Social Icons

pátek 21. února 2014

Vlkodlaci včera, dnes a zítra...

V minulém díle jste viděli se mohli dočíst něco o upírech. Kdo předchozí článek s názvem Upíři v knihách, aneb diskokoule zasahuje nečetl, můžete napravit svou chybu a článek najít tu.
Jak už jsem se zmínila v komentáři, další článek by se měl věnovat jejich chlupatým protějškům - vlkodlakům.

Původ vlkodlaka



Slovo vlkodlak je odvozeno od slova vlk a dlaka, což znamená kůže se srstí. Logicky z toho vyplývá, že vlkodlak je člověk, který se mění ve vlka. Některá literatura ovšem uvádí, že vlkodlakem je i člověk měnící se ve zvíře vlku podobné - kojot, vaše učitelka matematiky, případně jiné psovité šelmy.
Proměnu ve vlkodlaka můžeme taky označit slovem Lykantropie. Jedná se většinou o nemoc, někdy také dar.
Zatímco myšlenka proměny vlka v člověka se v lidských mýtech a mytologiích vyskytuje prakticky od počátku mýtů, myšlenka vlkodlaka je relativně nová a pochází až ze středověku. Ze starých mýtů mají nejblíže k pojetí vlkodlaka „íránští dvounozí vlci“, kteří se vyskytovali v raných textech zoroastrismu, ale zde se nijak výrazně neprosadili.

Jak se stát Jacobem vlkodlakem?

Jako vlkodlak se už narodíte

Své vlkodlačí geny už musíte mít v sobě. Posléze stačí určitá událost - přechod do puberty či jiného věku proměny a nebo zlomová událost.
Člověk se tak nečekaně promění ve vlkodlaka.
Kdo se narodí s již vyrostlými zuby, nebo nohama napřed, dále jsou to lidé narození v určitých astrologických momentech (např. za úplňku, 24. prosince).
24. prosince má narozeniny můj přítel, takže je asi vlkodlak... 


Vlkodlakem se člověk musí stát, pokud pochází ze styku ženy s upírem, nebo vlkem...
Takže Bella může mít s Edwardem ještě malého Jacoba!!! Jak sweet :3 :) (ironie) 


Prokletí

Pokud vás prokleje kouzelník či čaroděj takže bacha na Harryho Pottera! tak se můžete stát buď vlkem (budete pořád vlk a nepřeměníte se zpátky do lidské podoby) nebo vlkodlakem (proměna z vlka na člověka a zpět)

Vlkodlak vás počůrá!!!

Nedělám si legraci. Pokud přijdete do styku s vlkodlačí močí může se z vás stát vlkodlak. Největší pravděpodobnost proměny je, když vlkodlačí moč vypijete. Dobrou chuť všem, co právě jí

Vlkodlak vás pokouše

Stará dobrá metoda, kdy stačí, aby vás vlkodlak kousl - ať už ve své lidské či zvířecí podobě. Vlkodlačí sliny se dostaly do vašeho krevního oběhu a vy se dříve či později proměníte ve vlkodlaka.

Vypijete vlkodlačí krev

Ono je teda asi prakticky jedno co od vlkodlaka vypijete, ať už krev nebo moč. Pokud vypijete vlkodlačí krev, měl by se z vás také stát vlkodlak. Tato metoda ale není příliš spolehlivá, spíš se řadí k těm méně používaným.

Přes váš hrob přeběhne kohout

Ano, ani po smrti nejste v klidu. Pokud přes váš hrob přeběhne kočka, pes či dokonce kohout, můžete se stát vlkodlakem.
Umrlci byli zpravidla neškodní, většinou se pouze vraceli domů za svojí ženou. Pokud s ní měli dítě, narodilo se bez kostí.
Určitě byl její otec vlkodlak...


Takže pokud vám zemře manžel a přes jeho hrob přeběhne kohout, můžete být v klidu. Po několika strávených nocích se vám narodí gumové dítě.

Za vznik vlkodlaků může Dracula

Podle jisté legendy, může právě hrabě Dracula za nenávist mezi upíry a vlkodlaky.
V patnáctém století táhl Transylvánií Hrabě Vlad zvaný Tepesco. Na své cestě zničil i jeden z klášterů a všechny lidi v něm schované nechal povraždit. Opat ho tedy proklel. Když se o tři dny později Dracula změněný na upíra poprvé napil lidské krve, vstali prý lidé v klášteře z mrtvých a stali se vlkodlaky, neúnavně bojujícími proti upírům. Povstali prý, aby střežili lidský rod.

Vlkodlaci v knihách

 Twilight

Opět začnu nejznámější knihou, kde se vyskytují jak upíři tak vlkodlaci.
Vlkodlaci zde žijí v rezervaci, přeměňovat se dokáží kdykoliv (nepotřebují ke své proměně úplněk). Valnou většinu vlkodlaků zde tvoří muži, oproti tomu žen je jen pár.
Pokaždé, když se chtějí vlkodlaci proměnit, se musí svléct. Sundají si všechno až na spodní prádlo, protože pak by to nebylo přístupné od 13ti

Charakteristický rys
  • ve většině záběrech bez trička
  • namakanost
Jak se stát vlkodlakem
  • musíte to mít v genech jinak smůla
Zástupcem toho druhu je Jacob Black
  • Jméno: Jacob Black
  • Rok narození: 1990 (takže věk 24 let)
  • Zajímavost: stále bojuje o Bellu, ačkoliv ví, že proti plochýmu ksichtu nemá šanci
  • Super schopnost: super síla, super rychlost
  • Sex appeal: 27

Upíří deníky

Stejně jako v Twilightu i v Upířích denících se vyskytují upíří i vlkodlaci. Na rozdíl od Twilightu mají svůj život trošku těžší. Proměňují se o úplňku a jsou velmi nebezpeční. Pokud nejsou připoutáni, zabijí každého, kdo se k nim přiblíží - hlavně upíry.

Charakteristický rys
  • žluté oči
  • tesáky
  • nebezpečnost
Jak se stát vlkodlakem
  • Vlkodlačí geny už musíte mít v sobě, abyste je probudili, stačí zabít člověka. Postupně se začnete měnit ve vlkodlaka. Proměna je ovšem velmi bolestivá a doprovází ji křeče. Pokud není vlkodlak připoután je v tomto období velmi nebezpečný. Po pár proměnách je už přeměna snadnější a méně bolestivá.
Zástupce tohoto druhu Tyler Lockwood dala bych sem Klause, ale když on není vlkodlak :/... ale Tyler potom taky ne, ale tak to je jedno :D byl v Mystic Falls dřív než Klaus
  • Jméno: Tyler Lockwood
  • Věk: ?
  • Zajímavost: dříve namyšlená hvězda fotbalového týmu, před proměnou náladový a agresivní
  • Super schopnost: super síla
  • Sex appeal. 49

Demonata

To bych nesměla být já, abych vám hned nenacpala Darrena :D Demonata je desetidílná série s démonskou a vlkodlačí tématikou. Hlavní hrdina Grubbs Grady zjistí, že na jeho rodu spočívá prastará kletba vlkodlaků.

Charakteristický rys
  • Člověk neví, že je vlkodlakem. Pozná to až podle toho, že ráno má v puse krev, protože večer nejspíš někde lovil.
  • Pokud nechcete být vlkodlakem, musíte sehrát šachovou partii s Lordem Lítosti. Když vyhrajete, váš potomek (vy, nebo kdokoliv za koho hrajete) nebude vlkodlakem. Pokud prohrajete, zemřete.
Jak se stát vlkodlakem
  • Vše musíte mít v genech.
Zástupce tohoto druhu - neřeknu, protože by to byl spoiler :D

Další knihy o vlkodlacích:

Lituji, ale nemůžu se o nich pořádně rozepsat, protože jsem většinu z nich nečetla. Osobně vlkodlakům moc nefandím, spíš se mi líbí upíři.

Mercy Thompson - Patricia Briggs
Kate Daniels - Ilona Andrews
Syn pekel - Michaela Burdová
Říše temnot - L.J.Smith
Moonlight - Nancy Gideon
Vlci z Mercy Falls - Maggie Stiefvater
Vlčí pramen - Nancy Holder
Smečka - Andrea Cremer

Jak zabít vlkodlaka?

  • zastřelíte ho
  • useknete mu hlavu
  • seberete mu oblečení - nemůže se proměnit zpět a zůstane ve vlčí podobě
  • použijete oměj šalamounek - ten je něco jako pro upíry česnek
  • stříbrné kulky - některá literatura uvádí, že pouze stříbro dokáže vlkodlaka zranit
  • oheň

Existují vlkodlaci?

Každá kultura popisuje vlkodlaky jinak. Počátky můžeme vidět už v době kamenné, ale s dnešní dobou se víra ve vlkodlaky, stejně jako v ostatní magické bytosti, vytrácí. Občas se objeví nějaké zprávy o muži, který si myslí, že je vlkodlak, nebo o dívce, která hustou srstí připomíná vlkodlaka. Tyto zprávy jsou někdy sporné a většina z nich pochází ze zaostalejších zemí.

Chtěla bych být vlkodlakem?

Osobně bych vlkodlakem být nechtěla a nikdy mě tato myšlenka nelákala. Vlkodlaci se mi moc nelíbí. Moc knih jsem o nich nečetla a mezi má oblíbená témata se určitě neřadí.
Vlkodlakem bych vůbec, ale vůbec, ale vůbec být nechtěla, jelikož se mi nelíbí představa, že bych byla večer zchlupatěla a pak někde pobíhala po lese...

Vlkodlaci dnes

Také musím připomenout, že s přicházející literaturou se vlkodlaci mění z děsivých monster na milé malé chlupáče, které by si každá nenormální dívka přála mít doma. Někdy si kladu otázku, kde jsou ty doby, kdy vlkodlaci vypadali opravdu hrozivě?

Vlkodlaci dříve


Vlkodlaci dnes

Zdroj: text: 1,2, 3 , obrázky: 1,2,3

4 komentáře:

  1. opravdu povedený, vtipný článek :) Vlkodlaci mě poslední dobou zajímají více než upíři, ale ještě jsem moc nenačetla. Teď sleduji Teen Wolf. Vlkodlaci tam pěkní nejsou, ale ostatní atributy jsou velmi lákavé :-D

    OdpovědětVymazat
  2. To povzbudí... Jedna partička šachů.. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dragita: Vlkodlaci se mi nikdy nelíbili :D o Teen Wolf jsem slyšela... je to dobré?
    Vendea: Tak jistě :D jedna malá partička šachů :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vlkodlaci jsou super, hlavně Jacob. :D Je ale hodně velký rozdíl mezi současným vlkodlakem a vlkodlakem dříve.

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates