Social Icons

pondělí 17. prosince 2012

Recenze: Loutkař


Autor: Marina Heib
Nakladatelství: Deus
Rok vydání: 2011
Počet stran: 352
Anotace: Rudá jizva nad srdcem a zrcadlo v ruce. Jaké poselství se skrývá za touto scénou, kterou zinscenuje seriový vrah se svými oběťmi?
Christian Beyer se svým týmem při vyšetřování odhaluje bezohlednou hru o peníze, moc a pokrok, která si vyžaduje smrtelnou daň.
Vrchní komisař Christian Beyer a jeho kolegové ze zvláštní vyšetřovací komise stojí i na počátku dalšího případu před zdánlivě neřešitelnou záhadou. V Německu a Franci je brutálně zavražděno několik mladých žen. Těla jsou upravena jako umělecká díla, je z nich vyříznuto srdce a všechny oběti mají v ruce zrcadlo. Jaké poselství se skrývá za touto scénou, kterou sériový vrah zaranžuje se svými vesměs mladými oběťmi? Čas pracuje proti vyšetřovatelům, vrah je chytrý a určitě udeří znovu.

*


Knihu jsem si vybrala kvůli opravdu zajímavé anotaci slibující až děsivé čtení s úžasnou detektivní zápletkou.
*
V Mnichově je nalezena mrtvola ženy. Vypadala jako loutka – celá bílá, bez vlasů či chloupků, bez srdce a s přiloženým zvláštním vzkazem. Případu se ujme zkušený vrchní komisař Christian. V jiném německém městě je později nalezena další mrtvola ženy, tentokrát v Berlíně, zavražděná stejně jako žena v Mnichově. Christian je bezradný, nemůže najít žádnou souvislost mezi oběťmi a vrah nezanechal žádné stopy. V Hamburku mezitím vydírá jistý Niklas budoucí ředitelku významné firmy – Clarissu Wedekindovou, Jako výhrůžku jí pošle v balíčku lidské srdce. Patří toto srdce některé ze zavražděných? Clarissa se rozhodne najmout si detektiva Howela, který má za úkol najít Niklase a zjistit o něm a jeho minulosti něco víc. Také ve Štrasburku je o pár dní později nalezena další mrtvola ženy a je jasné, že vrah brzo udeří znovu.
*
Lidstvo! Třetí pohlaví je na světě.
*
Hlavním hrdina, vrchní zkušený komisař Christian Beyer, společně se svoji přítelkyní Annou, se setkává s děsivým případem vražd mladých žen. Čtenáři se ale ihned na začátku děje dozvídají, že vrahem je Niklas, podle popisu geniální, ale psychicky labilní.
Na děj má velký vliv i budoucí ředitelka Clarissa, která se celý svůj život soustředila více na svou kariéru než na své okolí. A tak když se objeví Niklas s možností zničit její celoživotní dílo, je jasné, že Clarissa udělá cokoliv, aby svoji kariéru úspěšně ochránila.
*
Zacpěte si uši, abyste neslyšeli ten výkřik.
*
Vyprávění střídá úhel mezi jednotlivými postavami, a tak můžeme sledovat, vrahovo počínání a jak posléze snadno uniká, zatím co kriminalisté jej nejsou schopni odhalit. Střídání pohledů postav se mi velmi líbilo, protože každá postava tak získává možnost svou povahou a chováním zúčastnit se příběhu a rozdílně ovlivňovat vývoj děje.
Jediné, co bych vytkla, je místy až zbytečné jmenování všech postav, které se na daném místě nacházejí. Chvíli jsem měla problém se ve jménech, která jsou německého původu, orientovat.
*
Protože byla osamělá, a její vlas tak světlý, její srdce mrtvé jak kámen. A on vykřikl: Pojď sem, nemáš už být osamělá!
*
Knihu a celý příběh hodnotím opravdu velmi pozitivně. Děj měl rychlý a napínavý spád. Dlouho jsem netušila, proč Niklas ženy vraždí, proč je aranžuje jako loutky a jaký má důvod pro vydírání Clarissy. Niklasova minulost a celý závěr samotné knihy mě opravdu velmi překvapil, a proto dávám zasloužených 5/5 a zkusím se poohlédnout po další autorčině detektivce… :)
*
*
Pokud vás zajímá, jaké prapodivné vzkazy nechal Niklas u zavražděných těl jednotlivých žen, přečtete si znovu všechny úryvky napsané kurzívou…
*
Zeptal se jí, jestli to vidí. Proměnu k pravdě. Jestli vidí to, co je vlastně její obyčejnou lidskou existencí. To, co z ní vychází.

2 komentáře:

  1. Páni to vypadá zajímavě :) Hlavně to střídání pohledů :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak o téhle knize sem do teďka neměl ani tušení :)
    ale bude to myslím si skvělé čtení už podle hodnocení recenze :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates