Social Icons

pátek 12. dubna 2013

Recenze: Žena v kleci

Autor: Jussi Adler-Olsen
Nakladatelství: Host
Počet stran: 400
Rok vydání:2011
Pár slov u autorovi: (nar. 1950 v Kodani) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Ve své tvorbě se zaměřuje na témata psychických poruch (jeho otec byl psychiatr) a mezinárodních konspirací. Svou literární kariéru zahájil bestsellerem Alfabethuset (1997), následovaly romány A děkovala bohům (2003) a Washingtonský dekret (2006). Poté se věnoval tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Jeho kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje tři knihy: Žena v kleci (2007), Zabijáci bažantů (2008) a Vzkaz v láhvi (2009), díky nimž dosáhl mezinárodního věhlasu. Celkově už se knih ze série o oddělení Q prodalo přes tři miliony výtisků a například v Německu se román už déle než rok drží na předních místech žebříčků bestsellerů časopisu Spiegel. (zdroj: databazeknih.cz)
Anotace: Komisař Carel Morck je po traumatické události při práci přeložen do oddělení Q, kde se má bux.cz)
zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky, která před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, o kterých si myslel, že jsou dávno ztracené. Čím víc Morck proniká do případu, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena stále ještě žije, uvězněná a týraná na neznámém místě? V Dánsku bylo prodáno přes sedmdesát tisíc výtisků, v Německu se román již několik měsíců drží na předních místech žebříčků bestsellerů časopisu Spiegel. (zdroj:

*
Knihu jsem si v knihovně půjčila na doporučení třídní učitelky češtiny, která si knihu opravdu pochvalovala. Rozhodla jsem se tedy, že si knihu přečtu také, abych zjistila o čem je, jelikož název je už sám o sobě podivný a i trošku strašidelný. Nemůžou přece někoho jen tak zavřít do klece a ještě ke všemu lidskou bytost nebo snad ano?
*
zdroj
Vyšetřovatelem celého případu je komisař Carel Morck. Při jednom ze zátahů zastřelí jeho kolegu, druhý kolega na tom není o nic lépe, je od hlavy dolů ochrnutý; jen Carel vyvázl s lehkým poraněním. I tak si bere celou záležitost velmi k srdci a vyčítá si, že smrt jeho přítele je jenom jeho vina.
Spolu-vyšetřovatelem, vařitelem kafe a uklízečkou v kanceláři je Asad. Tento muž pomáhá Carlovi překonat jeho potíže, pomáhá mu ve vyšetřování, ačkoliv by neměl, a je jeho dobrým přítelem. Ale i on má tajemství. Jak se muž jako on dostal k policii?
Unesenou, mučenou a hledanou ženou je mladá politička Merete. Ta záhadně zmizela při plavbě na lodi. Může za to její duševně nemocný bratr Uff?

*
Komisař Carel Morck dostane zvláštní oddělení Q, hromadu peněz a spoustu nevyřešených případů. Ze začátku celý den v kanceláři pouze prokouří a prospí, ovšem s příchodem Asada se vše změní. Carel se začne zabývat jedním ze starých případů - zmizení političky Merete. Merete ale žila klidným životem společně se svým duševně nemocným bratrem Uffem. Jejich rodiče zemřeli při autonehodě, kterou vlastně
zdroj
způsobila Merete. Komisař Morck nachází při vyšetřování případu na spoustu nesrovnalostí i zapomenutých věcí. Proč detektivové, kteří případ řešili, nezjistili seznam personálu na lodi, odkud Merete zmizela? Proč se nikdy nenašel muž, se kterým se Merete předvečer své smrti setkala? Byla snad těhotná? Umlčel ji někdo jenom proto, že viděla to, co neměla? Je stále naživu?
*
Carel Morck byl jako vyšetřovatel naprosto úžasný. Zabýval se sice i osobními věcmi, jako je výchova nevlastního pubertálního syna, ale hlavně se zabýval případem. Komisař není ale žádný Sherlock Holmes, který i z nejmenšího detailu zjistí úplně vše, a tak má na pomoc Asada, který ho vždy nakopl správným směrem. Proto by se dalo i říct, že většinu práce, vlastně celý případ, vyřešil Asad. Pokud jde o něj, vůbec jsem mu celou knihu nevěřila. Bála jsem se, že Carla podrazí, ale nestalo se tak. Nakonec jsem se s jeho rolí v případu smířila a jeho postava se mi nakonec i zalíbila.
*
Pokud jde o děj, zírám jenom s otevřenou pusou. Páni, to byla jízda. Autor na začátku knihy ukáže čtenáři uvězněnou a trpící Merete, pro kterou mají věznitelé připravenou opravdu krutou smrt v přetlakové komoře; následně je příběh vyprávěn z budoucnosti, kde případ šetří komisař Carel. Celé vyšetřování je prosázeno
zdroj
krátkými kapitolami o tom, jak se Merete ztratila a následně jak moc trpí. Musím říct, že tyto části byly opravdu něco. Byly nechutné, drsné a opravdu otřesné, až byly úžasné a dobře promyšlené. Autor moc dobře ví co dělá a dávkuje vám vše po malých dávkách, vy to ale nakonec nevydržíte a prostě musíte číst a číst a číst. Kniha je opravdu návyková, učiněná droga. Děj vás vtáhne a nepustí. Merete trpí, vy s ní a detektivům ubíhá čas. Je tu totiž šance, že oběť je ještě naživu.
*
Kromě jejích vrahů bude znát datum své smrti jen ona sama. A jen ona ho zná dopředu a poměrně přesně. Zemře přibližně třináctého října 2005.
*
Dovoluji si tuto knihu označit za nejlepší detektivku, kterou jsem letos četla. Skvěle promyšlená, postavy skvělé, děj fantastický. Až do samotného konce jsem opravdu nevěděla, kdo jsou Meretiní věznitelé ani jak kniha skončí! I když byly dvě hodiny ráno, já knihu prostě musela dočíst, protože bych napětím stejně neusnula. Taky musím poděkovat své paní profesorce, za tak úžasnou knihu! :)
*
5/5

5 komentářů:

  1. Prečo v poslednej dobe pridávaš také super knihy, keď ich neviem nikdy zohnať? Cs.. :D Krásna recenzia a ak sa mi nejakou obrovskou náhodou podarí knihu zohnať stopercentne si ju prečítam. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Máme ju v knižnici a dokonca po slovensky!! :D tak túto už dám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle vypadá na zajímavé počteníčko :)
    už se těším

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc dobře, určitě si ji musím přečíst :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates