Social Icons

pátek 25. května 2012

Recenze: Výjimečná

Autor: K.Cashore
Nakladatelství: EDIPOSS
Datum vydání: 2009
Číslo vydání: 1.vydání
Počet stran: 388stran
Pár slov o autorovi...
Kristin Cashore vyrostla na venkově v severovýchodní Pensylvánii jako druhá ze čtyř sester. Získala bakalářský titul na Williams College a magisterský titul v Centru pro studium dětské literatury na Simmons College.
Pracovala jako balička v továrně na bonbony, venčila psy, živila se jako redakční asistentka, právní asistentka a jako spisovatelka na volné noze.
Žila na řadě míst (včetně Sydney, NY, Bostonu, Londýna a Austinu). Donedávna bydlela v Jacksonvillu na Floridě, kde se mimo jiné věnovala procházkám kolem řeky St. Jonas a počítání pelikánů na molu.
Nyní se přestěhovala do Cambridge Massachusetts, řeku St. Johns vyměnila za řeku Charles a pelikány za husy..
Anotace ke knize...
V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním - Výjimeční - nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci - trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí.
Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život. Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání - a že odhalí hrůzné tajemství...tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.
*
Hlavní postavou je Výjimečná dívka Katsa. Katsa ovšem nenávidí svůj dar, je totiž výjimečná v zabíjení. Její dar se projevil v útlém věku, když se jí bratranec snažil dotýkat, bylo jí to nepříjemné a tak ho udeřila pěstí tak silně do obličeje, až ho zabila.
Katsiným přítelem se stane princ Zelenavý, kterému říkají Po. Po pochází z Liendu, místa, kde se nachází spoustu zlata a lidé se tu nemají špatně. Je nejmladší z sedmy bratrů.
Katsinými přátele, kteří ji doprovází na každé cestě je Olle, Giddon a Raffin.
Raffin je syn krále Randy, ale on sám se jako princ moc necítí, baví ho spíše pokusy a vynalézá různé léky. Jednou dokonce vynalezl lék proti bolestem břicha, ale za to se mu obarvily vlasy na modro.
Olle a Giddon jsou vojáci, kteří doprovází Katsu na jejich cestách za odplatou. Když se Giddon do Katsy zamiluje a ona ho odmítne, je velmi zdrcený.
*

Katsa, je Výjimečná a to v její zemi znamená, že musí odjet na královský dvůr, kde král rozhodne, jestli je pro něj užitečná a na dvoře zůstane, nebo není a pošle ji zpátky domů, což je pro rodinu ostuda. Katsa je Výjimečná v zabíjení, proto mučí a zabíjí každého, kdo se královi Randovi opováží vzdorovat.
Katsa to ale sama nemá lehké, snaží se Randovi vzdorovat a tak založí Radu, tajný spolek několika šlechticů i chudých občanů, kteří se snaží udržet zemi v míru. Po jedné záchranné misi, kdy zachrání starého Lienďana - prince Tealiffa, se setká s princem Po, který prince Tealiffa taky hledá, je to totiž jeho dědeček.
Katsa má jednou za úkol mučit muže, který nechce nechat své dcery provdat, do cizí země za cizí muže. Katse přijde správné, že muž své dcery brání a je ochoten položit za ně svůj život, proto ho nechá být. Králi oznámí, že to není správné a odchází od dvora. Společně s ní vyráží na cestu princ Po, který je také Výjimečný, snaží se zjistit, kdo stojí za únosem jeho dědečka.
Kdo za tímto únosem stojí? Je Katsa opravdu Výjimečná v zabíjení? A jak tohle všechno dopadne?
*
Obálka se mi moc líbí, hlavně ty oči na zadní straně. Na přední straně je dýka, kterou Katsa používá a leskne se v ní její obličej. Což mi přijde jako skvělý nápad. Obálka je pěkná, světlá a ke knize se hodí :)
*

Po mánii upírů, vlkodlaků, duchů a andělů, přichází konečně něco nového. Děj se odehrává ve středověku a je velmi poutavý, má rychlý spád a dobře se čte.
Moc se mi líbí, jak se jednotlivé postavy chovají, obzvlášť Katsa, která i když je pod vlivem Randy, má svůj vlastní názor na věc a hned tak od někoho si nedá poroučet.
Po pár stránkách jsem si zamilovala i Raffina, nejvíce se mi totiž líbilo, že se snaží vynalézt různé léky, ale každý jeho lék má i vedlejší účinky...
Nápad jak rozpoznat Výjimečné, každé oko má jinak barevné, mi přijde prostě geniální :)
*
Styl psaní je takový jednoduchý. Autorka sem tam popíše prostředí, ale hlavní je v knize děj, který je docela rozvedený.

Kniha je rozdělena do tří části a mě osobně se nejvíc líbila ta druhá. První je taková celkem nudná, protože se tam moc nic neděje. Druhá je nejzajímavější, protože tam se dozvíte vše, o co jde, kdo za tím stojí. Třetí část je docela nudná, protože tam řeší problém, který zjistili ve druhé části knihy.

*
Jak už jsem říkala, po upírech, vlkodlacích a všelijakých příšerách, je tohle docela příjemná změna. Pokud bych měla knihu k něčemu přirovnat, je to rozhodně Pán prstenů.
Kniha má rychlý spád a dobře se čte, není náročná a písmo je docela veliké, protože je určena mladším čtenářům.
Knize dávám 4/5 protože mě začátek a konec nudil. Dále mi přišlo hloupé to, že Katsa a Po se později domlouvali myšlenkami, takže z jejich rozhovoru jsem nic neměla, protože mluvili jenom v jednoduchých větách.


7 komentářů:

  1. Knihu jsem nečetla a už hodně dlouho se na ní chystám. :) Tvá recenze mě na ni navnadila.

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha vyzerá veľmi zaujímavo- asi sa na ňu opýtam u nás v knižnici :)

    OdpovědětVymazat
  3. Docela zajímavá anotace, jak to vypadá tak podle pěkné recenze si ji musím přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. mne sa Vynimocna velmi pacila fajnovo nakopne fantaziu.rada by som si nejaku tu schopnost odskusala :) faktom je ze uz by som sa mala dokopat k druhej a tretej casti.

    OdpovědětVymazat
  5. Som na túto knihu už dlho zvedavá. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle je z mála knih, která mě dost zaujala a jsem na ní zvědavá:)

    OdpovědětVymazat
  7. Túto knihu milujem :) ! Ale musím povedať že 2-ka je lepšia nehovoriac o 3.

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates