Social Icons

neděle 30. prosince 2012

RC Recenze: Blbá sázka o fajn kluka


Autor: Shana Norris
Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 232
Anotace: Kniha Blbá sázka o fajn kluka vypráví příběh dívky Avery, která šetří každou korunku, aby si splnila sen a mohla studovat medicínu. Proto souhlasí s podivnou sázkou – má své kamarádce přebrat kluka jménem Zac. Pokud se jí to podaří, dostane od ní šek na pět set dolarů. Zac je ovšem úplně jiný, než Avery čekala: až příliš bezprostřední, nadto takový zmatkař, že vnese Avery do života nejen chaos, ale i něco víc… Román nejen pro dívky, ale i pro chlapce v nakladatelství Alpress.
*
Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
*


Knihu jsem si vybrala díky pozitivním recenzím a zajímavé anotaci.
*
Hlavní hrdinkou je mladá studentka Avery, která žije jenom se svým otcem a mladším bratrem Ianem. Její matka s nimi nebydlí, protože se odstěhovala na Kostariku a všechny problémy i rodinu nechala doma. Na Avery tedy zůstalo, aby řídila celou domácnost, protože otec se snaží zahojit zlomené srdce různými příručkami a na vedení rodiny nemá čas. Podobně je na tom i Ian snažící se svoji prázdnotu v srdci vyplnit sladkostmi. Averyn život je nelehký, a proto se snaží, aby se její vysněná budoucnost, o kariéře lékařky, splnila.
*
Protože se chce Avery stát lékařkou, musí se dostat na vysokou školu. Ale jak se lišit od ostatních uchazečů? Začne si tedy spořit peníze, za které si zaplatí třítýdenní stáž na Kostarice mezi dobrovolnými lékaři a humanitárními pracovníky, kde bude pomáhat lidem. Aby si tento sen splnila, přivydělává si různými brigádami, hlavně jako prodavačka hot-dogů. Stále se jí ale nedaří získat dostatek peněz. Proto, když jí její bývalá nejlepší přítelkyni Hannah nabídne, že jí zaplatí, když jí přebere kluka, Avery souhlasí. Při školním projektu se proto snaží Zaca svést kvůli penězům, ale začne mezi nimi vznikat zvláštní vztah. Zac se nenechá ale svést tak snadno, ještě stále slepě miluje Hannah. Podaří se Avery Zaca svést? Dostane se na svoji vysněnou Kostariku? A jak bude Zac reagovat až se dozví pravdu?
*
Byla jsem ta nejhorší přebíračka kluků pod sluncem, a jestli se nepolepším, nikdy se na Kostariku nedostanu.
(str. 103)
*
Avery je velmi netypická hlavní hrdinka. Svoji budoucnost má dokonale promyšlenou, řídí celou domácnost a odmítá fakt, že se její otec znovu zamiloval. Ian si novou otcovu přítelkyni Trish oblíbil a snaží se Avery přesvědčit, že není zas tak špatná, ta ale otcovu zamilovanost odsuzuje. Většinu času se snaží uklidnit vyjmenováváním kostí a představou sebe samé na Kostarice.
Zac je velmi zvláštní, její pravý opak – neustále neupravený, veselý a praštěný. Nedokáže pochopit, že Avery bere život vážně, protože on žije ze dne na den. Rád večer vystupuje jako komik v jenom baru a v tomto směru by chtěl zaměřit i svoji kariéru. Jeho otec z něj chce však zámečníka a s tím se Zac nedokáže smířit.
*
„Myslím si, že je pro mě život jen jedna velká legrace a že nic nedokážu brát vážně.“
(str. 102)
*
Děj knihy má velmi rychlý spád a dobře se čte. Zac je takový praštěný, a proto se při jeho počínání budete prostě muset usmívat.
Autorka mě docela dlouho napínala i v tom, co se stalo mezi Hannah a Avery, protože v knize je problém popsán jako „největší zrada století“. Ale když jsem se na konci knihy dozvěděla, co se mezi nimi stalo, jenom jsem kroutila hlavou, že taková hloupost zničila jejich přátelství.
*
„Protože člověk by neměl hned odcházet, když se nedaří.“
(str. 103)
*
Knihu hodnotím pozitivně, ačkoliv jsem Avery neměla moc v lásce, protože neustále všechny kolem sebe jenom komandovala a vše muselo být do posledního detailu přesné. I přes tento fakt, je příběh jednoduchý, vtipný a dobře se čte.
*

3/5
*
Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. Túto knižku by som si veľmi rada prečítala, vyzerá veľmi zaujímavo 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knížku bych si ráda někdy v budoucnu přečetla, mohlo by to být dobré oddychové čtení.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Není to zas až tak špatný námět, ale z toho, co říkáš to na mě působí trošku kýčovitě :D

    OdpovědětVymazat
  4. Docela bych si jí taky ráda přečetla..Vypadá pěkně.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobrá kniha, která se čte velmi pěkně :) i když je takových podobných knih hodně, tak za přečtení stojí určitě :))

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá celkem zajímavě. Určitě si ji musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to zajímavá knížka, řekla bych taková nenáročná pro odpočinek :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dřív jsem měla knihy tohoto typu hodně ráda, dost jsem je četla a bavily mě. Teď nějak čím jsem starší, tak se změnily i ty žánry. Sem tam si nějakou přečtu, ale není jich moc.
    Ale tuhle bych si celkem ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates