Social Icons

úterý 7. května 2019

Škola dobra a zla (2): Svět bez princů

Autor: Soman Chainani
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Žánr: Fantasy, Middle Grade, Young-adult, Romance

Anotace: Sofie a Agáta našly svůj šťastný konec a vrátily se do Gavaldonu. Ale jejich návrat domů není tak pohádkově úžasný, jak doufaly. A když si Agáta začne přát, aby si zvolila jiný šťastný konec, otevře znovu brány do světa Školy dobra a zla. Ale pohádkový svět, který se Sofií znaly, se změnil. Čarodějnice a princezny, zloduchové a princové už nejsou nepřátelé. Všemi pravidly pohádkového světa bylo otřeseno. Zlo a dobro již proti sobě nebojuje, ale naopak spojily své síly před hrozbou hrozivého a tajemného nepřítele. Válka se blíží a Sofie a Agáta budou muset bojovat, aby obnovily mír, jinak by všechno a všichni mohli být zničeni. Podaří se jim zachránit pohádkový svět?
Pár slov o autorovi: Soman Chainani je indicko-americký spisovatel a filmař, známý pro jeho dětské knihy, především se pak proslavil trilogií Školy dobra a zla, kterou u nás v srpnu 2014 vydá nakladatelství CooBoo. Navštěvoval Harvard University, kde absolvoval summa cum laude (latinské studijní specializace) v angličtině a americké literatuře. Po maturitě odešel na Columbia University, kde se podílel na jejich MZV filmovém programu. (zdroj)

*
Na knihu Svět bez princů jsem se velice těšila, protože první díl měl podle mě hodně dobře nakročeno k tomu, aby se z této série stala jedna z nejlepších v žánru Middle Grade. 
*
Příběh vlastně pokračuje tam, kde první díl skončil. Sofie a Agáta jsou zpátky ve svém městečku a každá svůj příběh vypráví trošku jinak. Sofie si stále nedokáže připustit, že by ona měla být v příběhu za zlou čarodějnici. To stejné platí i pro Agátu, která nevěří, že by mohla být princeznou. V hloubi duše však ví, že touží po jediném, a to po princi Tedrosovi. Jako každá správná princezna chce mít svého prince na bílém koni. Protože si Agáta přála Tedrose, vrací se obě dívky do pohádkového světa, aby tak dokončily svůj příběh.
*
Agáta a Sofie byly jako den a noc. Sofie byla ta krásná, avšak uvnitř zkažená stará ježibaba, kdežto Agáta i přes svou vizáž, byla srdcí princezna. V této knize se dívky svou povahou nijak neliší, jejich hlavní rysy zde přestaly hrát důležitou roli, což je vzhledem oproti prvnímu dílu veliká změna. Stejnou proměnu zažívají i obě školy, které se nyní rozdělují na chlapce a děvčata. Tato změna souvisí i s prvním velkým zádrhelem v knize. Dívky, které dříve o svůj vzhled nadměrně pečovaly, jej nyní zanedbávají a některé do té míry, že doslova vypadají jako bezdomovkyně. Autor se tímto krokem snažil dosáhnout toho, že dívky jsou nyní samostatné, odvážné a rozhodně nepotřebují kluky. Myslím si, že pro tyto vlastnosti nemusely dívky vypadat, jako by rok neviděly koupelnu. Copak takhle vypadá správná silná žena? Absolutně nechápu autorovu představu. Stejné je to i u chlapců, kteří se naopak chovají jako opice a všude dělají nepořádek. To mi autor chce tvrdit, že se žádný z nich nekoupe jenom proto, že teď nepotřebuje dívku? Asi žiji v jiném světě, než spisovatel, ale pro mě a mé okolí je naprosto normální, aby nezávislá žena či muž, o sebe pečovali, ať už se zajímají o opačné pohlaví či nikoli.
*
Po šoku, který jsem utrpěla z autorovi představy o nezávislosti mužů a žen, přišla další rána. Chci se vyhnout spoilerům, a proto vše vykreslím ne úplně přesně. Stručně a jasně, kniha, která je určena pro děti, se ubrala naprosto špatným směrem, a začala se zabývat tématem jako je homosexualita a transexualita. Neříkejte mi, že jsem to v této knize viděla jen já, když to z chování některých postav vyloženě čiší. Nemám nic proti tomuto tématu, ale proč kniha, která s tímto tématem nemá absolutně nic společného, najednou řeší takové věci?
*
Pro mě byl tento díl absolutně nečitelný. První polovina knihy byla strašná, zmatená a nejasná. Občas se mi zdálo, jako by autor některé představy viděl pouze ve své hlavě a nějakým způsobem je zapomněl přenést na papír, protože zde byly občas neuvěřitelné skoky v ději a mezery. Druhá polovina příběhu byla o poznání lepší, navíc došlo konečně na samotnou akci. Co mě ale opět neskutečně vytočilo, byl samotný závěr knihy. Nesnáším, když se příběh celou dobu vleče a na konci se vše vyřeší během 10 stran. Ano 10 stran. Celých 360 stran se autor nimrá v příběhu, aby se pak vše otočilo o 360 stupňů a vyřešilo se během 10 stran.
*
Jak můžete z mé recenze vidět jsem zklamaná. Zklamaná a naštvaná. Tak skvělá série to mohla být a autor vše zabil v jedné knize. Nedoporučuji. A už vůbec ji nedoporučuji dětem.
*
1,5/5

Zdroj obrázků: 1,2

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates