Social Icons

pondělí 7. ledna 2013

Recenze: Modrá krev


Autor: Melissa de la Cruz
Nakladatelství: BBart
Rok vydání: 2011
Počet stran: 240
Anotace:Mladí, krásní, bohatí… nesmrtelní
Schuyler Van Alenové je patnáct. Přestože pochází ze slavné a kdysi bohaté rodiny, většina jejích vrstevníků jí opovrhuje a doma s ní žije jen přísná babička. Ke všemu se teď u ní a několika dalších spolužáků z prestižní newyorské střední školy začínají objevovat podivné příznaky – modrající žíly na rukou, náhlé vize z minulosti a chuť na syrové maso. Když je za záhadných okolností zavražděna šestnáctiletá Aggie, Schuyler a ostatní se dozvídají děsivou pravdu – nejsou tak úplně lidé… Ochutnejte Modrou krev a budete si chtít přidat!
Pár slov o autorce: Melissa vyrůstala v Manile a přestěhoval se do San Francisca s její rodinou, kde absolvovala střední školu The Convent of the Sacred Heart. Vystudovala dějiny umění a angličtinu na Kolumbijské univerzitě.
Melissa de la Cruz je autorkou nejlépe prodávaných The Au-Pairs románů pro dospívající a dospělé, a také spoluautorkou knihy How to Become Famous in Two Weeks or Less. Pracuje jako módní a kosmetické editorka a píše pro mnoho publikací, včetně The New York Times, Marie Claire, Harper je bazar, Glamour, Cosmopolitan, Allure, San Francisco Chronicle, je, McSweeney Teen Vogue, CosmoGirl! A Seventeen. Strávila čas jako novinářka sledující klubové dění v New Yorku a nyní žije v Los Angeles se svým manželem.



*
Knihu mi vybrala Dominika, kvůli projektu Měsíční párování, který pořádá Vendea. Knihu jsem delší dobu přehlížela, protože mě u ní zarazily rozporuplné recenze, nakonec jsem se ale rozhodla si ji přečíst.
*
Hlavní hrdinkou je Schuyler, obyčejná patnáctiletá dívka žijící v New Yorku společně se svojí babičkou a matkou, která je ovšem delší dobu v kómatu, a tak ji Schuyler pravidelně navštěvuje. Do školy chodí společně se svým nejlepším přítelem Oliverem a Dylenem. Dále tu je i Mimi školní hvězda, její bratr Jack a nejlepší kamarádky Bliss a Aggie.
*
Schuyler stojí s Oliverem před barem, kam se oba snaží dostat. Najednou přijede taxík, který srazí Jacka. Ten se ale o pár minut zjeví kousek od Schuyler, živý a zdravý, dokonce s ní začne i flirtovat. To ovšem rozčílí Olivera, který ji zavede do baru, kde se skvěle baví. Kousek od baru je další, kam se šla pobavit Mimi společně se svými přáteli. O pár hodin později je Aggie nalezena v tomto baru mrtvá. Smrt je označena za tragickou nehodu kvůli předávkování drogami. Schuyler je ovšem jasné, že to není pravda. V této teorii ji podpoří i Jack, který zjistí, že Aggie neměla ve svém těle jedinou kapku krve.
Schuyler se později dozví, že je modrokrevná, tedy upír, kterými se to v New Yorku jenom hemží. I Mimi, Jack a Bliss jsou upíři a Aggie byla také. Jak tedy mohla zemřít, když byla nesmrtelná? Je jasné, že upíry něco loví… Něco, čeho se všichni báli… Něco, co žije mezi nimi už od roku 1620…Kroatan…
*
Vydávali se na cestu do temnoty vlastního nitra.
*
Schuyler mi přišla vcelku sympatická, ačkoliv jsem ze začátku nedokázala pochopit, že i když se obléká jako bezdomovec (přitom její babička je velmi bohatá), zajímá se o ni nejhezčí kluk na škole. Občas mi lezla na nervy s tím, jak pomalu myslela a chápala souvislosti.
*
Své vlnící se tělo tiskla na jeho a v horku mezi nimi pocítila na jeho košili první kapky potu.
*
Autorčino pojetí upírů je velmi zajímavé. Upíři jsou tzv. modrokrevní což doslova znamená, že jim v těle koluje modrá krev, která ve věku asi okolo patnácti let, začne „prosakovat“ na povrch a na rukou se začnou utvářet podivné obrazce. Upíři můžou jíst cokoliv, aniž by přibrali, vybavují se jim vzpomínky z minulých životů, mají svého vlastního psa jako ochránce a jsou nesmrtelní. Jejich tělo zůstává ve fyzické schránce sto let, poté zemře a jejich duch odpočívá nebo se vyvíjí, než je povolán k dalšímu cyklu.
*
Krvavá znamení byla mapou jejich minulosti – tak o sobě dávala vědět krev,  sangre azul,  která je označuje jako příslušníky jednoho druhu…
*
Děj plynul velmi rychle, i když mi místy vadily dlouhé opisy budov či jiných prostor. Autorka dokázala skvěle skombinovat historii osidlování Ameriky se současností a vdechnout do příběhu trochu tajemna.
Velmi mě překvapil vývoj celého děje a hlavně závěr, který byl opravdu dramatický a měl rychlý spád.
*
Na závěr bych chtěla říct, že mě zarazila i poznámka k textu, kde se píše, že některé věci si autorka poupravila, kromě jediné: Ztracená kolonie Roanoke byla založena v roce 1587 a v roce 1590 po ní opravdu nezbylo nic, jen cedule se slovem „Kroatan“ přibitá na stromě.
*
4 z 5

*

4 komentáře:

  1. To znie určite zaujímavo, aj keď ma to moc neláka 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je moc pěkná, a anotace mě taky zaujala.
    Určitě si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to velmi pěkně a zajímavě, docela mě to přilákalo, že si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. určitě si ji přečtu vypadá zajímavě

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates