Social Icons

pátek 29. května 2015

Jak jsem přestala číst anotace - SPOILERY EVERYWHERE




To jsem zase jednou šla do knihovny a už ze zvyku zabrousila do oddělení "nové".
(Nejde o nové knihy, pouze o knížky, které naše paní knihovnice "vypůjčila" z nedalekého většího města). Takže jsem podle názvu a krásné obálky pobrala vše, co tam bylo. Doma jsem se jako první pustila do knížky Slza od Lauren Kate a po prvních pár stránkách jsem myslela, že hlavní hrdinku odstřelím a knížku vyhodím z okna. Načež jsem napsala Vendee jestli Slzu četla a jaký má na ní názor. A když mi odpověděla "... její slza má schopnost přivolat zpět Atlantidu." zůstala jsem jen zírat.

Okay, dobrá, možná je to moje chyba, že nečtu anotace, ale nic takového v ní nebylo. Takže jsem jenom zírala a děkovala V za spoiler, což vlastně není spoiler, protože celá série se jmenuje Atlantida. Chytila jsem se za hlavu a řekla si: " Asi bych vážně měla začít číst ty anotace." 
No jo, ale co když většina z nich je plná spoilerů?

A tady je otázka

Být či nebýt?


Číst či nečíst anotace?



Abych se přiznala, anotace jsem přestala číst už dávno. Jediné, na co se podívám, je název/obálka/hodnocení a žánrové zařazení. Možná letmo proletím anotaci nebo co je napsané na knize zezadu, ale že bych vyloženě anotaci četla - to ne!

A důvod?

SPOILERY

Možná si říkáte - No jo, anotace, ta mi řekne o čem kniha je.
Jenže většina anotací se tváří, že jsou anotace, ale přitom to nejsou anotace, jsou to totiž spoilery schované za anotací tvářící se, že jsou to anotace, aby zmátly čtenáře, kteří si chtějí přečíst anotaci.
Fíhá, z této věty mi jde vážně hlava kolem.

Jelikož většina "chytrých lidí" napíší anotaci (slibuji, že už to slovo víckrát neuvidíte), ale ve skutečnosti vám odvypráví celý děj až do poloviny knihy.
Uvedu příklad:
Kniha s názvem Pepíček šel na vandr
Autor: Nezbeda nezbedný
Nakladatelství: Největší zlo
Počet stran: 100
Žánr: Pohádka, Romance, Pro děti
Anotace (haaaa!!! lhala jsem): Pepíček se vydal na vandr a cestou potkal lišku, která měla v tlapě třísku. Pomohl jí třísknu vytáhnout a společně se vydali až na kraj světa vysvobodit princeznu, která měla pro Pepíčka tři úkoly. První byl najít zlatý hrášek, druhý utrhnout modrou kytku s červenými trny a třetí válet sudy ze skály. Pepíček neohroženě všechny úkoly splnil a princeznu si může odvést. Jak všechno dopadne? Bude svatba?

Když se nad tím tak zamyslíte, většina děje je vlastně vyspoilerovaná. Navíc knížka je - pohádka, romance -> logicky končí šťastně, takže vlastně až Pepíček úkoly splní vezme si princeznu a konec šmitec. Knížku jste ani nečetli a už víte o čem je!

Samozřejmě, že tahle anotace stojí za pendrek, celá ta knížka stojí za pendrek, ale na takovém principu staví většina knih a recenzí. Vykecají vám vše do největších podrobností a pak vám položí otázku Zbytek se musíte dozvědět sami, a vy máte sto chutí jim rozbít hlavu, protože už jste se všechno dozvěděli z anotace či recenze.


A o co mi vlastně jde?

Prosím vás. Příště, až budete psát recenzi/anotaci... zkrátka cokoliv, kde chcete lidi navnadit, aby si vaši knížku/recenzi/whatever přečetli - VYHNĚTE SE SPOILERŮM. Myslete na čtenáře vašeho blogu, na čtenáře vaší recenze, na případné čtenáře knihy, na vaši babičku, na děti v Africe... Myslete a pište s rozumem. Uvažujte. Položte si otázku. 

Vadilo by mi, kdyby mi někdo vyspoileroval knihu?

Pokud odpovíte ne, jste zlý(á) a zákeřný(á) stejně jako já. To se mi líbí :)


Přečtěte si svůj text. Říkám příliš mnoho? Obírám případné čtenáře o napětí? Případný zvrat?


Když chci spoilerovat...

Pokud patříte k lidem, kteří neumí držet jazyk za zuby a vyhnout se spoilerům... Dám vám pár rad, jak zachránit některé lidi před sebevraždou.

1. Důrazně označte článek/recenzi větou OBSAHUJE SPOILERY

Nejlépe nějak barevně, tučně a ještě před tím spoilerem to napište jednou. Někteří z nás jsou totiž dementi slepí a mohli by vám vyčítat, že jste nic takového nenapsali.

Označení BACHA SPOILER by mělo být nejlépe
- pokud odkazuju z FB na svůj článek, tak už v samotném statusu
- na začátku, ještě než začne samotný text
- před spoilerem (ale ne úplně před ním, i když se na něj nechcete podívat, tak se na něj podíváte nechtěně -> vlastní zkušenost)
             - nejlépe tak odstavec před ním informovat že v následujících odstavcích bude spoiler
             - nebo napsat varování spoiler, udělat obří mezeru a pak napsat spoiler, ale ještě před ním 
               nějaké "kecy" aby byl pěkně uprostřed textu
             - za spoilerem, aby všichni věděli, že teď už můžou číst dál, aniž by dostali infarkt

Ukázka


Správně


NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILER!!!



Takže až Pepíček dojde k princezně, požádá ji o ruku. Ta ho nejdřív odmítá, protože je Pepíček celý špinavý, smradlavý, nemytý. Ale po umytí a vykoupání je z něj Princ Krasoň, který si poklekne na jedno koleno a požádá princeznu o ruku. Ta je nadšená z toho, že Pepíček nezavání a se sňatkem souhlasií.


KONEC SPOILERU

Špatně

Pepíček si vezme princeznu.


Co je zde špatně?  Spoiler není označen.

Špatně


NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE SPOILERY

Pepíček si vezme princeznu.

KONEC SPOILERU

Co je zde špatně? Spoiler je sice správně označen, ale je tak krátký a výstižný, že si ho čtenář může nechtěně přečíst. Když už spoilerujete, zaobalte hlavní spoiler doprostřed textu tak, aby si ho čtenář na první pohled hned nevšiml.

2. Pokud nechci označit spoiler, tak ho začerním

Tuto metodu používám já, ve svých článcích. Jednoduše napíšu text černou barvou a použiji černou barvu i na podbarvení. Výsledek? Kdo si bude chtít přečíst spoiler, stačí, když si text označí (jako když něco chcete zkopírovat z wiki)
Je to snadný, rychlý, avšak ne příliš elegantní způsob. Musíte si hlavně dát pozor na to, aby text měl stejnou barvu jako podbarvení!!!

Špatně

Pepíček si vezme princeznu

Co je zde špatně? Barva textu není shodná s barvou pozadí!

Správně

Snadné, že? A tady vám teď řeknu, jak Pepíček dopadl... Vzal si princeznu!!! Nečekaně...

3. Použít možnost skrýt spoiler / ukázat spoiler

Tuto možnost využívám hlavně na Goodreads. Když už tam je, tak ji používejte i vy! :)

Špatně

Pepíček si vezme princeznu. A pak žili šťastně až do smrti.

Co je zde špatně? Spoiler vidí každý, není označen <spoiler> text spoileru </spoiler>

Správně

<spoiler> Pepíček si vezme princeznu. A pak žili šťastně až do smrti. </spoiler>

Kdo bude chtít vidět spoiler, klikne na možnost view spoiler, přičemž se mu zobrazí věta Pepíček si vezme princeznu. A pak žili šťastně až do smrti. Kdo na view spoiler neklikne, ten spoiler neuvidí.


A co vy? Jaké máte zkušenosti se spoilery? Spoilerujete ve svých recenzích/článcích? Používáte spoilery jako nástroj moci a vydírání? :D

4 komentáře:

  1. Úspěšná smolařka :D Automaticky si čtu anotace a nenapadlo mě, že když je to tak dlouhý, tak mi to vyspoileruje polovinu knihy. :D Proto to, co je vevnitř knihy už nečtu.
    A ještě jedna příhoda. :D Na fb událost předpremiéra Divergence (tuším) a nějaká milá osůbka tam vyspoilerovala konec Aliance -_- :D
    Jinak by mě nikdy nenapadlo použít spoilery, jako pomůcku vydíráni, ale teď... "ďábelský smích"

    OdpovědětVymazat
  2. Nooo spoilery sú jednoznačne nepríjemná záležitosť. Tiež som si už občas prečítala recenziu a zostala som pozerať, že: "Diky Bro". Keď píšem recenziu tak sa im snažím vyhýbať. Keď sa rozhodnem už opisovať dej, tak opisujem dej asi 50 stránok, závisí od počtu strán a dám tam iba informácie, ktoré sú neškodné.
    Minule mi prišla kniha Strácam sa v tebe a skoro ma vykotilo, keď som si prečítala anotáciu a došlo mi, že aha toto je brutálny spoiler. :D
    Väčšinou začierňujem text, lebo naozaj aj keď sa označí slovne, tak si ho veľa ľudí nevšimne a bude to čítať. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja sa snažím spoilerovaniu vyhnúť, ale dakedy si proste nemôžem pomôcť O:-) vždy sa však snažím ich poriadne označiť, aby som niekoho nenaštvala, ale na druhej strane uznávam, že ani ja nie som perfektná a niekedy možno zabudnem alebo nechcene napíšem viac ako by som mala alebo chcela. Ale tak nikto nie sme neomylní... :) Pekný článok, rozmýšľam, že tie spoilery asi začnem začierňovať tiež, aj keď u mňa sa väčšinou týkajú seriálov :-/ pouvažujem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! Já už se anotací a celkově recenzí bojím, radši to moc nečtu a jen si prohlížím obálky a zaklikávám na goodreads, co si chci přečíst, protože čím míň o tom vím, tím zajímavější ta knížka pro mě je (a spoilery číhají všude). ;)
    Mimochodem, po "háá lhala jsem", už jsem se fakt smála nahlas :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates