy?
*
I knew I was ugly, I had been told that my entire life. All I could do was hope I found a man to love me for who I was not who my mother wanted me to be.
*
Od této kratičké knížečky o 30 stranách moc neočekávejte. Jde o převyprávění pohádky o Popelce z jiného úhlu pohledu. Ačkoliv je knížka útlá a většina příběhu se odehrává tak, jak ho známe z dětské verze o Popelce, dokáže Cinderella is evil zaujmout. Nikdy jsem moc nepřemýšlela, co dělaly Popelčiny sestry po tom, co Popelka odešla. Já a ani ostatní čtenáři se nezajímali o to, jak celý příběh skončil. Když se někoho zeptám, jak skončila Popelka, všichni odpoví, že se provdala. Je to sice pravda, ale co dál? Co se stalo s jejími sestrami? Provdaly se taky? Pokud vám tyto otázky nedají spát, najdete v této knížce odpověď.
*
"A beautfiul woman like yourself shoudln't have a need for tears,"
*
Nebudeme si lhát, Popelku budete nenávidět. O to i jde! Ukázat, jaká Popelka (nejspíš) byla doopravdy. Dívka, která svým vzhledem dokáže uhranout ostatní, přesvědčit je o své laskavosti. Na rozdíl od Anny, dokáže Popelka všechny přesvědčit... ale Anna. Chudák Anna! Celou dobu jí je neustále opakováno, jak je ošklivá, že by něco se svým vzhledem měla udělat. Nedivím se, že Anna přestává věřit na pravou lásku, že přestává věřit tomu, že skutečná krása není to, co je jen na povrchu, ale vychází zevnitř.
*
"Do you really think I'm beautiful?"
*
Příběh je napsaný lehkou angličtinou. Cinderella is evil bych doporučila i začínajícím čtenářům, jelikož většina slov se opakuje, nebo jsou víceméně známá. Výhodou je i děj, jelikož pohádku o Popelce všichni známe, nedělá čtenáři problém se v příběhu zorientovat. Obsáhlé popis autorce nic moc neříkají, soustřeďuje se hlavně na děj. Dialogy nejsou dlouhé, většinu času se soustřeďují na stejné téma - ošklivost Anny, snaha provdat se, Popelčina zlost.
*
Pokud hledáte krátkou lehkou knížku v angličtině, Cinderella is evil je ta správná volba. Jedná se o lehkou četbu, která vám zabere několik minut. Můžete si tak zpestřit den příběhem odpovídající na otázky, co se stalo s Popelčinými sestrami.
*
4/5
*

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! Na knížku se těším a doufám, že si jí někdy v budoucnu přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aké milé 8D Tak toto by som si prečítala, znie to super, škoda, že tak krátke, dalo by sa to rozvinúť 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates