Social Icons

neděle 3. listopadu 2013


Recenze: Spolubydlící (RC)

Autor: John Lutz

Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2013
Počet stran: 216
AnotaceŽe někdo vypadá jako šedá myška, ještě neznamená, že nám neudělá ze života peklo.
Hledání nového spolubydlícího je pokaždé krok do neznáma. Jenomže Allie Jonesová nemá jinou možnost. Vyhodila z bytu bývalého přítele Sama, protože jí byl nevěrný, a teď potřebuje, aby se s ní někdo podělil o nájem.
Hedra Carlsonová jí připadá jako sázka na jistotu. Stydlivá šedá myška určitě nebude pouštět hlasitou muziku a nechávat na podlaze špinavé ponožky.
A přece je na Hedře cosi divného. Nepokrytě Alii závidí, jak vypadá a jaký vede život. A pak začnou ty obscénní telefonáty – Allie netuší, kdo jí volá, ale on zná její jméno. Potom se jí ztratí kreditní karty. A nakonec ke svému zděšení zjistí, že Hedřin šatník má naprosto stejný obsah jako ten její.
zdroj
Allie o tom nemá ani tušení, ale její unylá spolubydlící se s ní zdaleka nedělí jen o nájem. Krvavá noční můra právě začíná…
Pár slov o autorovi: Americký spisovatel se specializací na sériové vrahy…
Tato legenda žánru se proslavila především neskutečným množstvím detektivních povídek, úplně první vyšla již roku 1966 v Alfred Hitchcock´s Mystery Magazine. Od té doby má na svém kontě přes 250 povídek a článků a na 35 detektivních románů.
Jeho velmi úspěšný román Single White Female (Spolubydlící) byl roku 1992 zfilmován v hlavní roli s Bridget Fondou a pro novější román The Ex autor připravil scénář a kniha byla zfilmována v produkci HBO.
ISBN 978-80-7303-906-6
Ukázka zde
*
Děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

Kniha mě zaujala hlavně svou obálkou. Miluji horory a strašidelná dívka na obálce mě upoutala jako první. Po přečtení anotace jsem si byla jistá, že se mi kniha bude líbit. A taky že líbila.
*
zdroj
Hlavní hrdinkou, se kterou budete prožívat děsivé chvíle, je Allison Jonesová, pro přátele Allie. Je mladá, krásná a velmi atraktivní žena pracující jako programátorka. Ovšem tato práce jí moc nevynáší. Proto také u sebe nechává načerno bydlet svého přítele Sama, který jí pomáhá platit nájem a starat se o domácnost. Allie svého přítele hluboce miluje a je mu věrná, což se ale nedá říct o Samovi. Jeden noční telefonát jeho bývalé přítelkyně vše změní a Allie vykopne Sama z bytu.
*
Nájem je vysoký a Allie nemá pravidelný přísun peněz. Rozhodne se tedy podat inzerát do novin - hledá spolubydlícího. Ozve se mnoho žen, ale nejlepší volbou se zdá Hedra Carlsonová - tichá, nevýrazná, uťápnutá mladá brigádnice. Allie s ní podepíše smlouva a Hedra se ihned nastěhuje.
Domácnost šlape jako hodinky. Nová spolubydlící je vzorná a pečlivá. Navíc vidí v Allison jistý vzor a snaží se ji napodobit. Zpočátku je Allie polichocena, ale když přistihne Hedru, jak si zkouší její oblečení, neví, co si má myslet.
Sam se chce vrátit, protože svou přítelkyni miluje. Ale není jediný, kdo o ní projevil zájem. Zaměstnavatel Mayfair, číšník Graham i jeden úchylný volající - všem se Allie líbí. Ta všechny ale odmítá.
zdroj
Začínají ji však děsit opakující se telefonáty od tajného muže, nabízející zvrhlé praktiky v sexu... a nakonec krádež kreditních karet...i Hedra, která se začíná čím dál více chovat jako ona...
Noční můra začíná.
*
Allison je sympatická hrdina, ačkoliv v některých částech knihy se nechovala nejvhodněji. Občas jsem kroutila hlavou nad jejím uvažováním, když řešila, že sex s jejím vedoucím k její práci patří. Někdy se mi zdálo, že je Allie ve svým názorech nejistá a místy i naivní. Reagovala naprosto klidně, ačkoliv se jí Hedra hrabala ve věcech, nosila její oblečení a celkově se chovala jako ona. I když se snažila být milá měla si uvědomit, že dívku vůbec nezná a že jsou jisté meze.
Hedra vypadala jako slušná, milá a zakřiknutá dívka. Po několika stranách se naprosto změnila a začala se chovat, mluvit, pohybovat a oblékat jako její nájemnice. Děsila mě svým jednáním. Na jednu stranu jsem se bála, jaký bude její další krok. Na druhou stranu jsem si přála, aby autor vyprávěl příběh víc z jejího pohledu.
Za zmínku stojí i jeden z Allisoniných nápadníků - Graham Knox. Číšník, dramatik a zároveň soused, bydlící nad Allie. Jistým způsobem se mi zdál úchylný, protože větrací šachtou tajně odposlouchával vše, co se děje v bytě pod ním. Slyšel tak každé slovo, pohyb a prakticky cokoliv, co Allie a Sam v bytě dělali.
zdroj
*
Allii podvědomě očekávala, že uvnitř objeví něco strašného. Nějaký další projev Hedřina šílenství.
(str. 154)
*
Každá postava dostane v příběhu aspoň jednu kapitolu, kde vypráví svůj příběh. Nejvíc jsem se těšila na kapitoly, které jsou z pohledu Hedry. Byla jsem ale velmi zklamaná, protože její pasáže nebyly takové, jaké jsem očekávala. Doufala jsem, že bude více šílená.
Nejslabší vyprávění bylo od Mayfaira, který jako vedlejší postava neměl sebemenší vliv na děj. Jeho kapitoly bych zkrátila a zaměřila se na jinou postavu.
*
Děj byl plynulý, ale až do poloviny knihy se prakticky nic nedělo. Závěr byl uspěchaný. Uvítala bych, kdyby jej autor trochu prodloužil a více zdramatizoval. Jediné, co mě překvapilo byla nečekaná úmrtí v knize. Knihu doporučuji, jelikož se jedná o kratší napínavou detektivku.
*
3,5/5

*
"Copak záleží na jménu?" 
(str. 215)
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.


4 komentáře:

  1. "Zaměstnavatel Mayfair, číšník Graham i jeden úchylný volající - všem se Allie líbí." To môže byť zaujímavé :D

    Trilery mám rada, takže by som si ju určite veľmi rada prečítala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud je napínavá, musí být určitě super. Nemám ráda takové ty jasně předvídatelné děje.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si říkala, jestli to souvisí s tím filmem :) Ale ta obálka mě děsí! :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates