Social Icons

sobota 23. března 2013

RC: Recenze: Kriminálník


Název: Kriminálník
Autor: Karin Slaughter
Překlad: Hana Čapková
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2013
Anotace: Oblíbili jste si severské detektivky? Tato autorka vládne žebříčkům v severských zemích. Vlastní minulost nás vždy dostihne a zkomplikuje nám současný život. Na vlastní kůži se o tom přesvědčí i zvláštní agent Will Trent – a to za okolností, které by si nedokázal představit ani v nejděsivějším snu. Na začátku všeho byla vražda studentky. Proč mu ale jeho nadřízená Amanda Wagnerová brání ve vyšetřování? Will nedokáže přijít na důvod, dokud se s Amandou náhodně nesetká na chodbě opuštěného sirotčince, kam každého z nich přivedly zcela jiné důvody. Před čtyřmi desetiletími byl Willův otec odsouzen za vraždu a tato ponurá budova se stala chlapcovým domovem…
ISBN 978-80-7303-832-8
zdroj
Pár slov o autorce: Karin Slaughter se narodila 6. ledna 1971 v americké Georgii a s menšími výjimkami, kdy cestuje po Americe a zahraničí aby propagovala své knihy, se stále vrací do Atlanty, kde žije.
Na knižním trhu se objevila v roce 2001 s románem Blindsighted (Zběsilost, Domino 2005), který ji okamžitě katapultoval mezi přední hvězdy současného thrilleru. Tato prvotina také získala nominaci na Dagger award, která autorku zviditelnila i v zahraničí a byla přeložena do více než 25 jazyků. (databazeknih.cz)

*
Děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Knihu jsem si vybrala kvůli tomu, že mám moc ráda detektivky. Když jsem tedy uviděla knihu s názvem Kriminálník, úžasnou obálkou a zajímavou anotací, rozhodla jsem se, že tuto si musím přečíst.
*
Jedním z hlavních hrdinů je zvláštní agent Will Trent, vlastním jménem Wilbur. Will je sirotek, protože jeho otec byl odsouzen za vraždu. Will žije se svojí přítelkyní Sárou, ale je ženatý s Angií, policistkou a dlouholetou kamarádkou z dětského domova.
Další hrdinkou, z jejíhož pohledu sledujeme větší část příběhu, je Amanda. Starší, přísná a nebojácná žena, která už nějaký ten čas pracuje u policistů.
*
zdroj
Will pracuje na dalším případu, jehož obětí je mladá studentka. V tomto případu v něm znovu ožijí vzpomínky na odsouzeného otce i vraždu matky. Ukazuje své přítelkyni Sáře část své minulosti v dětském domově. Při prohlídce bývalého domova zde potká Amandu, kterou sem zavedl její první brutální případ - vražda čtyř prostitutek. Společně, odhalují tajemství a spojitost mezi případy. Společně, musí čelit své minulosti. Společně, musí chytit vraha…
*
Amanda je jedinečný a dost zvláštní typ ženy. Snaží se být silná a bojovat za svá práva. Většinu času se chová jako drsňačka, ale na další straně se bojí, aby ji otec nenašel s cosmopolitanem v ruce. Z jejího pohledu je vyprávěna větší část knihy, proto se kniha odehrává hlavně v minulosti a je zaměřena spíše na Amandu, než samotného Willa.
Will v tomto dílu nedostal moc prostoru. Jsou mu věnované zkrácené pasáže, kde je pouze několika stránkami popsáno, co zrovna dělá. Jeho nejčastější činností je utápění se v žalu, sebelítost, přemýšlení nad tím, co je správné a uvažováním o minulosti. Části, kde byl hlavním hrdinou Will, byly nudné, většinou nezáživné. Nejlepší Willova část byla závěrečná, kde se vše vyřešilo a vysvětlilo.
zdroj
Amanda a Will ovšem nejsou jediné hlavní postavy. Velkou roli zde hraje i Amandina drsná spolupracovnice Evelyn a Willova přítelkyně Sára, která nemá na věci svůj vlastní názor a většinou se Willa ptá, co by měla udělat, nebo co by se mu líbilo, kdyby dělala.
Dále tu máme spoustu podezřelých a svědků, jejichž jména by byla na několik stránek, protože autorka dopodrobna rozebírá každou, dokonce i vedlejší, postavu.
*
Když se to tak vzalo, byl tenhle chlápek vlastně tak špatný?
(str. 183)
*
Jak už jsem zmiňovala, příběh je vyprávěn ze dvou pohledů – Amandina a Willova, ovšem většina knihy je vyprávěna z Amandina pohledu a tudíž se zde hlavně odehrává vražda čtyř prostitutek. Pokud ale čekáte, že na každé sté stránce zemře jedna prostitutka, jste na omylu. Až do poloviny knihy se prakticky nic pořádného neděje, jste pouze svědkem rasismu, sexismu, práce prostitutek, neustálých, ale opravdu velmi hrubých, slovních přestřelek a užívání drog. Samotné vraždy a detailní popis mrtvoly se odehrává až za více než polovinou knihy.
*
„Začne ti téct krev z uší a obličej se ti odloupne od hlavy jako maska. Nos, pusa a oči…“
(str. 161)
*
Autorčin styl vyprávění byl velmi zvláštní a zmatený, chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvykla - velké množství postav, do detailu popsaná každá věc a nechutné scény.
*
Kniha se mi líbila, ale musím přiznat, že jsem od ní čekala mnohem víc. Po dočtení knihy mi k ní ani obálka, na které je zobrazen nůž (nebo kladivo, páčidlo?), k případu nesedne. Vrah totiž své oběti neubodává, nýbrž vyhazuje z oken, nebo přišívá (a to doslova), k posteli.
*

3/5
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Domino, za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.
*
Nemohla si rozervat kůži. Nemohla přetrhnout nitě.
Mohla tam jenom ležet.
Modlit se za spasení.
„Milý Ježíši…“
(str. 298)
*

7 komentářů:

  1. Knížku jsem četla a měla jsem úplně stejné pocity. Nebyla špatná, ale čekala jsem víc. Podruhé si ji přečtu asi až za pár let. Mimochodem - skvělá recenze.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to bych tedy čekala také víc od této knihy, protože autorka má dobrou pověst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Roxanne: Kniha je opravdu zajímavá, ale čekala jsem víc. Ale kdo ví, třeba se ti bude líbit víc :))
    Vivi: Jééé děkuji :))
    Bastera: Od knihy jsem čekala opravdu víc. Autorka je velice populární a já se na knihu moc těšila. To ovšem neznamená, že si od ní už žádnou knihu nepřečtu :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. Je mi to jasné, právě naopak by mě to lákalo zkusit, zda jiná kniha nebude lepší :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem zvědavý jaké to bude, vůbec by to nemuselo bejt totiž špatný :)uvidím no podle té recenze?hmmm

    OdpovědětVymazat
  6. I když mám detektivky moc rád , tak mě tato kniha nijak zvlášť neoslovila. Čekal jsem něco víc. Ale nevadí přijdou další.

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates