Social Icons

neděle 5. srpna 2012

Recenze: Dokonalý pár (1)


Autorka: Ally Condieová
Nakladatelství: Knižní klub
Číslo vydání: 1.vydání
Rok vydání: 2012
Počet stran: 328
Žánr: Dystopie, Romantika, Young-Adult
Anotace: Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.
*
Kniha mě zaujala díky své anotaci a obálce. Další věc, díky které jsem si knihu koupila, je spousta kladných recenzí a názorů. Rozhodla jsem se, že tak úžasnou knihu si tedy musím přečíst.
*
Celý příběh se odehrává v budoucnosti, kde vládne společnost, která vám vybere ideálního partnera, práci i den vaší smrti.
*
Hlavní hrdinkou této knihy je mladá sedmnáctiletá Cassie Reyesová. Cassie žije se svým bratrem Bramem, matkou a otcem v málem městě. Chodí do školy a snaží se žít „normální“ život do doby, než bude zasnoubena s cizím, podle společnosti ideálním, mužem.
Xander, nejlepší Cassin přítel, chodí s ní do stejné třídy, bydlí ve stejném městě. Znají se prakticky od malička a myslím si, že Xander chtěl být víc než jen přítel už dřív…
*
Děj začíná banketem, kde Cassii oznámí ideálního partnera.Když je vyvoláno Cassiino jméno, objeví se na obrazovce Xanderova tvář! Cassie je velmi šťastná, že její ideální partner je zároveň jejím nejlepším přítelem.
Protože o Xanderovi vše ví, nejdříve váhá s prohlédnutím speciální karty. Příběh se zvrtne v okamžiku, kdy se na obrazovce objeví tvář jiného muže – Kye.
Když jí navštíví funkcionářka ohledně jejího problému s mikrokartou, Cassie se dozví, že Kye by nemohl být jejím partnerem, protože je ze systému vyřazený, všichni kdo jsou vyřazení jsou bráni jako určité anomálie společnosti (jednoduše řečeno „má vadu“ a společnost nechce, aby ji přenesl na potomky). Cassie začne o Kye zajímat, protože nikdo o něm nic moc neví.
Cassin dědeček mezitím umřel, protože už dosáhl 80let. Před smrtí, dal dědeček Cassii lístek s básničkami, které jsou ovšem zakázané. Casiie lístek spálí, ale báseň si snaží zapamatovat, líbí se jí. Při turistice se začne Kye s Casií sbližovat, ona mu poví pár veršů z básně a on jí naoplátku naučí psát.
A tak se mezi nimi vyvíjí zajímavý vztah… Ale určitě nepotrvá dlouho a společnost vše zjistí. Proč je Kye označený jako vyřazený? Udělala společnost někde chybu? Je doopravdy společnost tak dokonalá jak tvrdí?
*
Téma mi nepřišlo až moc originální, protože poslední dobou se vynořilo hodně knih tohoto typu. Velmi mě ale zaujalo uspořádání a chod společnosti. Každý vlastní tři tabletky – zelenou (na uklidnění), modrou (dodá živiny, nebo tak něco) a červenou, nikdo ale neví, k čemu červená slouží. Umí zabít?!
*
Společnost mi od začátku knihy přišla krutá, zlá a špatná. Jak vám někdo může vybrat ideálního partnera? Jak vám můžou určit přesný den smrti? Určovat, co můžete jíst? A právě toto se mi na knize líbilo, společně s tím, že společnost vybrala pouze sto písní, básní a obrazů, za tohle dávám autorce palec nahoru, jak dobře to vymyslela.
*
Docela mě šokovalo, když jsem zjistila, že Cassie neumí psát! Pouze ťukat do počítače (bojím se, že tohle potká brzo i nás). Když jsem tohle zjistila, začala jsem si všechny představovat jako bandu otrhaných negramotů!
*
Kniha se mi líbila, ale že bych jí přímo milovala, to říct nemůžu. Ze začátku byla docela nudná, protože vás autorka seznamovala s chodem společnost, a nic se nedělo.
*
Můj vztah ke všem postavám byl neutrální. Neoblíbila jsem si ani jednu postavu, snad jenom Cassiiného dědečka, který se v knize objevuje jenom krátce, což je podle mě škoda, že se autorka trochu více nevěnovala vztahu mezi ním a Cassií.
Kdybych byla ale na Cassiiném místě, rozhodla bych se pro Xandera, už jenom pro to, že ho lépe znám, a podle knihy je navíc velmi milý, snaží se Cassii pomoct a chránit jí.
*
Jak bych hodnotila Cassii? Ze začátku se mi docela líbila a místy jsem jí fandila, aby byla s Xanderem, když má takové štěstí, že ho vybrali jako jejího ideálního partnera, ale jakmile se začala Cassie rozhodovat a srovnávat jednotlivé city k chlapcům, tak se vždy tyto pasáže nudně vlekly…
*
Kniha se mi líbila, ale moc mě nenadchla. Ovšem fanoušci milostných trojúhelníků a dystopií, si přijdou na své.
*
3/5





11 komentářů:

  1. Pěkná recenze, ty víš, co si myslím o dystopiích, takže se k tomu nebudu radši vyjadřovat. Pravdou je, že mám od června tu knížku doma a ještě jsem po ní ani nesáhla... prostě mě to neláká... asi jsem si ji ani neměla kupovat... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :D a ne nevím :D nic jsi neříkala :DD
      a jestli ji nechceš tak mi ji klidně dej :DD buď hodnááá :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, do týhle knížky jsem se zamilovala

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mi moc neseděla, ale jako téma budoucí svět je skvělá ;)) taky mám radši Xandera - rozhodně se ke Cassie hodí více, hlavně jako bůhvíjakdlouhodobý kamarád! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na knižke mi chýbala akčnosť a vadil mi taký priemerný priebeh deja. Téma a ten dokonalý svet je perfektne vymyslený, to bolo geniálne, ale asi postavy mi boli ukradnuté alebo čo. Určite by som sa ale rada pustila do ďalšieho dielu.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc se mi líbila, už mám doma i druhý díl :)
    tak snad ho začnu číst co nejdříve

    OdpovědětVymazat
  6. Moc dobrá recenze. Mě se knížka moc líbila, doma už na mě čeká druhý díl, tak se do něho dám co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížka se mi líbila, jen bych tam přidala trochu více vzrušení nebo adrenalinu, prostě nějakou průbojnost :)

    OdpovědětVymazat
  8. Milostné trojúhelníky a dystopie?? To je psané přesně pro mě. Jsem mega fanynka tohoto typu knih.
    Jsou dokonalé :)

    OdpovědětVymazat
  9. Táto séria má naozaj krásne obálky, raz by som si ju možno mohla prečítať. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Čítala som prvý diel, moc sa mi páčil :D Zaujímavý príbeh a chcela by som si prečítať aj pokračovania :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates