Social Icons

sobota 3. května 2014

RC: Recenze: Upíří žezlo

Autor: Monika Šnaiberková
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2014
Počet stran: 279
Anotace: Když Sáru napadne upír, dívka zjistí, že je součástí legendy o záhadném upířím žezle, které dává svému držiteli obrovskou sílu a moc. A právě po něm touží Jorik, vůdce zlých upírů. Sára ho má k žezlu dovést. Jorik a Sáre se do sebe zamilují - tím jako by začal souboj zla a dobra. Bude Sára tak silná, aby dobro uhájila? Co všechno bude muset obětovat?
Pár slov o autorce: Talentovaná autorka pochází ze Sušice, narodila se v roce 1990.
Vždycky se jí líbila profese lékařky, proto se přihlásila na zdravotnické lyceum na střední zdravotnické škole. Po jeho absolvování se rozhodla pro chemii a momentálně studuje na Pedagogické fakultě v Plzni magisterský obor chemie a biologie. Kromě čtení patří k jejím hlavním zájmům fotografování a turistika.
ISBN 978-80-7466-373-4
*
Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recezního výtisku.
*
Tuto knihu jsem si vybrala proto, že je od mladé nadějné české autorky. Děj se navíc odehrává v České republice a já byla opravdu zvědavá, jak se s tím autorka popere. Obecně jsem velmi přísná na české autory a vybíravá, pokud jde o jejich tvorbu.
*

Hlavní hrdinkou naší české upířiny je studentka Sára Smejkalová studující na vysoké škole v Plzni. Bydlí u rodičů a do školy pravidelně dojíždí se svou kamarádkou Petrou. Sára miluje fotografování, procházky, ale hlavně upíry! Doma má velkou knihovnu plnou všech možných knih o upírech. Na upíry však nikdy moc nevěřila, ale když jednou potká dva tajemné upíry v lese, její život se obrátí vzhůru nohama.
Jedním z tajemných upírů je úžasný, skvělý navíc i sexy Nathanael. Později přichází na scénu i zlý upír Jorik, který Sáru potřebuje k získání magického upířího žezla.
*
Sára fotografuje v lese, když se před ní objeví zlý upír. Ten se snaží dívku napadnout, ale zabrání mu v tom jiný upír - Nathanael. Odvede bezmocnou dívku domů. Sára si myslí, že vše byl pouhý sen a pokračuje dál ve svém životě. V koutku duše ovšem tuší, že upíři jsou skuteční a začne se o ně zajímat.
Jakmile rodiče odjedou na dovolenou, napadne Sáru opět upír a Nathanael ji opět zachrání. Od něj, Lucase a Amy se dozvídá, že po ní jdou zlí upíři, a proto je dopravena do bezpečí.
V chatce, kde se ukrývají, je ale zlí upíři přepadnou znovu a nakonec je Sára převezena do doupěte hodných upírů. Potkává se zde s jejich vůdcem Andrewem, který Sáře vysvětlí, proč po ní upíři pátrají. Je totiž součástí velmi staré legendy o upířím žezle, které dá jeho majiteli neomezenou moc.
Zlí upíři s vůdcem Jorikem chtějí žezlo na ovládnutí světa a jen tak se nevzdají... Půjdou po Sáře, dokud žezlo nezískají. Vše se zkomplikuje ve chvíli, kdy se Sára do Jorika zamiluje... Bude ochotna mu vydat žezlo a zničit svět? Stane se Sára nakonec upírkou?
*
Sára nebyla špatná hlavní hrdinka, ale občas bylo její chování nerozumné. V jednu chvíli na zlé upíry křičí, chová se jako největší hrdina a potom, když na ni upíři zaútočí, se schovává za silnějšího Nathanaela, nebo stojí na místě a ani se nehne. Takových změn v jejím chování je několik. Pokud to vezmu z věkového hlediska, místy se chovala dospěle, ale někdy dostala tak stupidní nápad, že by ho nevymyslelo ani malé dítě. V těch chvílích jsem jen koukala s otevřenou pusou a přemýšlela, co ta holka zase vymyslela.
Nathanael byl, podle mého názoru, nejlepší postava v celé knize. Vadilo mi, že nedostal více prostoru. Jeho chování, urážení a vtípky vůči Sáře byly úžasné. Líbilo se mi, jak ji většinu knihy popichoval, ale pokud bylo potřeba, postavil se před ní a bránil ji. A když schytal nějakou tu ránu, chtělo se mi křičet!
Skvělého Jorika jsem nesnášela. Jeho postava byla divná. Jediné, co se mi na něm líbilo, že se vůči Sáře dokázal přetvařovat. Jorikův vzhled, uvažování a činy mě nijak neoslovily, spíš mi lezl na nervy. Nejvíc jsem ho nesnášela ve chvíli, kdy si Sára uvědomila, že ho miluje. Ptala jsem se sama sebe, proč? Proč se jí líbí Jorik, když má vedle sebe Nathanaela?! Proč? Autorka má jediné štěstí, že celý vztah na konci příběhu vysvětlila.
*
Do půlky knihy se vůbec nic neděje. Sára se neustále stěhuje z místa na místo. Čtenář je tak trošku lehce zmatený, protože se mu nedostalo žádné vysvětlení, proč upíři Sáru chrání. Neustále se objevují zlí upíři, kteří chtějí Sáře zkomplikovat život.
Jakmile se ale Sára dostane k Jorikovi, dozvíme se konečně něco více a začíná hledání žezla. Tuto část jsem si snad užila nejvíce, ačkoliv jsem nesnášela Jorika a jeho pracky na Sáře.
*
S popisem si autorka opravdu pohrála. I když mi někdy vadí, jak autor popisuje okolí, v této knize jsem si popisy užívala. Autorka dokáže barvitě vylíčit okolí, že máte pocit, jako byste tam byli. Také se mi líbil nápad ukrytí žezla a způsob, jakým se k němu musela Sára dostat. Jediné, co mi vadilo, bylo, že získávání bylo dost zdlouhavé, jako by se autorka snažila samotný závěr co nejvíce natahovat. Otevřenost konce mi ani tak moc nevadila, ale ocenila bych i další díl.
*
Pokud hledáte nenáročnou jednodílnou upířinu, odehrávající se v České republice, zkuste Upíří žezlo. Kniha je zajímavá a stojí za přečtení.
*
3/5

*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.
*
Zdroj obrázků: 1,2,3,4

3 komentáře:

  1. Užitečná recenze. Mně nakonec od Alpresu výtisk nepřišel, ale po přečtení tvé recenze myslím, že to zase taková tragédie není :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm tak to mě moc nezaujalo, i když recenze pěkná, ale autorka je ze Sušice tam to znám! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. "Jednodílná" sága má mít pokračování. Bohužel, musím říct.
    V podstatě souhlasím- hlavní hrdinka mě více méně štvala (a ještě více mě štvalo, že je mou jmenovkyní), Nathanael byl vtipný a Jorik takový divný bad-boy. No co. Musím se přiznat, že obvykle s chutí zhltnu každou slátaninu a dokážu si na každém dílku najít nějaké plus. Ale když byla Sára ovládnutá a chovala se jako slepička, měla jsem chuť s knihou začít mlátit. Kamarádka, která knihu již přečetla, mě uklidnila, že se to trochu zlepší. A vlastně zlepšilo.
    První třetina mi kromě Nata lezla krkem, ta druhá mě až na hledání žezla štvala a poslední třetina byla fajn, i když jsem trochu nepochopila chování hl. postavy, když se Nat s Jorikem začali rvát. Já nevím- buď by se měla jednomu vrhnout na pomoc, nebo udělat něco, čím by odlákala jejich pozornost (taky jste si vzpomněli na "hrdinství" Belly ve třetím filmu, kyž se řízla tím šutrem?"). Ale hlavní postava jen mávne rukou, že ji už nudí a odchází.
    WTF?!
    Spoiler: No, Jorik naštěstí umřel, hl. hrdinka s upíry již nechce mít nic společného (Předpokládám, že v druhém díle se to nepovede, a ona po nějaké době znovu najde lásku, která bude v nejlepším reinkarnací jejího milovaného Jorika- zkrátka ve stylu posledních fantasyovek.).
    Nicméně, nebylo to nejhorší, taková nic moc prvotina. Ale věřím, že v autorce něco je a zlepší se.

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates