Social Icons

neděle 18. května 2014

Cesta na Svět knihy a zpátky!

Jako první se musím pochválit, že jsme do Prahy dojeli, že jsme se neztratili a cestu tam i zpátky jsme zvládli. Až na menší zmatky, kdy jsme málem vlezli do špatného metra, ale to je jiný příběh :D



17. května 2014 v číslech

4:00 - Vstávám a strašně moc se těším.
4:50 - Stojím na zastávce s přítelem a nervózně vyhlížíme autobus. Vtipkujeme o tom, že se v Praze ztratíme.
5:15 - Sraz na hlavním nádraží v Prostějově. Našli jsme Hanku a rozebrali strategii - jak správně zaútočit na stánky.
5:55 - Jsme v Olomouci. Napsán první status o tom, že jedeme do Prahy, že jsme cestu zatím zvládli. Dáváme si brzkou snídani (koblížky a kafíčko :3) - cukr v krvi dosáhl maxima.


8:27 - Vystupujeme v Praze. Jsme trošku v šoku, protože vážně nevíme, co teď. Vlezeme do první trafiky a zmateně kupujeme lístky na metro. Mrkneme do mapy a jdeme na linku C. Později zjišťujeme, že stojíme na špatné straně, takže jsme museli zase jít zpátky.
8:40 - Stojíme před McDonaldem. Nikdo nikde. Zoufalé volání (Vendea musela být nadšená :D).
10:00 - Už jsme na výstavišti. Rychle vstupujeme dovnitř, bereme všechny letáčky, co nám cpou do ruky, a spěcháme na přednášku Katky Petrusové.

Přednáška Kateřiny Petrusové

Katka Petrusové mluvila o své nejnovější knize - Zakázaná přitažlivost. Zmiňovala to, jak pracovní název Nebruč, plyšáku neprošel. Také jsme se dozvěděli, že autorka považovala všechny své knížky za obří průšvih a byla velmi překvapená, když zjistila, že její knihy se líbí. Takže všichni doufáme, že i připravovaná kniha Pekáč buchet bude velký průšvih .-) Samozřejmě jsme i nakousli to, že v poslední knize Zakázaná přitažlivost, která původně neměla být kniha, ale jen samostatná povídka, se střídají pohledy Henryho i Emily. Autorka se svěřila, že se jí zdá lehčí psát z mužského pohledu "Přece jenom jsou ženy z Venuše, muži z Marsu... a ten můj je někdy z Pluta.". Dozvěděli jsme se i, že vtipné zážitky a hlášky vyskytující se v knihách, jsou věci, které se skutečně staly (někdy trošku poupravené) buď samotné autorce, nebo jejím známým.
Na závěr musím dodat, že autorka zamýšlí psát povídku o Kevinovi (3krát hurá) a pokud to vyjde, mohl by mít Kevin samostatnou knihu (999999krát hurá!)
Pak už byla ukázka z připravované knihy Pekáč buchet, během kterého při otázce "Mám pokračovat?" padla věta "Přečtěte to celé!"

"Anotace": Ona miluje jídlo. Baví ji vařit, dusit, smažit, péct, grilovat, flambovat a dokonce i nakládat. A hodně ji baví jíst. Ochutnávat, degustovat, testovat, vychutnávat. Má štěstí, že láska k jídlu se jí zároveň stará o živobytí. Nesnáší cvičení – ale pro krásu se prostě musí trpět, že. A steaky i cupcakeky v sobě mají spoustu mizerných kalorií. On miluje sport! Čím víc adrenalinu, tím líp. Skákat parkour? Jasně! Zkoušet na snowboardu najít neprojeté trasy? Kdykoliv! Lézt po skalách? Nebo po zamrzlých vodopádech? To je jeho život. Jak se tihle dva dají dohromady? 

Autogramiáda Kateřiny Petrusové





 

Přednáška Anders de la Motte

Tento zahraniční autor je bývalý policista, který se nyní plně věnuje psaním svých knih. V některých svých knihách používá své skutečné vzpomínky, zážitky a snaží se popsat opravdovou práci policistů.
Autor několikrát zmiňoval svůj názor na sociální sítě. "My vlastně dáváme tajným službám tyto informace zadarmo. Facebook, Twitter, Google... tam všude dáváme své informace a tyto společnosti pak tyto informace dávají dál. Není špatné, když někdo dá na Facebook nějaké fotky, pár statusů a podobně, ale to co je opravdu osobní, by mělo osobní zůstat."
Na otázku, jaká postava z jeho knih je jeho nejoblíbenější odpověděl Anders de la Motte s vtipem "Nikdy se neptejte autora na svou nejoblíbenějšího postavu nebo knihu. Každá kniha je pro mě něčím zvláštní, stejně jako postava. Teď úplně slyším HP jak v mé hlavně křičí 'Já jsem tvá oblíbená postava. Já. Já. Já. Já!' "
Ani samotné překladatelky nebyly ušetřeny dotazů. Čtenáře zajímalo, jak se popraly s překladem. Bylo nám sděleno, že nechtěly překládat HP angličtinu, protože tento jazyk je pro něj tak typický, že připravit ho o jednu z jeho základních vlastností se jim zkrátka nelíbilo. Za nepřekládané věty sklidily jak vlnu kritiky tak i pochval. Zároveň mluvily i o překládaném názvu první knihy (u nás pod názvem Game), kdy kniha se v originále jmenuje Geim a vydat knihu (u nás) pod názvem Gejm, se zdálo hloupé. (proto Game)
Autor se zmínil i nově vydanou knihu, která před dvěma měsíci vyšla ve Švédsku a v České republice by měla vyjít příští rok.



Autogramiáda Anders de la Motte

Nejhorší bylo vystát velkou frontu na autorův podpis. Musím říct, že se to nakonec ale vyplatilo. Anders de la Motte byl velmi sympatický a s každým fanouškem se i vyfotil :)






Přednáška Michaely Burdové

Rozhodli jsme se zúčastnit i besedy mladé autorky Michaely Burdové. Autorka představovala své již vydané knihy - Poselství jednorožců, Křišťály moci a Syn pekel. Svým mladým věrným fanouškům přečetla kousek ze své nově připravované knihy Siréna.
Autorka vzpomínala na své první  vydané knihy a kdy začala psát. Michaela Burdová začala psát už ve svých 16ti letech, potom se rozhodla studovat ekonomiku, posléze literární školu. Obě školy nedokončila a rozhodla se naplno věnovat psaní.
Dozvěděli jsme se, že autorka nejraději píše doma na počítači, nebo venku a své poznámky posléze přepíše do počítače. Všechny své postavy má ráda, ale když neví, co si s postavou počít, jednoduše ji zabije. (Křišťály moci).
Autorka nám také vysvětlila, jak píše svou knihu. Většinou musí mít v hlavě nějaký nápad, nad kterým 2-3 měsíce uvažuje, než ho dá na papír. Později, až je příběh delší, nechá svou kamarádku Terku knihu přečíst.
V závěru přednášky proběhla krátká ukázka z nově připravované knihy Siréna, která má vyjít na podzim letošního roku, a autogramiáda.
"Anotace": Larissa je siréna. Polobohyně, kterou stvořilo samo moře. Již tisíce let nenávidí a zabíjí muže, tisíce let slouží a vykonává vůli, která jí nepatří. Možná ale nastal čas na změnu. Co by se stalo, kdyby souhlasila se sňatkem s bohatým kupcem, aby získala to, po čem touží? A co by se stalo, kdyby jí do cesty vstoupil první muž, který jí nepadá k nohám, ale naopak jí opovrhuje?





NÁKUPY! :3

Na veletrhu jsem se musela hodně držet (díky Hani!), abych nevykoupala všechny stánky. Nakonec jsem si koupila jen čtyři knihy z důvodu mých omezených financí :D


SRAZ

Samozřejmě nesmím zapomenout na spoustu super lidiček, které jsem na veletrhu potkala! :)
Už se moc těším na další rok! :D

5 komentářů:

  1. Skvělý článek! Škoda, že jsem tam nemohla :((

    OdpovědětVymazat
  2. Ve 4 ráno si vstávala? :D To bych nemohla, i když.. co bych pro Svět knihy neudělala, že.. :D Každopádně, já jsem se letos zúčastnit nemohla, protože jsem skládala přijímací zkoušky. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wuá, ja tam chcem ísť :( U nás na Slovensku je jedine bibliotéka, ktorá sa bohužiaľ konáva až v novembri, takže sa ešte načakám.. skvelý článok! Takto nejak si predstavujem report :)

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy se tam taky musím podívat :) Závidím :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates