Social Icons

pátek 15. května 2015

Knížky (ne)vhodné pro děti



Ach, ano. Opět je to můj další článek, kde budu rozpitvávat téma, které mě právě napadlo.

Na toto téma mě přivedla jedna paní v nejmenovanné skupině na facebooku. Chtěla poradit s knížkou vhodnou pro svou malou ratolest. Jediná knížka, která paní přišla naprosto skvělá, byl Malý princ a žádala další doporučení. Jako první jsem si řekla... "Malý princ? Dítěti ve věku 10let... vážně? A Bibli mu dát nechcete?"
Ačkoliv se to může zdát divné, já bych nikdy dítěti v desíti letech nedala přečíst knížku Malý princ. Důvod je prostý - nepochopí ji.
I když vy v ní vidíte spoustu mouder, rad, ponaučení a kdo ví co všechno, vaše dítě není na tak mentální úrovni je prostě dítě, které si z rozhovorů Malého prince nic nevezme. Většinu dětí zajímají především fakta, děj... a to že Malý princ letěl kamsi, aby zachránil svou planetku, na které je pouze s růži... nope

Abych se vrátila k paní z FB, říkejme jí třeba Magda... Poradila jsem knížky typu Percy Jackson, Malý poseroutka, Agáta a Dr. Lupa, Klub tygrů. Zkrátka četbu, o které vím, že by 10-ti leté dítě mohla zajímat. Já sama podobné knížky kdysi četla a i má mladší sestra (momentálně čte Darrena Shana!!! yeaaah) už některé z nich přečetla.
Tady jsem asi ovšem narazila na nepochopení ze strany ostatních uživatelů facebooku, kteří horlivě Malého prince doporučovali.

A já se chytala za hlavu...

   a říkala si...

PROČ?


Nehledě na to, že já osobně Malého prince naprosto nesnáším. Neptejte se proč. Nejsem filozof, nesnáším filozofický knížky. Nesnáším knížky, který se do mě snaží nacpat moudra a rady o tajemství čistého srdce, dobra, krásy a bla bla bla...

To je jako byste vrazili dítěti do ruky Stařec a moře! Vždyť to je taky pohádka o námořníkovi. Takže je to vlastně Pepek Námořník, který nakonec umře. Skvělá pohádka na dobrou noc.


Nejde tu ani tak o Malého prince, ale o vhodnou četbu pro děti. Vážně chcete dítěti zkazit "radost" a potěšení z knížky jenom kvůli tomu, že ho zastrašíte nějakou, pro vás vhodnou, knížkou, ze které bude mít vaše dítě noční můry? která se vašemu dítěti nebude líbit? Nebojte, to za vás udělá povinná školní četba.

To, co přijde skvělé vám, se nemusí zdát úžasné ostatním - hlavně těm mladším.

Jako když se mi mamka snažila vysvětlit, že když byla mladá, tak se ponožky v balerínkách prostě nosily!!!

Nechci vám tu vnucovat knihy, ale spíš vás chci dokopat k tomu, abyste se zamysleli, než dítěti vrazíte do ruky nějakou knížku. Přemýšlejte. Co má vaše dítě/bratr/sestra/vnuk/vnučka/bratranec/sestřenice/kluk-kterého-vůbec-neznáte/random-dítě-na-ulici rádo? Miluje poníky? Nebo se mu líbí detektivky? Snažte se vypozorovat nějaký signál, který vám dítě samo dá. Nebo jej rovnou vezměte do knihkupectví a ukazujte mu nějaké knížky, které by se mu mohli líbit. (Má ráda poníky = budu ukazovat knížky o ponících) Společně vyberte tu nejlepší. Dítě by si samo mohlo říct, která knížka se mu líbí.

Dobrá a teď mi tady všichni napište, že přece nejsem matka. Jak můžu v 18ti letech vědět, co bych měla svému prckovi koupit?
Mám mladší sestru (10).A? Nesnášela knížky. Popravdě... do knihovny jsem ji na poprvé (cca před 2 roky) musela vyloženě dokopat. Přitáhla Zavedla jsem ji do oddělení pro děti, kde jsem jí ukazovala knížky o mladých slečnách jezdících na koních. (Miluje koně). Světe div se. Několik knížek ji vážně zaujalo a teď pravidelně se mnou chodí do knihovny vybírat si knížky sama.

Pokud chcete nějakým způsobem donutit dítě, aby četlo, výběr správné knihy je zkrátka základ. 

Když se podíváte, jakým způsobem se dnešní doba vyvíjí - čím dál mladší děti mají FB, sedí jen u počítače, nečtou, nechodí ven, neumí se ani pořádně vyjádřit bez sprostých slov či výrazů OMG,LOL, WTF. Položme si otázku, kam ten svět spěje.
V době Harryho Pottera, Twilightu (dobře, to už je pryč), Fifty Shades (pardooon mluvíme o knihách pro děti)  Percyho Jacksona... je jasné, že většinu ratolestí zajímají spíše akční moderní knížky.


Když už jsme se teda dostali přes fakt, že ne všichni rodiče dokáží vybrat svému dítěti knihu. Následuje několik doporučení z mé strany. Většina těchto knih je u mladších čtenářů velmi oblíbená a určitě s nimi zabodujete! :)
(Pro přesměrování na stránku nakladatelství + více info o knize klikněte na název knihy)

Co byste doporučili vy?


Série Deník malého poseroutky

Přiznávám, že název může být pro někoho děsný, případně odstrašující, ale knížka i film jsou úžasné.
Vyšlo zatím 9 dílů.

Anotace: Když je vám tak jedenáct, může to být fakt opruz. A nikdo to neví líp než Greg Heffley, protože se najednou ocitl na škole, kde malí poseroutkové, jako je on, naráží každý den na chodbách do kluků, kteří jsou větší, silnější a holit by se mohli dvakrát denně. Deník malého poseroutky není jen tak obyčejný deníček. Greg tenhle sešit dostal od mámy. A to přesto, že deníky jsou přece jenom pro holky! Takže si nemyslete, že to bude nějaké „milý deníčku“ tohle a „milý deníčku“ támhleto.

  


Série Percy Jackson + Série Bohové Olympu

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!

  

Anotace: Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná! Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu? Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…

Bohové Olympu navazují na sérii Percy Jackson. Doporučuji nejdříve přečíst sérii PJ.

  


Série Agáta a dr. Lupa

Každý díl ze série se zabývá jiným detektivním příběhem. Díly na sebe nenavazují.

Anotace (mého oblíbeného ;)) : Agáta Bystrá a doktor Lupa opět v akci! Neznámý lupič ukradl ze starostovy vily vzácný obraz. Pachatelem může být kdokoliv, třeba nový učitel češtiny, který ani netrefí do kabinetu. Malí detektivové se pouští do pátrání. Pomoci jim můžeš i ty prostřednictvím své kouzelné lupy, která je součástí knihy!

  


Série Mikulášovy patálie

Anotace: Mikuláš je malý nezbedný klučík s partou kamarádů, kupou bláznivých nápadů a úžasným dětským pohledem na svět. Už v 60. letech se stal ve Francii jedním ze symbolů dětské literatury a od té doby bavil čtenáře po celém světě. Jeho příběhy dostanou každého svým promyšleným a nevinným humorem, lehkostí stylu, a výjimečným literárním talentem autora – Réné Goscinyho. Příhody Mikuláše a jeho legračních kamarádů tlustého Vendelína, vychloubavého Augustína, silného Albína, šprta Celestýna, Kryšpína,Viktorína či Fridolína jsou vlastně celkem obyčejné postřehy všedních dnů, nebýt Goscinyho geniálního stylu, talentu zachytit dětský způsob uvažování a dodat příběhům výborné a nečekané pointy či legrační kontrasty. Vynikající pointy dodávají někdy úsměvně filozofický podtón a skutečně nemusíte být dětmi, byste se zasmáli inteligentnímu a nadčasovému vtipu, který, mnohem víc než v ději, spočívá v jazyce a slovních hříčkách.

  


Série Klub Tygrů

Velmi podobná výše zmiňované sérii Agáta a dr. Lupa

Anotace: Přidej se k detektivům z Klubu Tygrů! Nenech si uniknout nic podezřelého a pomocí superlupy hravě přijdeš každé záhadě na kloub. Vydej se s Biggi, Patrikem a Lukem na dobrodružnou cestu do Londýna, kde budeš řešit záhadu zmizení robotů v rytířském brnění. Podaří se ti s kamarády odhalit zločince dřív, než dojde k uskutečnění nekalého plánu? Zapoj se do pátrání i ty a zažij celé dobrodružství z první ruky!

  


Série Klub záhad

Stejně jako výše zmiňované detektivky.

Anotace: Staň se členem Klubu záhad! Pomocí superlupy objasni s ostatními členy záhadu zámku přízraků. Události, ke kterým dochází na zámku Westfinster, se snaží objasnit členové Klubu záhad. Jupiter, Vicky a Nick narazí na staré dokumenty a fotografie, ze kterých je jasné, že na zámku muselo před sto lety dojít ke strašlivému zločinu. Klub záhad zahajuje pátrání a ty můžeš být při tom! V Klubové příloze s dalšími informacemi o případu také zjistíš, jak jsi obstál ty sám. Klub záhad zahajuje pátrání. A ty jsi při tom!

  



2 komentáře:

  1. Já mám jasnou vizi - až budu mít děti, tak první kniha, kterou jim dám, musí být Sága Darrena Shana... Myslím si, že chlapce kolem 10 let a výš určitě zaujme, když zaujala i dospělé...:) Ano, je trochu krutá a hodně o zvratech, pořád tam někdo umírá, ale i přesto si myslím, že i děti by se měli 'učit', jak to ve světě někdy chodí (myslím smrt blízkých atd.)....
    I já jsme Malého prince nikdy nechápala a četla jsem ho jednou, to mi stačí. :) Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Malého prince bych málemu děcku taky nedala.. Na Agátu a dr. Lupu si moc dobře pamatuju, tu bych taky doporučila.. Jinak zálěží, kolik tomu dítěti je, pokud už je trochu větší, tak třeba 5. třída, tak bych určitě doporučila sérii Husí kůže, je dost strašidelná (v době, kdy jsem ji četla, jsem se celkem bála), ale zamilovala jsem si ji.. Nebo Deltora - to je prostě klasika.. Určitě bych doporučila mnoho dalších knih, ale žádné typu Malý princ by se tam neobjevily..

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates