Social Icons

středa 9. dubna 2014

Recenze: Ancient Legends (1) - A Job From Hell

Autor: Jayde Scott
Rok vydání: 2011
Počet stran: 371 stran
Anotace: Když Amber začala pracovat ve Skotsku a její oči uviděly Aidana, byl její osud zpečetěn. Kvůli dávnému poutu nemůže milovat někoho jiného. Jednoho večera ztracená v lese se stane součástí Aidanova vražedného světa. Nevědomky se zúčastní nadpřirozeného závodu a získá hlavní cenu... cenu, pro kterou by ostatní zabíjeli.
Ve světě zapomenuté lásky, odvěkých nepřátel, legend a rituálů, není nic jak se zdá a není komu věřit. Život Amber už nikdy nebude takový, jaký býval, dokud nevstoupí do Jinosvěta (Otherworld). Aby se tam ale dostala, musí Amber zemřít.. (vlastní překlad anotace z goodreads
ISBN13 9781458183729
*

Kniha mě zaujala hlavně svou obálkou i názvem. Anotaci jsem jenom rychle proletěla očima a nevěnovala jsem jí moc pozornosti. Obálka jednoznačně rozhodla, že si knihu musím přečíst :)
*
Většinu příběhu vypráví teenagerka Amber. Před pár dny se rozešla se svým klukem Cameronem, z čehož je velmi smutná. Do Skotska se vydala proto, že potřebuje peníze na vysokou školu. Práci pomocnice v domácnosti jí sehnal její bratr Dallas, který ji ve všech rozhodnutích podporuje. Tajně, aby se o ní rodiče nebáli, se z USA vydá do Skotska za prací... možná nejen to.
Aidan je starší než se zdá, vždyť je to také upír. Bydlí ve velkém domě společně se svým bratrem Kieranem. Oba bratři jsou velmi rozdílní. Zatímco Aidan si udržuje chladnou hlavu, do ničeho se nepouští bez rozmýšlení a chce žít jako člověk, Kieran je jeho pravý opak. Srší jeden vtip za druhým, do všeho skáče po hlavě, že všech si utahuje a řídí jako šílenec.
*
Others met their mate, fell for one another and lived happily ever after. Why couldn't Amber and I do the same? Was that too much to ask for?
(page 282)
*
Amber vysadí taxikář daleko od domu McAllisterových, protože o něm kolují podivné zvěsti. Amber tedy musí tašky táhnout do vysokého kopce až k velké bráně, kde jako první potkává Clare, dobrou kamarádku Kierana a Aidana. Po pár dnech se seznámí i s dalšími pracovníky v domě - Gretou a jejím mužem zahradníkem. Greta ji vysvětlí pravidla a obeznámí ji s chodem domu. Žádné návštěvy druhého patra, žádné otázky a žádné toulání se po okolí. Amber náhodou potká svého zaměstnavatele Aidana a ihned se do něj zamiluje. Vzniká mezi nimi zvláštní vztah, který Amber nedokáže pochopit - jsou svázáni dávným poutem (jsou si souzeni osudem).

Na návštěvu za Amber přijíždí její bratr Dallas, který se jí svěří s tajemstvím drahých kamenů, jež našel v lese. Společně se je rozhodnou ukrást a zaplatit tak nejen své dluhy, ale i Amber školu. Amber se při krádeži nevědomky zúčastní nadpřirozeného závodu konajícího se jednou za pět set let. Stane se vítězem a získá zvláštní schopnost, pro kterou by všichni vraždili - nejen upíři, ale i démoni a stíny. Pokud se chce Amber svého prokletí zbavit, musí najít knihu v Jinosvětě. Aby se tam ale dostala, musí zemřít...
*
"Classic bad boy, very sexy."
(page 195)
*
Ze všech postav vyskytujících se v příběhu se mi nejvíce líbil Kieran. Byl to typický bad boy se skvělými hláškami a skvělou postavou. Líbilo se mi, jak se choval, a že i v těch nejtěžších situacích vše zvládal v pořádku a nepropadal panice. Dalo by se říct, že spíš vše bral s nadhledem. Svým chováním mi připomínal Damona ze série The Vampire Diaries. Pěkné na něm bylo i to, že se snažil najít člověka, se kterým by sdílel stejné pouto jako Aidan s Amber.
*
Aidan byl ze začátku děje takový plachý. Nevypadal jako vražedný upír, občas se choval jako bábovka. Nebýt Kierana a Amber tak by nikdy snad nic nedokázal. I Amber měla více odvahy než Aidan.
Na vztahu Aidana s Amber se mi nelíbilo, jak si vůbec nevěřili a pořád se dohadovali. Ačkoliv Amber ví, že patří k sobě a nejdřív Aidana opěvuje, po pár stránkách ho nesnáší, bojí se ho a už ho nechce nikdy vidět.
*
Because Fate chose you for me. Because I can't live without you. Because we belong together for all eternity.
(page 292)
*
Už několikrát jsem zmínila nadpřirozený závod se zajímavou výhrou. Tento závod se pořádá jednou za pět set let a účastní se ho všechny nadpřirozené bytosti. Pod pojmem závod si nepředstavujte žádný maraton, hod oštěpem ani skoky do písku. Cílem je se co nejrychleji dostat k chatě uprostřed lesa, kde jsou ukryté magické kameny. Tento závod pořádá succuba Layla, která dá speciální schopnost tomu, kdo se ke kamenům dostane jako první.
*
Styl psaní byl zajímavý. Děj vyprávěla z počátku Amber, později bylo i pár kapitol z pohledu Aidana. Nejvtipnější byly hlášky od Kierana.
V polovině knihy se stala divná změna. Jako by autorce najednou došlo, že v celém příběhu je vtipný jenom Kieran, a proto se od půlky knihy snaží všechny postavy být vtipné a úžasné jako on. Pro některé to bylo plus, pro jiné mínus. Třeba taková Amber, která se celou dobu chovala jako největší suchar, se později změnila na největšího vtipálka a všichni jí na její vtipy říkali: "Hahah, you're funny." (ačkoliv některé vtípky nebyly vůbec vtipné).
*
Kdybych to vzala kolem a kolem, nebylo to zas tak špatné. Zpracování bylo zajímavé. Autorka spojila upíry, stíny, démony a Jinosvět. Autorka pojala Jinosvět celkem zajímavým způsobem - hlavně popis byl hodně neočekávaný a zvláštní. Závěr knihy mě nepřekvapil, něco takového jsem očekávala. Za mě 3/5 - taková delší četba s jednoduchou zápletkou a nemastným neslaným milostným vztahem.
*
3/5
*
"Believe it or not, I'm a sucker for romance. Two star-crossed lovers who don't fit in each other's world. Kind of like Romeo and Juliet - just with fangs."
*
Zdroj obrázků: 1,2,3,4

2 komentáře:

  1. Hneď ma upútala obálka a anotácia, ale brutálne mi to pripomenulo Upírske denníky 8D No neznie to zase až tak zle, no počujem o tom prvýkrát.

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates