Social Icons

neděle 1. září 2013

Knižní série: Upíří deníky

Další článek s další známou nekonečnou sérii Upíří deníky.

Zvítězí láska nebo žízeň po krvi ?

Harry Potter odstartoval vášeň čtenářů po fantasy románech, které se dotýkají magie a kouzel. Sága o Dračím jezdci od Christophera Paoliniho způsobila dračí mánii a teď přichází další téma, které se stává středem pozornosti čtenářů po celém světě.

Touha po krvi je čím dál silnější a čtenáři prahnou po titulech s upíří tématikou. To dokazuje i celosvětový úspěch Upířích deníků, které přináší na knižní trh Nakladatelství Fragment.

Nová generace nemrtvých je určena pro všechny čtenáře od 15 let, kteří na stránkách najdou milostný trojúhelník plný touhy, očekávání, zvratů a krve.

Dva bratři soupeřící o srdce krásné dívky

V dobách kvetoucí italské renesance se bratři Damon a Stefan Salvatore bezhlavě zamilovali do překrásné mladé upírky Katherine. Ačkoli její srdce bylo dost velké pro oba, každý z nich ji toužil mít jen pro sebe. Jejich bezohledný souboj o Katherininu přízeň se však vyostřil do takové míry, že jej Katherine nepřežila, a na světě tak zanechala dva nesmrtelné, na smrt rozhádané mladé muže se zlomeným srdcem… 

Po několika staletích se má souboj Damona a Stefana opakovat. V malém americkém městě se seznámí s krásnou a chlapci obletovanou Elenou, jejíž podobnost s Katherine je více než neuvěřitelná… 

Počet dílů

Série Upíří deníky se zdá být nekonečná. Nejnovější je 13-tý díl, který vyšel v květnu. Je nutno podotknout, že od poloviny série (přibližně 5 či 6 díl), nepíše sérii autorka L.J.Smith. Pod jejím jménem je série vydávána jiným autorem.


1. díl: Probuzení
Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a dívky se jí chtějí podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.





2. díl: Souboj
Elena brzy zjistí, že existuje ještě mnohem větší nebezpečí než zamilovat se do upíra – a to být předmětem touhy upírů dvou. Zatímco Stefan i nadále bojuje s instinktivní žízní po její krvi, Damon setrvává ve své snaze získat si Elenino srdce. A Elenu přitom čeká ještě mnohem těžší zkouška: aby zachránila jednoho ze svých nesmrtelných ctitelů, sama bude muset riskovat svoji smrtelnost… 





3. díl: Zášť
Elena si pomalu zvyká na důsledky svých rozhodnutí. Její oddanost ke Stefanovi ji přetvořila v to, čeho se vždycky tolik bála, ale po čem současně stále touží. Když se však ve městě objeví lovec upírů rozhodnutý vyčistit město od nemrtvých škůdců, z lovců se stanou kořisti. Stefan, Elena a Damon navíc musí spolupracovat, aby vypátrali zlo, které přivádí Fell´s Church zpět k jeho tajemným kořenům.




4. díl: Temné shledání
Elena se snaží varovat přátele, že jim všem hrozí nebezpečí, ale před tragédií, která se má ve Fell´s Church odehrát, je sama zachránit nedokáže. Když se díky zvratu událostí znovu shledá se svou životní láskou, otevírá se před ní druhá šance prožít život, o jakém vždycky snila.






5. díl: Návrat
Elena se vrací zpět do světa lidí. Za pomoci svých přátel a milovaného Stefana si užívá znovu nabyté radosti ze života. Temné síly se jí však nechtějí vzdát a opět po ní natahují své pařáty! Kdo se stane nástrojem temných sil tentokrát? Dokáže se jim Elena ubránit?






6. díl: Soumrak
Temnota se šíří městem. Damon, který býval vždy lovcem, se sám stává kořistí – obětí zlomyslného stvoření, které dokáže ovládnout jeho vůli a které netouží pouze po Elenině krvi, ale přímo po její smrti. Starý les zabydlují podivní krvelační hmyzí tvorové a stromy ožívají vlastními zlovolnými úmysly.





7. díl: Zajetí
Stefan byl zajat a uvězněn démonickými duchy, kteří ve Fell's Church rozpoutali pravé peklo. Elena se vydává do Temné dimenze na pouť plnou nebezpečí, aby ho zachránila. Doprovází ji Stefanův bratr Damon, který touží po Eleně celým tělem i duší. Jediný Damon totiž zná cestu do místa, kde je Stefan držen v zajetí. Elena se nezastaví před žádnou překážkou, aby Stefana osvobodila. Ovšem s každým dalším dnem na nebezpečné cestě roste napětí utajované touhy mezi Elenou a Damonem...



8. díl: Osvobození
Elena společně s Damonem, Meredith a Bonnií vešla do Temné dimenze osvobodit Stefana, který tam pomalu umírá. Damon cítí vinu za zločin, který proti bratrovi spáchal, a je ochoten nasadit pro Stefana život. V Temné dimenzi události spějí k dramatickému vyvrcholení. Elena s přáteli míří přímo k vězení, a jako vždy to je závod o život...





9. díl: Před půlnocí
Meredith odhalila při záchraně Stefana nehezká tajemství ve své minulosti a Damon se kvůli své nemístné zvědavosti proměnil v člověka, což nese velmi zle. Ze zoufalství by udělal cokoliv, aby se stal opět upírem - neváhá se dokonce vrátit do pekla Temné dimenze. Fell’s Church se čím dál více začíná podobat městu duchů. Posedlost mění děti v kruté cizí tvory a situace se pomalu mění ve válku dospělých proti dětem… kdo může, prchá…




10. díl: Zoufalství
Stefan a Elena se vydávají zachránit svou kamarádku Bonnii do Temné dimenze. V městečku zanechávají Matta, Meredith a paní Flowersovou, aby jej chránili před nebezpečnými silami, které se ho zmocňují čím dál více. Děti jedno po druhém podléhají malachům. Ale Matt a Meredith brzy pochopí, že zdroj zla je mnohem hrozivější – a mnohem bližší – než si mysleli…





11. díl: Druhá šance
Elena a její přátelé zachránili své město Fell's Church před zlými silami. Zaplatili za to ale vysokou cenu: Damon je mrtvý. Jeho smrt všechno změnila, Elena a Stefan mohou být totiž konečně spolu. Bude však Elena schopná na Damona zapomenout? V jejích snech k ní Damon promlouvá a varuje ji, že se blíží další nebezpečí. Temné síly, které napadají přímo lidská srdce. Dokáže se jim Elena a její blízcí ubránit?




12. díl: Fantom
Damon není mrtev. Sage, který ho na Temném měsíci najde, mu pomůže si na vše vzpomenout. Mystický výtah ho přemístí zpět do Fell's Church, aby mohl vysvětlit Eleně, co mu zachránilo život. 
Mezitím Elenu a její přátele ohrožuje fantom, který se krmí negativními pocity. Společně fantoma zajmou do kruhu zaříkání a chtějí ho zničit. Fantom je ale silný, daří se mu našeptávat a vzbuzovat žárlivost. Damon a Stefan se jeho vlivem znovu obracejí proti sobě. Podaří se Eleně zabránit dalšímu konfliktu bratrů? Naleznou v sobě dost síly, aby přemohli fantoma?


13. díl: Ohrožení 
Nový školní rok na univerzitě začíná pro Elenu opravdu skvěle - život se Stefanem je krásnější než kdy dřív, všechny své přátele má kolem sebe a vypadá to, že i Damon se konečně změnil. Když se však začnou z kampusu školy ztrácet studenti, rychle se šíří panika. Všichni včetně Eleny jsou ve velkém nebezpečí. Podaří se jim ochránit jeden druhého? Zlo je všudypřítomné a může zaútočit odkudkoli a na kohokoli...



Upíří schopnosti

Hned na začátku bych vás chtěla upozornit, že schopnosti upírů v této sérii se velmi liší od navazující série Stefanovy deníky. Jelikož jsou Stefanovy deníky psány podle seriálové verze, jsou zde nepatrné odlišnosti.

Špičaté zuby

Každý upír musí mít špičaté zuby. Ty vycení při krmení nebo když ucítí krev. V seriálu se při ucítění krve promění upírům i oči.

Jídlo

Upíři musí pít krev, aby přežili. Nemusí pít lidskou, vystačí si i se zvířecí, například Stefan několik dílů přežívá pouze na zvířecí krvi.
Je také několik způsobů, někdy po krmení není ani stopy, jindy upír rozerve oběti celé hrdlo. Záleží pouze na vztahu a na tom, jestli upír chce aby oběť přežila. Upír může hrdlo rozervat i v případě, že se dlouho nekrmil a neumí tak svou chuť ovládat. V tomto momentu může zabít i kdyby nechtěl.
Kousnutí upíra může bolet, pokud se člověk brání. Jestli se ale uvolní, přináší mu i upírovi skvělý pocit.
Upíři mohou jíst normální jídlo, to je však nezasytí.

Slunce

Slunce upírům neškodí, díky prstenům a různým ozdobným šperkům z kamene Lapis lazuli, též zvaný jako noční kámen.

Další super schopnosti

Upíři jsou silnější, rychlejší a hbitější než lidé. Také mohou skákat, nebo padat z velkých výšek a přistát hladce jako kočky. Čím víc krve upír vysaje, tím je silnější. Nezastaví ho ani rovná stěna, po které hravě vyleze. Může vytrhávat stromy i s kořeny a sekat rukama dřevěné špalky.
Upír může člověka i ovlivnit, když se mu podívá do očí. V tomto případě je oběť upírovi zcela oddána, pokud nepije, nepozře či u sebe nenosí květinu zvanou sporýš. Mohou je ovlivnit k dělání různých činností, k zapomenutí určitých událostí a jiné.
Upíři mohou komunikovat pomocí telepatie mezi sebou. Také mohou zachytit emoce. Silnější upíři se mohou proměnit ve zvířata (Damon - havran). Mohou ovládat i zvířata a počasí.

Slabosti

Pokud upír nenosí kámen Lapis lazuli může na slunci během několika málo vteřin uhořet.
Také nemůže vejít do domu, pokud není pozván.
Silnější upíři nemůžou překročit tekoucí vodu.

Smrt

Upír může zemřít pouze na slunci nebo při zasažením kolíkem přímo do srdce. Při boji s jiným upírem může zemřít na následky těžkých zranění, když se nedostane rychle ke krvi, aby své rány zahojil.

Přeměna

Člověk musí mít ve svém krevním oběhu dostatek upíří krve a zemřít, než z něj krev vyprchá. Tato krev jej pak přinese zpátky mezi živé jako upíra. Pokud člověk s upíří krví nezemře, získá na určitou dobu upíří schopnosti - rychlost, síla, zostřené smysly, možnost vyléčení.

Hlavní postavy

Vlastnosti a popis se výrazně liší od televizního seriálu!!!

Elena Gilbert

Elena má oči barvy lapis lazuli (výrazná temně modrá barva) se zlatavými záblesky; ty tak tvoří paralelu k prstenům s kameny lapis lazuli, které musí upíři nosit jako ochranu před slunečními paprsky. Některé pasáže knihy jejím očím přičítají i fialový nádech, jako například když měla na sobě své plesové šaty, jejichž „ledově fialová barva podtrhovala fialové tóny jejích očí“. 
Její dlouhé a rovné vlasy mají zlatavou barvu, o několik odstínů světlejší než Katherininy, obočí a řasy má ale tmavší. Má také velmi jemnou, téměř průsvitnou pleť, někdy popisovanou jako květy magnólie či porcelán. Je docela hubená, tak akorát na mladou dívku, a velmi krásná. Oproti Katherine je o dobrých 20 centimetrů vyšší. 
Ačkoli to vypadá, že všichni jsou přesvědčení o její inteligenci, Eleniny výkony ve škole jsou docela nevyvážené. Když o ní pan Tanner prohlásí, že z dějepisu propadá, nikdo proti tomu nic nenamítne. A ona sama říká, že je jí jedno, jestli propadne z trigonometrie.
Elena žije se svojí tetou Judith Gilbertovou a čtyřletou sestrou Margaret. Její rodiče zemřeli při autonehodě nedlouho po Margaretině narození, tedy někdy v roce 1987 nebo 1988. 

Stefan Salvatore

Stefan je průměrně vysoký, o něco vyšší než jeho bratr Damon. Je to krasavec s pronikavýma zelenýma očima, vlnitými vlasy a svalnatou postavou. Dost se podobá Damonovi.
Rád nosí hodně drahé oblečení, většinou černé. K tomu ho nejspíš přivedl jeho renesanční učitel, který mu řekl, že oblečení by mělo odrážet jeho postavení ve společnosti. Občas ale nosí i obyčejné tričko a džíny a také má až podivnou zálibu ve svetrech.
Jeho povaha je silně ovlivněná pocitem viny a sebenenávisti, která plyne z jeho vampirismu a okolností, které provázely jeho „smrt“. Čtenáři ho často vnímají jako zadumaného, odtažitého a náladového. Ale ačkoli Stefan skutečně má sklony k sebeobviňování, což mu způsobuje občasné deprese, je také velmi milý, empatický, zodpovědný, odvážný a galantní. Má velký smysl pro spravedlnost a morálku, což nejspíš vychází z jeho katolické výchovy.
Stefan je hodně samotářský, i když nějaké přátele má. Podle Damona vyrůstal ve Florencii obklopen knihami a obrazy a nikdy nemusel čelit realitě. Je dost naivní a vztah s Katherine (a později Elenou) prožívá hodně romanticky.
I 500 let po Katherinině sebevraždě a jeho přetvoření v upíra Stefana sžírá vina. Odmítá pít lidskou krev a žije v ústraní. Nakonec se rozhodne uchýlit se do městečka Fell´s Church, kde se chce vmísit mezi studenty střední školy Roberta E. Leea. Najít si tu přátele pro něj ale není jednoduché. Až Matt - rozehrávač školního týmu - vycítí, že Stefan je extrémně osamělý, a spřátelí se s ním. 
Ačkoli je Stefan většinou velice milý, umí se i pořádně rozčílit (hlavně když se nablízku objeví jeho bratr). V rozčilení nad sebou snadno ztratí kontrolu a může mít násilnické sklony. Damon o něm říká, že je sobecký. Také má sklony libovat si ve vlastních problémech. Na druhou stranu, když je městečko nebo někdo z jeho přátel v nebezpečí, neváhá zasáhnout. Má silný smysl pro povinnost a věrnost. Jak se ukáže v příběhu, je ochoten se pro záchranu druhých obětovat.
Na závěr je nutno říct, že Stefan není jen samotářský bručoun. Má také smysl pro humor, a když je s přáteli, trochu se uvolní. Někdy se dokonce i usměje.

Damon Salvatore

Damon je v knize vykreslen jako skutečný krasavec s rovnými černými vlasy a černýma očima, v nichž se blýskají podivná světélka. Je o něco menší než jeho bratr Stefan, ale jinak se mu velmi podobá. V Probuzení Stefan vzpomíná, jak byl Damon ještě před svojí proměnou v upíra vždy obklopen krásnými děvčaty, což znamená, že za jeho úžasným charismatem není pouze jeho vampirismus.
Nejčastěji chodí v černé a hodně rád nosí černé kožené jezdecké boty.
Damon je většinou uzavřený a své emoce dává najevo, jen když má vztek - většinou na Stefana. Je prostořeký a arogantní, rád používá slovní hříčky, zvlášť když nechce něco říct přímo - nejčastěji když má vyjádřit své skutečné pocity týkající se nějaké vážné věci.
Damon působí aristokraticky a elegantně a k životu přistupuje pragmaticky. Věří, že upíři stojí nevyhnutelně na straně zla, a tedy že Stefanovo odhodlání nepít lidskou krev je silně nepřirozené. Nemá problém se zabíjením lidí, ačkoli se s tím většinou nechlubí. Když zabije pana Tannera, tvrdí, že ten na něj předtím vytáhl nůž, takže to bylo v sebeobraně. Nezastaví se ani před dětmi, ačkoli se například nikdy nedozvíme, jestli by skutečně vyplnil své hrozby, že ublíží Margaret.
Jeho minulost je plná násilí. Ačkoli knihy nepopisují detailně první léta jeho upírského života, jasně naznačují, že nelítostně páchal nemorální činy a bez problému by se k nim vrátil i v současnosti.
V průběhu prvních čtyř dílů se zdá, že Damon postupně znovu nachází respekt k lidské rase a začíná lidi vnímat i jinak než jen jako pouhou potravu. Jak tráví více a více času mezi lidmi, začíná se k nim chovat vstřícněji, občas dokonce i jako k přátelům. 

Seriál

Upíří deníky (The Vampire Diaries) je americký fantasy-hororový televizní seriál, jehož premiérový díl vysílala televize The CW dne 10. září 2009. Seriál byl původně natáčen ve Vancouveru, ale po natočení 1. dílu 1. série (Pilot) bylo natáčení přesunuto do Covingtonu ve státě Georgia. Seriál je natočen podle stejnojmenné knižní předlohy L. J. Smithové z roku 1991, a chybně tak bývá označován za kopii Stmívání (Twilight Saga). Za převedením na televizní obrazovky stojí Kevin Williamson, autor seriálu Dawsonův svět.

Vysílání

1. řada (vysílána v USA: 10. září 2009 – 13. května 2010, ČR: 31. května 2012 – 29. června 2012)
2. řada (vysílána v USA: 9. září 2010 – 12. května 2011, ČR: 2. července 2012 – 2. srpna 2012)
3. řada (vysílána v USA: 15. září 2011 – 10. května 2012, ČR: ?)
4. řada (vysílána v USA: 11. října 2012 – 17. května 2013, ČR: ?)

Hlavní role

Nina Dobrevová - Elena Gilbertová a Katherine Pierceová (také Katerina Petrovová)
Paul Wesley - Stefan Salvatore, Damonův bratr
Ian Somerhalder - Damon Salvatore, Stefanův bratr

Videa




Obrázky









7 komentářů:

  1. Čožeeee? A kto ju do 6. dielu písal? To som nevedela, je to pre mňa šok :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som čítala iba 1. diel ale stačilo mi. Podľa mňa to nemá dobrý obsah, téma je super, ale tie postavy sú divné a som rada za seriál, ktorý je tisíckrát úžasnejší. Navyše, nepochopím, ako môže niekto písať pod jej menom, veď to je blbosť, aspoň dodatok s menom mali na obálku dať. Viem o tom už dlho a nikdy som to ale pochopiť nevedela 8D Neplánujem čítať ďalšie diely, možno raz tie Stefanove denníky, ale extra ma to neláka.

    OdpovědětVymazat
  3. Natalie a E_V_E: no ona Smith prý prodala práva na svou knihu i se jménem a tudíž od 6 dílu (kdy to podle mě začala být pořádná blbost) to píše někdo jiný... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám doma prvních 6 dílů. Jsem zvědavá jestli je přečtu a dokopu se i k 13. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som počula že až od ôsmeho to píše niekto iný... teda u nás od jedenásteho, keďže 5-7 máme rozdelené na dva diely každý, takže je to u nás 5-10. A od jedenásteho to je jasne vidieť...

    OdpovědětVymazat
  6. Maťa: Ono je to docela i dost zmatené :D každý tvrdí něco jiného. Někdo od 6, někdo 8, někdo 9 a pak zas 11. :D Já si myslím, že to začalo od 6 dílu, kdy se v knize začaly objevovat podivné bytosti - ty lišky bo co to je :D

    OdpovědětVymazat
  7. Už toľko veľadobrých recenzií som na ne čítala že uvažujem že sa pustím do čítania. Túto tému mám rada pretože som Twilight maniačka :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates