Social Icons

sobota 29. března 2014

RC: Recenze: Dotek chladu

Dotek chladu
Autor: Tamina Berger
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 223
Anotace: Sedmnáctiletá Theresa nevěří, že její nejlepší kamarádka spáchala sebevraždu ani že měla nehodu. Je si jistá, že na mostě, z něhož měla Julie údajně spadnout nebo skočit, nebyla sama. Někdo byl s ní - a strčil ji. Ale kdo? Že by snad záhadný Leon, který Julii pronásledoval na každém kroku jako stalker? Theresa se rozhodne kamarádčinu smrt objasnit. Při pátrání ale naráží na tajemství a věci, o kterých by snad raději nevěděla.
Pár slov o autorce: Tamina Bergerová začala psát brzy - a vždycky ji přitahovaly především detektivky a thrillery. Kromě psaní pracuje v bytovém společenství s dětmi a mladistvými a žije se svou rodinou v Dolním Rakousku. Dotek chladu je její první thriller pro mládež.
ISBN 978-80-253-1950-5
*
*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Sedmnáctiletá Theresa žije se svou nezodpovědnou matkou alkoholičkou a mladší sestrou Corinnou. Z jejího pohledu budeme sledovat vyšetřování smrti její nejlepší kamarádky Julii. Theresa totiž nevěří, že Julie skočila z mostu, ale že do ní někdo strčil. Už před pár měsíci byla nalezena jedna mrtvá dívka - Melissa. Theresa se zapojí do vyšetřování - pomáhá policii a pátrá i na vlastní pěst. Hlavním podezřelým je záhadný Leon, který podle Theresy Julii pronásledoval.
*
Ačkoliv má Theresa horečky, vydá se ven do sněhu pátrat po stopách, které by ji pomohly vyřešit Juliinu smrt. Rozhodne se navštívit Juliiny rodiče a promluvit si s policisty, také navštíví kavárnu, kde Julii naposledy viděli.
Její pátrání je však bezvýsledné. Jediná stopa je záhadný Leon. Ten Theresu s Julii delší dobu sledoval. Theresa se proto upne k němu a snaží se z něj dostat nějaké informace. Leon však Theresinu taktiku prokoukne a odmítá se s ní dále bavit. Therese se však nevzdává. Probírá se starými fotografiemi, prohlíží si místo činu a snaží se najít Juliin deník, který by ji pomohl celou záležitost vyřešit. Kdo zabil Julii a proč? Má v tom prsty Leon? Jak souvisí Melissina smrt s Juliinou?
*
Theresa se zvláštní hlavní hrdinka. Její matka je nezodpovědná alkoholička nestarající se o domácnost, proto se o vše stará Theresa. I když si v tomto ohledu hraje na dospělou, místy je hloupá, naivní a dětinská. Nezodpovědně, bezmyšlenkovitě a v horečkách se bez jakékoliv logiky vydává hledat (v zimě) stopy, které by pomohly objasnit Juliino zmizení. Theresa byla občas naprosto nepochopitelná s mylnými závěry.
*
Autorka se snažila z naprosto jednoduché zápletky udělat strhující detektivní příběh, což se ovšem nepovedlo. Odhalení vraha je jednoduché a děj se dá předvídat už od poloviny knihy.
Na stylu vypravování se mi ale líbilo to, že v prologu bylo nakousnuto, co Julie v posledních minutách svého života dělala. Kladně hodnotím i ukázky z Juliina deníku, díky kterým odhalí čtenář vraha dříve než hlavní hrdinka.
*
Nelíbilo se mi však, že se autorka ke konci knihy soustředila spíše na vztah mezi Theresou a Leonem, místo toho aby Theresa konečně odhalila pravdu, po které tak toužila. Když už je řešení celého případu skoro na dosah, je do děje vloženo několik zbytečných pasáží, které jenom prodlouží čekaní na otázku, kdo je vrah.
*
Z knihy jsem zklamaná. Doufala jsem v lepší a napínavější thriller. Anotace slibovala skvělé čtení, místo toho jsem dostala lehce předvídatelný příběh. Knihu hodnotím jako 2/5. 
*

*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.
*
Zdroj obrázků: 1,2,3

1 komentář:

  1. Kniha vypadá zajímavě. Jsem zvědavá co na ní budu říkat já :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates