Social Icons

pondělí 11. února 2013

RC: Recenze: Temné vize - Odhalení (1)

Autor: L.J.Smith
Originální název: Dark Visions 1: The Strange Power
Překlad: Olga Staníčková
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2011
Počet stran: 264
ISBN 978-80-253-1345-9
Anotace: Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.
Pár slov o autorce: L. J. SMITH je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Píše od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauza si Ljane udělala z mnoha různých osobních důvodů ( rakovina v rodině a následná ztráta matky ) Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries.


*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
*
Na knihu jsem se velmi těšila, hlavně kvůli dobré anotaci a povedené obálce.
*
Hlavní hrdinka Kaitlyn má zvláštní schopnost - umí nakreslit a tak předpovědět různé události. Jediné, co neví, je kdy se tato předpověď splní. Když jednou ve vyučování nakreslí obrázek dítěte za pavučinou a posléze uvidí tuto holčičku mrtvou při dopravní autonehodě, rozhodne se souhlasit s Joyciinou nabídkou odejít do institutu, kde se budou snažit jí pomoci ovládnout její schopnosti.
*
A ta kresba - ta kresba byla ještě strašidelnější. Byla...zrůdná.
*
V institutu se seznámí s dalšími lidmi jako je ona. S Robem, který po autonehodě získal léčivé schopnosti na úkor zapomnění své sexuální touhy (:D), Annou, která umí mluvit se zvířaty a Lewisem se schopností telekineze. A potom je tu záhadný Gabriel, který byl několikrát ve vězení a nikdo neví, co má vlastně za schopnost. Vše se změní ve chvíli, kdy Marisol varuje Kaitlyn o nebezpečí v institutu, následujícího dne je otrávena. Může za to tajemný pan Zeets, majitel institutu? Co má Gabriel za schopnost a proč tají svoji minulost? A co se doopravdy stalo Marisol? A co je zač tajemný cizinec, který Kaitlyn napadl?
*
Vaší jedinou povinností tady je vynasnažit se, abyste tento dar užívali moudře a co nejvíce z něj vytěžili.
*
Hlavní hrdinka Kaitlyn mi přišla sympatická, i když občas hloupá a naivní. Velmi mě překvapilo, že se zamilovala zrovna do Roba, který po své nehodě tak nějak zapomněl jak se dělají děti, a snaží se v něm probudit zapomenuté city. Rob mi často připomínal Stefana z Upířích deníků - takový ten hodný typ, na rozdíl od Gabriela (Damon!) - byl párkrát ve vězení, je nebezpečný, nikdo neví jakou má schopnost a je zatraceně sexy.
*
Zrozeni jeden pro druhého. Pro tohle.
*
Pokud jde o děj, tak ten se v první polovině knihy strašně vlekl. Nudně jsem obracela listy a nadávala hlavní hrdince, proč se lepí na retarda Roba, když je vedle ní sexy Gabriel. V polovině knihy se děj trošku "rozjel" a já se těšila na fantastický závěr. Nedočkala jsem se. Závěr knihy vůbec nesplnil mé očekávání a i konečné rozhodnutí hrdinů mi přišlo padlé na hlavu. Stejně jako jejich nově nabytá schopnost, ta mě neustále rozčilovala.
*
Jestli čekáte od této knihy skvělý příběh zklamu vás. Mě osobně se moc nelíbil, ale každý máme jiný vkus...
Knihu hodnotím jako 3/5 a doufám, že další díly budou lepší.
*

*
Žádnému dospělému nemůžete věřit, nikdy.
*

Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. Proč se lepí na retarda Roba, když je vedle ní sexy Gabriel? Jo, tak to jsem taky moc nepobrala! Naprosto můj názor.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím jestli mám začít číst tuhle sérii, když jsem ještě nečetla ani Upíří deníky, který mě abych se přiznala ani moc nelákají. Asi začnu touhle knihou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc dobrá knížka od moc skvělé spisovatelky, miluju všechny její knížky :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates