Social Icons

pondělí 28. ledna 2013

RC: Recenze: Říše temnot - Tajemství upírů


Název: Říše temnot – Tajemství upírů (1)
Autor: L.J.Smith
Původní název: Night World – Secret Vampire
Přeložila: Milena Hordinová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Číslo vydání: 1. vydání
ISBN 978-80-253-1438-8
Anotace: Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem? První díl tajemné série Říše temnot.
Pár slov o autorce: L. J. SMITH ( Lisa Jane Smithová nebo Ljane ) je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Píše od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauza si Ljane udělala z mnoha různých osobních důvodů ( rakovina v rodině a následná ztráta matky ) Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries.

*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Knihu jsem si vybrala kvůli velmi pozitivním ohlasům ostatních bloggerů, kteří označovali Říši temnot, za jednu z nejlepších knih od L.J.Smith. Rozhodla jsem se, si knihu tedy přečíst a zjistit, jestli je doopravdy tak dobrá, jak většina tvrdí.
*
Hlavní hrdinkou příběhu je šestnáctiletá studentka Poppy, která se dozví, že ji do konce života zbývá pouhých pár týdnů. Trpí totiž rakovinou slinivky, kterou přežije jenom jedno procento pacientů. Poppy se pomalu začíná smiřovat s tím, že brzy umře. S její brzkou smrtí se ale nemůže vyrovnat její dlouholetý přítel a sukničkář James, který není doopravdy člověk, je totiž upír.
*
Já umírám a můj nejlepší přítel je monstrum, které pije krev, pomyslela si.
*
Poppy leží v nemocnici, kam byla odvezena na vyšetření. Zde ji navštíví James, který se jí svěří s tím, že je upír a nabídne jí možnost rychlého uzdravení. Musela by se ovšem stát upírkou a to by znamenalo, že už nikdy nesmí vidět své rodiče a ani bratra Philipa. Poppy dlouho neváhá, chce totiž žít. Proto s Jamesem souhlasí a vymění si spolu krev. Philip se ale snaží Jamese držet od Poppy dál. Ten ve snaze Poppy pomoci řekne Philipovi co je zač a požádá ho o pomoc. Poppy se snaží nenápadně se rozloučit s rodiči… Jak to vlastně všechno zvládnou? Může žít jako upír sající lidem krev? Vysávat jim život z těla? A jaký trest čeká ty, kteří přemění obyčejné lidi v upíry?
*
Jestli umřu, přestanu existovat. Budu vůbec někde? Nebo prostě úplně zmizím?
*
Hlavni hrdinka mi přišla velmi sympatická. Přijde mi opravdu strašné, že už v tak mladém věku má rakovinu a brzo zemře. Souhlasila jsem s jejím názorem a rozhodnutím, že chce žít a stát se upírem, ačkoliv už nikdy v životě neuvidí svoji rodinu. Sice je to docela krutá daň za dlouhý život, ale Poppy moc na výběr neměla, stejně by totiž jednou umřela a rodiče opustila.
Líbil se mi i James, její nejlepší kamarád. Už ze začátku knihy mi bylo jasné, že k Poppy chová hluboké city a udělal by pro ni opravdu vše.
Moc se mi ale nelíbil Poppyin bratr Philip. Zdál se mi náladový, nechápavý a místy Poppy vyčítal její rozhodnutí…
*
Autorčin styl psaní se mi velmi líbil a musím říct, že se mi kniha opravdu líbila. Autorka dokázala dokonale vystihnout situaci a rychle čtenáře obeznámit s většinou pravidel Říše temnot, do které patří vlkodlaci, upíři i čarodějové. Zde mě velmi překvapilo, že upíři a vlkodlaci žijí pospolu a vůbec mezi sebou neválčí. Zaujal mě i popis upírů (kterým nevadí denní světlo, ani česnek, jenom kolík do srdce), dělící se na lamie, což jsou upíři, kteří se už tak narodili, a stvoření upíři.
*
Cítila se… svobodná.
*
Musím přiznat, že autorka mě mile překvapila a knihu hodnotím pozitivně 4 / 5.

*
Abys mohl někomu přinést útěchu, musíš mít pozitivní pohled na svět.
*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. Kromě toho že je to úžasná kniha, která mě mile překvapila :) tak ta obálka, jako vlastně i u těch ostatních dílů je moc krásná :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle série se mi líbí daleko víc než ty Upíří deniky.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi první díl líbil, byla jsem z něj opravdu nadšená :) už abych začala číst další :)

    OdpovědětVymazat
  4. Samotné knihy Upíří deníky mě moc nezaujaly, že by tato překvapila?

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates