Social Icons

čtvrtek 14. března 2013

Recenze: Řez (RC)

Autor: James Hayman
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Počet stran: 320
Pár slov o autorovi: James Hayman pracoval přes dvacet let jako hlavní kreativní ředitel jedné z největších reklamních agentur v New Yorku. V současnosti žije se svou manželkou v Portlandu ve státě Maine. Tento román je jeho prvotinou.
zdroj
Anotace: Detektiv Michael McCabe chce svou malou dceru vychovávat daleko od násilného prostředí velkoměsta. V klidném Portlandu ale čeká zkušeného policistu šok. Během vyšetřování se už setkal s hroznými věcmi, ale místní vrah je pro kriminalisty jako noční můra. Dívce, která je nalezena mrtvá na skládce, někdo s chirurgickou precizností vyřízl srdce. Ve stejný den, kdy je objeveno tělo, zmizí další mladá žena. McCabe je přesvědčený, že za oběma zločiny je jeden člověk. Co odhalí pátrání, jehož stopy vedou až do místní smetánky? Kdo se skrývá za tváří zkušeného zabijáka? Začíná závod s časem, ve hře je život unesené ženy...
ISBN978-80-253-1501-9
*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Hlavním hrdinou a řešitelem vraždy je detektiv Michael McCabe, žijící se svojí novou přítelkyní a pubertální dcerou v Portlandu. Jeho manželka jej opustila kvůli bohatšímu podnikateli a pubertální dceru Casey mu nechala na krku. Proto když dojde k vraždě mladé studentky, vkládá do Michael do případu i své emoce, protože se bojí, že by se stejná věc mohla stát i jeho dceři.
*
zdroj
Pozdě večer je detektiv McCabe přivolán k podivnému případu – na skládce za městem našel bezdomovec vysvlečenou mrtvolu dívky, s vyříznutým srdcem. Detektiv se případem začne silně zaobírat a vyslýchá každého podezřelého. O pár dní později je nahlášen únos i další dívky a McCabe se dozvídá, že dívky někdo vraždí kvůli černému obchodu s orgány. Musí jednat rychle, protože vrah se chystá zabít další nevinnou oběť.
*
Řez prostředkem hrudi byl proveden pečlivě a čistě, jako by vrah použil břitvu nebo chirurgický skalpel.
(str. 22)
*
Detektiv McCabe mi byl sympatický, i když jsem místy nechápala jeho myšlenkové pochody a schopnost zjistit i z toho nejmenšího detailu celou pravdu. Pokud jde o jeho vztah s dcerou, ten byl na dobré úrovni. Líbilo se mi, že autor řešil v knize i vedlejší věci, jako například návrat bývalé Michaelovi manželky a její snaha se znovu vidět s dcerou; a ne jenom na případ. Jediné, co bych vytkla, je až moc vyspělé Caseyno chování. Ve svých třinácti letech jedná a mluví jako sedmnáctiletá ne-li starší a vzdělanější dívka.
*
zdroj
S autorovým stylem vypravování nemám problém, ale docela mě zklamaly pasáže z pohledu obětí. Když se knížka jmenuje Řez, čekala jsem větší surovost a nechutnost scén. Doufala jsem, že bude v knize popsáno, jak vrah své oběti doslova řeže. Nic takového v knize nebylo. Tyto pasáže byly v nejlepší části, zrovna když měl být někdo rozřezán, utnuty.
*
Slovy neuměl vyjádřit pocit, který se jej zmocnil, když zíral na tlukoucí srdce zvířete a chvíli je držel v ruce, než tlukot ustal a zvířátko umřelo. Věděl pouze, že ten pocit chce zažít znovu a znovu.
(str. 8)
*
Kniha se mi líbila, i když způsob vraždění – vyříznutí srdce, je už trošku ohraný. Styl vyprávění a děj knihy byl docela plynulý, občas to místy trošku pokulhávalo, ale závěr knihy mě velmi překvapil. Závěrečná akce a rozuzlení celého případu bylo velmi zarážející a já musím knihu ohodnotit velmi pozitivně.
4/5

*
Blízko kovového stolu, na kterém ležela, uviděla velkou elektrickou pilu s podivně vykloubeným ramenem. Ještě blíž ležel tác s lesklými nástroji z nerezové oceli. Stůl měl mírný sklon, takže hlavu měla výš než nohy. U spodního konce stolu, mezi svými kotníky viděla kulatý odtokový otvor. Odtok na co? Vodu? Krev? Zmocňoval se jí panický strach.
(str. 307)
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde na stránkách nakladatelství.

3 komentáře:

  1. Uf, tak anotácia ma celkom zaujala, ale ne vraždy momentálne nemám najmenšiu chuť. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, zaujalo :D i když s vraždami počkám až bude po testovém období :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já se na vraždy už pomalu připravuju :) Knihu už mám dost dlouho doma, takže brzo na knihu přijde řada

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates