Social Icons

pondělí 10. června 2013

RC: Recenze: Lucky girl



Lucky girl
Autor: Michael Wallner
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 232
Rok vydání: 2012
Anotace: Příběh o vztahu britského poručíka a německé dívky zasazený do prostředí severního Německa, britské okupační zóny, v roce 1948. Vypravěčkou je Inga, německá dívka pracující v prvních poválečných letech v britském vojenském táboře, kde je i lazaret pro britské vojáky. Zde se seznámí se zraněným skotským poručíkem Alekem. Mladík má zvláštní osobní kouzlo, které si Ingu podmaní, znamená pro ni zářivý bod v jejím neradostném všedním životě. Inga se do Aleka zamiluje, on je však vůči ní spíš lhostejný, chladný a povýšený, pouze využívá jejích služeb. Záhy Inga pozná, že Alec je hazardní hráč, pomáhá mu organizovat tajné karetní večery, na kterých se scházejí nejen britští důstojníci, ale i zbohatličtí němečtí překupníci. Inga je hrou okouzlena, přijme první, spíš žertovné pozvání k účasti, a začíná její pád.
Pár slov o autorovi: Michael Wallner se narodil v roce 1958 v Grazu. Pracoval jako herec a režisér, nyní se věnuje spisovatelské dráze, žije střídavě v Berlíně a ve Schwarzwaldu. Dosud napsal šest románů, z nichž nejúspěšnější je prozatím Duben v Paříži, který se hned po vydání stal bestsellerem a jeho práva byla prodána do 24 zemí. (zdroj)
ISBN: 978-80-204-2481-5
*
Děkuji knihkupectví knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Zamilovanou hrdinkou v tomto příběhu je mladá Němka Inga, která pracuje v britském vojenském táboře. Ze svého platu živí svou kuřáckou matku Mariannu, která po obrně špatně chodí, a otce Erika. Jejich chudou rodinu také navštěvuje Henning, udržující milenecký vztah s Ingou, ačkoliv je stejně starý jako její otec a navíc i ženatý.
Ingin svět se obrátí na ruby ve chvíli, kdy v lazaretu potká mladého skotského poručníka Aleca. Alec je hazardní hráč se spoustou dluhů. Inga se do něj zamiluje a udělala by pro něj první poslední.
*
zdroj
Inga je poručníkem požádána, aby přinesla jeho tašku. V ní má Alec ukryté peníze, které později použije jako sázku v kartách. Ingu hra velmi zaujme, těší se, až znovu Aleca a jeho spoluhráče potká. Po pár dnech je pozvaná na soukromou hru, kde jí přeje štěstí a Inga vyhrává. Začíná být hrou posednutá a snaží se získat peníze. Nejenom, že prodá starou rodinnou sošku, uchýlí se ale i ke krádeži. Chce totiž získat peníze pro svou rodinu a hazard se jí zdá, jako nejlepší řešení.
*
Taková spousta papírových peněz se Inze sotva vešla do tašky, radost z výhry však dávno vyprchala.
(str. 82)
*
Inga je z počátku milá a hodná dívka, která udržuje milenecký poměr s postarším Henningem. Byla by ráda, kdyby se rozvedl a žil s ní, protože si myslí, že ji opravdu miluje. Ingina mi byla vcelku sympatická, i když s
zdroj
postupem děje jsem nesouhlasila s jejím rozhodnutím a ukrást peníze. Chápu, že se snažila zlepšit rodinnou situaci, zaplatit i Alecovy dluhy a jiné řešení prostě nebylo. Vývoj její postavy byl zajímavý, nejdříve je
popisována jako nevinná hrdinka, s postupem času ale začíná propadat hazardu a utápí se ve lžích.
Alec byl naprosto skvělý hlavní hrdina. Vadila mi sice jeho chladnost vůči Inginým citům, ale i tak byl skvělý. 
*
"Dokdy ty peníze potřebujete?"
(str. 140)
*
Se stylem psaní to bylo trošku horší. Autor má jedinečný styl psaní. Nejdřív mi tento styl nevyhovoval a já knihu neustále odkládala, nakonec jsem si na autorův styl zvykla a v pořádku četla dál.
Nenarazila jsem na žádnou chybu, vytkla bych jenom styl pokládání karet, místo klekl si před začátečnicí, bych uvítala spíše položil karty před začátečnicí.
*
zdroj
Děj lehce plynul. Autor totiž moc dobře ví, jak čtenáře nechat v napětí a kdy jej opravdu překvapit. Sama jsem byla někdy velice překvapená nad rozhodnutím, či chováním některé postavy. Také se mi líbilo vykreslení poválečného Německa a život lidí těžce poznamenaných válkou. Za toto dávám autorovi jedno velké plus. Pokud jde o závěr knihy, tak ten mě velice, velice ale velice zaskočil. Otáčela jsem nevěřícně poslední stránkou a hledala pokračování. Vážně takto kniha skončila? Asi jsem moc velký optimista, ale já čekala prostě trochu jiný konec.
*
Pokud hledáte pěknou romantickou knihu, zasazenou do prostředí poválečného Německa, kniha Lucky girl bude pro vás ta pravá. Intriky, snaha, zrada, láska a možná i trochu toho štěstí. 
*

3/5
*
"Good luck." usmál se, pohlédli na sebe, dotkl se jejich úst.
(str. 228)

Ještě jednou děkuji knihkupectví knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách knihkupectví.



Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates