Social Icons

pondělí 11. března 2013

RC: Recenze: Nepřítel mého nepřítele


Nepřítel mého nepřítele
Autor: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 356
ISBN: 978-80-253-1670-2
Pár slov o autorce: Kateřina Petrusová se narodila 23. března 1982 v Pardubicích. Své první dvě povídky napsala ve čtrnácti letech. Další přišly o tři roky později, kdy se zúčastnila literárních soutěží. Hned potom šlo psaní opět k ledu, dokud nenarazila na plno stějně nadšených pisatelek. Tentokrát už toho nenechala a vyklubala se z toho její knižní prvotina s názvem Nebezpečná láska.
V současné době žije v Pardubicích se svým manželem a dvěma dcerami.
Anotace: Dluhy se musí platit. To ví i bývalá policistka Joan, která má závazek vůči samotnému králi drogového podsvětí. Ten se nyní hlásí o splacení dluhu a jako pojistku unese Joaninu malou dceru Amy. Zvládne Joan zabít Roberta Bavettu, jednoho z vůdců italské mafie, a dostat svou dceru zpět? Co když existuje ještě jiný způsob, jak Amy zachránit?

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


*
Na pokračování knihy Nebezpečná láska jsem se opravdu moc těšila. Skvělá obálka i anotace slibovaly skvělé čtení a já se nemohla dočkat, až si knihu přečtu. Musím říct, že autorka opět nezklamala.
*
Hlavní hrdinkou je bývalá policistka Joan, žijící společně se svojí dcerou Amy. Její přítel ji opustil, a tak Joan vychovává svoji dceru sama a snaží se ji chránit hlavně před Torem, nebezpečným drogovým dealerem, se kterým se kdysi zapletla, a on jí přísahal pomstu.
Důležitou roli v příběhu hraje i Robert Bavetta, bratr „zesnulého“ Michaela Bavetty, krutý mafián řídící město. Robert po Michaelově útěku ze světa mafie nevěří, že i on by si mohl najít skvělou ženu a žít šťastně až do smrti. Soustřeďuje se hlavně na práci, protože jako jediný Bavettův syn musí převzít rodinný podnik.
*
Torova výhružka se splnila a on unesl Amy. Joan je ochotna pro záchranu své dcery udělat cokoliv, a tak souhlasí s úkolem, že zabije Roberta Bavettu, obávaného mafiána. Ošklivě zmlácenou, jako oběť domácího násilí, ji Toro nastrčí do azylového domu. Zde Joan hraje zmlácenou chudinku a setká se tu poprvé i s Robertem. Ve snaze dostat se k němu blíž, pomáhá Joan v azylovém domě. Nakonec zastupuje i za sekretářku. Po pár dnech dostane zásilku, ve které je pistole a před Joan stojí nelehký úkol – musí zabít nevinného člověka, aby ochránila vlastní dceru.
*
Už jsem chápala, co přesně znamená, když jste odhodlaní pro své dítě udělat všechno.
*
zdroj
Joan je naprosto skvělá hlavní hrdinka. Nesedí nikde v koutě, ale jedná. Její cit a mateřská láska ji žene kupředu a pro své dítě je ochotna udělat cokoliv, klidně jít i přes mrtvoly. Vůbec se jí nedivím a musím říct, že jsem jí celou knihu držela palce, aby vše dobře dopadlo a ona svoji dcerku znovu viděla.
Další skvělou postavou je Johnny, Robertova pravá ruka. Johnny je milý, vtipný a jeho hláškám se prostě budete smát, i kdybyste je viděli třeba po milionté. Johnnyho si zkrátka oblíbíte, protože… to nejde si ho neoblíbit!
Málem bych zapomněla na Roberta. Robert je milý, vtipný a zajímavý, ale já k němu mám spíš takový neutrální vztah.
Stejně jako v prvním díle, i tady ovlivňuje Roberta jeho matka. Tuto postavu naprosto nesnáším. Jediný kdo mi opravdu chyběl byla Theresa. Po jejím jídle slintám, i když jsem ho nikdy nejedla, stačí mi pouze popis hrdinů, kteří si ho doslova vychutnávají. Doufám, že taky budu jednou vařit jako ona :)
*
Autorčin styl vyprávění se mi velmi líbí. Zásoba skvělých hlášek každé postavy dává knize jedno velké plus. Dokonce i hrubší slovník hlavních hrdinů dokresluje celkovou mafiánskou atmosféru.
zdroj
Dalším plus je i střídání pohledu. Zatím co v Nebezpečné lásce byla kniha vyprávěna z pohledu Paige, u Nepřítele je příběh vyprávěn z pohledu Roberta a Joan. Autorku obdivuji za to, jak dobře zvládla vyprávění z Robertovi strany.
*
Šla jsem čekat na okamžik vhodný k vraždě muže jménem Robert Bavetta.
*
Jak už jste si mohli v recenzi všimnout, knihu opravdu chválím a musím říct, že taková skvělá kniha, navíc z pera české autorky, se jen tak nevidí! Doufám, že vyjde i třetí díl - na internetu zatím pod názvem Nebruč, plyšáku! (o Henrym)
*
5/5


*
Z předpeklí jsem spadla do pekla a Toro byl jen jiný název pro ďábla. A v dárku od ďábla byl glock 22.
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství

8 komentářů:

  1. podle mě má první díl lepší příběh než dvojka ale ve dvojce jsou zase nejlepší hlášky :DDD

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu bych si chtěla přečíst, hodně lidí mi ji doporučilo a vypadá moc zajímavě! I předchozí kniha od Kateřiny.

    OdpovědětVymazat
  3. I když to podle mě bude dost taky romantiký čtení, tak to nějak překousnu a taky si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už bych si ji chtěla taky konečně přečíst, určitě bude skvělá, podle reakcí určitě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsem ji uvoděla poprvé, tak se mi hrozně líbila, na první pohled. Je prostě skvělá :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem dost zvědavej na tuhle knihu, i když jsem nečetl ani jedničku teda :) to musím brzy napravit.
    Ale je tam i něco s mafíí, takže to nemusí bejt tak špatný :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá kniha od skvělé autorky! Už se těším na její novou knihu S hlavou v pejru.

    OdpovědětVymazat
  8. Túto sériu vkuse všade vidím a už na 1. diel som sa chystala, ale stále som sa k tomu nedostala, vyzerá to fajnovo 8)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates