Social Icons

sobota 24. srpna 2013

Recenze: Fúrie (2) - Závist (RC)

Autor: Elizabeth Miles
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2013
Počet stran: 312
AnotaceBlíží se jaro, sníh taje a odhaluje skrytá tajemství. Fúrie jsou zpátky a Emily to má brzy zjistit. Poté, co spolkla červené bobulky, díky nimž zachránila Judda, je s Fúriemi svázaná a postupně se v ní odehrává proměna. Emily by se chtěla svěřit Juddovi a Gabby, ale nemůže, bojí se ještě větší pomsty. Fúrie jsou ve střehu a jejich moc den ode dne narůstá.


Pár slov o autorovi: Elizabeth Miles vyrůstala v Chappaqua, nedaleko od New Yorku. Vystudovala v roce 2004 Bostonskou univerzitu, a od té doby pracovala jako novinář pro alternativní týdeník. Miluje pizzu a můžete ji často vidět pobíhat na jevišti. (zdroj)
ISBN 978-80-7466-197-6
Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.


*
Bohyně pomsty nebo-li Fúrie vám zničí život. Em by o tom mohla vyprávět. V minulém dílu měla všechno štěstí na dosah, ale Fúrie zničily vše, na čem Em záleželo. Například její vtah k Juddovi, do kterého se Em zamilovala. Fúrie donutily Judda zapomenout na jeho city a zapříčinily tak rozpad jejich kamarádství i možné lásky.
zdroj
Do města se za tetičkou Norou stěhuje nová studentka Skylar, kterou pronásleduje její děsivá minulost. Na každém kroku vidí svou sestru Lucy, která byla vždy lepší než Sky. Proto se rozhodne, že už nikdy více nebude šedou myškou a odhodlá se vstoupit do záře reflektorů. Cesta ke slávě ale nebude jednoduchá.
*
Skylar touží pouze po jediné věci - být populární. S pomocí tří tajemných krásek se jí dostává uznání a i kluci si ji začínají více všímat - hlavně Pierce, do kterého je beznadějně zamilovaná. Skylar má vše, o čem vždy snila, a touží mít víc. Závidí Gaby její krásu a přitažlivost. Aby získala Gabyno místo, je ochotná udělat opravdu vše...
Když přítomnost Fúrií zjistí Em, začne hledat způsoby, jak se jich zbavit. Též se snaží pomoci Skylar, které Fúrie zdánlivě podporují. Nakonec v knihovně získá zakázanou knihu v níž se nachází rituál na zahnání zla. Tuto knihu měla dříve vypůjčenou i Sasha, která nakonec spáchala sebevraždu. Em se za pomocí své podivínské kamarádky Dree, rozhodne provést rituál. Všechno se zdá být skvělé, ale Fúrií se jen tak nezbavíte...
*
"Smyslem jejich existence je dohánět lidi k  šílenství,"...
(str. 54)
*
zdroj
Em se od prvního dílu hodně změnila. Už to není ta veselá, milá dívka, jejíž jedinou starostí byli kluci. Nyní se potýká s mnohem závažnějšími problémy, se kterými se nemůže nikomu svěřit, jelikož dala Fúriím slib.
Skylar je Emiin naprostý opak. Touží po slávě a moci. Chce mít to, co jí bylo dlouho odpíráno a je jí jedno, zda při tom bude muset někomu ublížit. Za pomocí Fúrií se stává populárnější, ale vše má svou cenu.
Skylar se chovala naivně a přijde mi divné, že nepodezřívala tři až příliš milé dívky, které se jí z ničeho nic snaží pomoct. Už jenom samotný fakt, že je ve městě nikdo moc nezná a při pohledu na mrtvolu se tváří naprosto klidně; je více než znepokojující.
*
zdroj
Děj plyne rychle až na některé části, kdy se Em snaží zahnat Fúrie, ale neustále chybuje a nedaří se jí. Autorka také dlouho zatajovala, co Sky vlastně pronásleduje. Na posledních stránkách konečně prozradila, Skylařinu minulost. Nevím, co si o jejím tajemstvím mám myslet. Na jednu stranu mi přijde neskutečně hloupé, na druhou zase přehnané. Také se divím, že má Sky tak malé výčitky svědomí.
*
To znamená, že o tobě něco vědí.
(str. 143)
*
Oproti prvnímu dílu vidím výrazné zlepšení. Druhý díl je mnohem propracovanější a plynulejší než první. Autorka více rozvíjí děj, historii a důvod příchodu Fúrií. Konečně se tak dozvídáme, proč, jak a kde vznikly naše tři zlé trestající krásky. U historie mě zarazilo, že Fúrie nevznikly tak, jak to známe z mytologie, a nemají s historickou předlohou mnoho společného. Doufala jsem, že autorka zabrousí více do oblasti antiky, aby vytvořila dokonalou historii Fúrií a přiblížila nám jejich životy napříč časem.
*
Druhý díl se mi líbil více než první. Pokud to tak půjde dál, třetí a zároveň závěrečný by měl být ještě lepší. Jediné, co mě od této knihy trochu odrazuje, je česká obálka, která se mi vůbec nelíbí.
*
4/5

*
Svážou tě s námi navěky.
(str. 311)
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Obálka je vtipná!! :D O Fúriách som zatiaľ počula len v sérii Dark-Hunter (tam ich využívali, keď chceli niekoho zavraždiť), no aj toto vyzerá zaujímavo. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Simone: mě spíš děsí :D :D ale jinak je knížka skvělá ;)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates