Social Icons

neděle 2. června 2013

Povinná četba případné čtenáře odrazuje! Ale já knihy miluji...

Představte si svoji třídu. A teď si spočítejte, kolik lidí ze třídy čte. Že málo? A teď spočítejte lidi, kteří čtou povinnou četbu. Nikdo? Že jenom vy? A to jenom občas? A čím je to asi tak způsobeno?

Každý to určitě zná. Hodina literatury, kde se probírají neznámí spisovatelé. Všechny musíme umět nazpaměť, protože je to přece chlouba národa. Učitelka ještě vnucuje autorovi nejlepší knihy a radí, abychom si je co nejdřív přečetli, jelikož je budeme potřebovat k maturitě.

Povinná četba aneb zlo na obzoru!

Nemám ráda staré knihy. Jazyk je zastaralý a většině částí prostě nejde rozumět, i když se snažím já i google překladač. Staré věty a jejich stavba mi prostě lezou na nervy. Nemám ráda starý jazyk, jeho zbytečné opisy a zjemňování popisu okolí. Čiré zlo. Ale abych jenom nekritizovala, všechny některé knihy nejsou zas tak špatné.

Která povinná četba je dobrá  a která ne?

Tohle je takový spíš seznam knih, které z povinné četby zaujaly a které ne.
Nejhorší kniha, kterou jsem četla byl 
  • F.L.Věk - Jirásek mě prostě neoslovil
  • Malý princ - nesnáším to uvažování a snaha přiblížit se pohádce, Malý princ prostě není nic pro mě
  • Robinson Crusoe - raději film než knihu
  • Labyrint světa a ráje srdce - tuto knihu jsem vůbec nedočetla, stačilo mi prvních pár stránek
  • Babička - dlouhé, nudné, staré...
  • Filosofská historie - krátké, ale děsné
  • Radúz a Mahulena - styl je hrozný, seriál je děsný, spíš mi to přišlo vtipné
  • Božská komedie - znovu ne, prosím!
  • Don Quijote - šílené a strašně dlouhé!
  • Zbabělci - dvě stránky a konec!
Pak jsou takové průměrné
  • Chrám Matky Boží v Paříži
  • Němá barikáda
  • Otec Goriot
  • Strakonický dudák
  • Maryša
  • Hamlet
A pak jsou knihy, které se mi líbily, některé například Romeo, Julie a tma, bych klidně četla znovu.
  • Romeo a Julie
  • Romeo, Julie a tma
  • Máj
  • Kulička
  • Povídky Malostranské
  • Povídky z jedné a druhé kapsy
  • Pán Much
  • Obsluhoval jsem anglického krále
  • Pýcha a předsudek
Takže, tohle je hrubý seznam toho, co se mi líbilo a co ne. Chápu, že má každý jiný názor, ale u mě převažuje spíš ten negativní.

Povinná četba odrazuje!

Když vezmeme v potaz, že většina dnešní mládeže  teenagerů, má stejný podobný názor jako já, nemůžeme se divit, že knihy odrazují. Když si každý představí, že každá kniha je podobná knize z povinné četby, jeho názor se prostě nezmění.

Když učitelka zkouší a ptá se na poslední knihu, kterou četli, všichni odpovídají vždy povinnou četbu. Jenom já přijdu s novou knihu a odpovím Fifty, Kouř a stíny, Čistá krev, Hněv andělů. A proč lidé tedy nečtou? Z malého průzkumu a dotěrných dotazů mým spolužákům jsem zjistila, že buď nemají na čtení čas, nebo jim stačí četba povinná, protože ostatní knihy jsou  přece stejné. Tak to bacha! Povinné důchodcovské knihy a dnešní knihy, jsou jasakra sakra velký rozdíl!

„Klasické jsou knihy, které chce mít každý přečtené, ale nikdo nechce číst.“
Mark Twain

Autor upadající v zapomnění

Nedávno jsme probírali autora, jeho jméno si už nepamatuji, který postupně upadá v zapomnění, ale jeho knihy musíme číst. Proč? Proč ho musíme číst, když ho nikdo nezná? Proč?
Vždyť za pár let autora stejně nikdo znát nebude. Protože nikdo číst nebude. Je to smutné, ale vidím to kolem sebe. Všichni u počítačů, televize, tabletů a jiných věcí, a já jediná vada při výrobě s knihou v ruce.

„Dva největší lidské vynálezy - knihtisk, který vedl k rozšíření knih, a televize, která lidi odnaučuje číst.“
Georges Elgozy

Harry Potter, Percy Jackson, Hunger games a jiné...

Kdo by nechtěl některou z této knih za povinnou četbu? Já! Já! Já! Prosím! O těchto knihách bych mohla vykládat hodiny a hodiny. U maturity by mě vůbec nezastavili.

Já chci knihu!

Když se mě někdo zeptá, co chci za vysvědčení, narozeniny, na Vánoce, svátek apod. Vždy odpovím knihu, jakoukoliv, hlavně dobrou. Nejdřív na mě všichni koukali, jestli jsem se nezbláznila. Normální Puberťáci v mém věku chtějí tablety, nový mobil a jiné věci, ale já prostě chci knihu. Když mi mamka oznámila, že mi koupí nový mobil nevím proč můj funguje dobře, dotykový je, barevný taky, zničený není, volat, psát a číst se na něm dá, řekla jsem prostě ne, ať mi koupí nějakou super knihu nebo rovnou čtečku. Byla v šoku! Většina mých vrstevnic jde s kapesným do New Yorkeru, CCC, Takka a jiných obchodů. Já s kapesným a penězi z brigády zamířím do knihkupectví.

A co ti knihy dávají?

Vždy se najde nějaký debil, inteligent člověk, který se na tuto otázku zeptá. A co z toho máš, že čteš? Odpověď na tuto otázku bych si asi měla vylepit na čelo. Co mi kniha dá? Tak tady to máte!
Čtu protože mě to baví. Miluji, když se můžu ponořit do nového světa, plného draků, upírů, andělů a nadpřirozených bytostí. Miluji, když se můžu podívat na místa, kde bych nikdy nemohla být - Země Nezemě, Alagaesia, Bradavice, Tábor polokrevných, Aréna Hladových her tak tam zrovna být nechci :D, Narnie a jiná místa.
Miluji, když můžu prožívat životy jiných lidí, brečet, smát se a bojovat s nimi. Žít a prožívat jejich život. Dýchat za ně. Protože ten kdo nečte prostě nežije!
Abych žila potřebuji knihy, stejně jako ty potřebuješ jídlo, jako ptáci křídla, jako ryby vodu. Já potřebuji knihy. Bez knih si prostě neumím život představit. Život bez knih je pro mě peklo.

„Knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla.“

John Ruskin




11 komentářů:

  1. Neviem ktorý fanatický samovrah by išiel do Arény hier o život ale ja by som si to pozrela. A vždy som chcela ísť do Alagaesie. To je srdcovka! :D

    Môžem sa opýtať? O čom bol Pán Much. Stále ho obchádzam v kníhkupectve tak potrebujem menšiu nápovedu. :D A Obsluhoval jsem anglického krále vyzerá v celku dobre. To len mi schytávame Jacka Londona a Saint - Exupéryho (na ktorého si ale potrpím a omáčky v Malom pricovi sú skvostné:D)

    OdpovědětVymazat
  2. Alexandra: Pán Much je o skupince kluků, která letěla letadlem. To se zřítilo na ostrov. Klukům je kolem 6-14 let přibližně. Ze začátku jsou nadšení a hrají si na různé dobrodružství, ale později "zdivošší" a začnou mezi sebou bojovat o jídlo apod. :) Je to něco jako Ztraceni, akorát o dětech a není to tak dlouhé :) Moc se mi kniha líbila :)

    Inouš: děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vďaka. Vyzerá to dobre. Skúsim to. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vážně pěkný článek! A bohužel docela dost pravdivý. Povinnou četbu u nás pár lidí ve třídě čte, ale asi bych je mohla spočítat na prstech jedné ruky. Mně osobně tolik povinná nevadí, jen se do jejího přečtení musím docela dost nutit, protože jsem hrozně líná. :D Celkový seznam nemáme špatný - máme tam třeba i Společenstvo prstenu. :)
    Kromě povinné čteme knížky pořádně jen asi dvě, což je podle mě dost smutné. Někteří si občas nějakou tu knížku přečtou, ale to většinou jen pokud je učitelka vybere na referát. Ale tak každý máme jiné zájmy, žé. Já si večer radši zalezu do postele s knížkou, spolužáci jdou radši někam chlastat. Tohle holt asi už nikdo nezmění. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mne sa páčila napríklad Antigona alebo Lakomec ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Mně se naopak hrozně moc líbil Labyrint i Malý Princ...ale Pán Much mi připadal naprosto absurdní :)

    Jinak já čtu klasiky ráda, takže jsem na ten jazyk zvyklá. A bylo bezva, když zveřejnili maturitní seznam, a já ho měla z valné většiny přečtený :)

    OdpovědětVymazat
  7. Fuh, aj nám už profesorka stále na slovenčine omieľa, aby sme si začali pomaličky čítať povinných autorov, že na matury to budeme potrebovať :D Ale presne ako ty hovoríš, koho to má baviť čítať, však to je akoby azbukou napísané a niektoré veci a súvetia sa nedajú ani riadne rozlúštiť :D A úplne súhlasím zo všetkým, čo si napísala v poslednom odstavci, nepochopím ako sa ma môže niekto spýtať, že prečo ma baví čítať knihy, alebo, že čo budem z toho mať, keď ich čítam. V tej chvíli mám chuť dotyčného/nú vyfackovať, že ako sa ma to dovoľuje vôbec opýtať :D A článok sa ti naozaj podaril, strašne dobre sa čítal :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pán much mě strašně zklamal, stejně jako Kulička nebo Romeo, Julie a tma. Ale pořád v povinné četbě radši tohle, než moderní knížky, jsem divná, ale podle mě prostě Harry Potter aspol. do povinné četby nepatří :-)
    Mimochodem, myslím, že se to moc řeší, lidi čtou víc, než se zdá... Viděla jsem to u sebe ve třídě, když i spolužáci, u kterých bych knihu čekala nejméně, četli pod lavicí třeba 1984.

    OdpovědětVymazat
  9. Super článok!!! Strašen sa mi páči tvoje prečiarkovanie viet (ako v roztrieštenej ;)); a budte radi za takúto povinnú literatúru, ja som mala ešte horšiu (samých slovenských neznýmych autorov) dokonca sme nemali povinne ani Rómea a Júliu ani nič od Austenovej (i keď som si to prečítala :D)..... ale zase na základke sme myslím mali Pána prsteňov.... vlastne na základne bola vačšina kníh fajn. A BTW: Everyone is a reader, some just havent found their favourite book yet. A tiež krútim hlavou nad tými čo na mňa pozerajú jak na debila ... že prečo čítam.. že či musím .... a ja odpovedám : pre mňa je čítanie ako pozeranie TV, len omnooooooooooooho lepšie ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Povinná četba není tak špatná, jen si člověk musí umět vybrat. :) Osobně se považuju za blázna, ale klasická literatura se mi prostě líbí. F. L. Věk je jeden z nejlepších Jiráskových příběhů, Filosofská historie je krátká a navíc tak nějak poetická :). U povinné četby je její hodnota dána spíš tím, že ji četly už generace před námi a budou ji číst i další po nás. Vezměme v potaz, kolik autorů zcela zapadlo v zapomnění. To minimum, co se na střední škole učí pokrývá jen ty nejznámější. O řadě anglofonních autorů na hodinách češtiny (a což je smutné ani angličtiny) vůbec neuslyšíte.
    Ano, nejspíš jsem divná, ale povinná četba pro mě nikdy nebyla povinná. Vždycky jsem si vybírala to, co mě bavilo. A paradoxně jsem přelouskala hromadu "povinných" knih zcela dobrovolně. Nikdo to po mně nechtěl.
    P.S.: Pokud vám povinná četba nic neříká, doporučuju 98 klasických knih pro lidi v kalupu. Je to ten nejzákladnější přehled toho, co by měl průměrně vzdělaný člověk za život přečíst. A většina těch knih stojí za to. ;)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates