Social Icons

úterý 16. října 2012

RC: Recenze: Nebezpečná láska

Autor: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Počet stran: 376
Anotace:Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?
*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


*
Ke knize jsem byla od začátku skeptická, přece jenom jde o českou autorku a já moc knihy od českých autorů nečetla, a když už ano, byla to většinou povinná četba. Proto jsem se bála, jaká kniha bude. Ta ale nakonec splnila, ba i předčila moje očekávání.
*
Paige je sociální pracovnice starající se o nemocného otce bohatého pana Rousseau. Paige vede normální život – chodí na nákupy se svojí nejlepší kamarádkou, občas se vyspí se svým expřítelem Kevinem a poslouchá matku, která ji neustále vytýká, že si ještě nenašla žádného pořádného chlapa. Vše se změní ve chvíli, kdy její starý pacient zemře. Paige, která se citově váže na všechny své pacienty, tato rána velmi zasáhne.
*
Paige si začne hledat novou práci, ale kvůli hádce na úřadu žádnou nedostane. Pan Rousseau ji doporučí svému příteli, panu Bavettimu, který hledá někoho, kdo se bude starat o jeho nemocného syna. Paige jde na zkušební „pohovor“, kde ji syn pana Bavettiho Robert, seznámí s jejím pacientem. Je jím Michael, dospělý mladý muž, který se po autonehodě chová jako tříleté dítě, a není jisté, jestli se uzdraví.
Paige se práce líbí a tak ji přijme doufajíc, že jí dlouho vydrží. Mezi ní a Michaelem tak začíná vznikat zajímavé pouto, které zesílí při pobytu na chatě, kam je s Michaelem poslána kvůli problémům, které nyní v rodině nastaly. Ale co se stane, až se Michael „probudí“ zase jako dospělý? A jak se zachová pan Bavetti až zjistí, že Paige odhalila jejich tajemství?
*
Paige jsem si moc neoblíbila, protože mi přišla místy naivní a nudná. I když jsem jí neměla ráda, přála jsem jí, aby si našla normálního přítele, který by se o ni staral, a ona už nemusela poslouchat matčiny výčitky.
Naopak Michaela (Mikee) jsem si ihned oblíbila. Díky tomu, že vypadá jako dospělý, ale chová se jako dítě, přivádí Paige často do trapných situací. Mikee je prostě úžasný. Moc se mi líbilo, jak autorka zvládla jeho „dětský“ pohled na svět, který byl velmi zajímavý a vtipný.
U Mikeeho bratra Roberta se mi ale nelíbilo jeho časté střídání nálad. Zbytek rodiny jsem si také docela oblíbila, až na Mikeeho matku, která se nedokáže přenést přes synovu „proměnu“, a snaží se ho „probudit“ po svém.
*
„Autonehoda. Byl tři týdny v kómatu, a když se probral, chtěl kakao.“
*
Příběh plynul rychle a byl velmi zajímavý a napínavý. Knihu jsem hltala jedním dechem, protože jsem byla zvědavá, jak se vyvine Paigin vztah s Mikeem a jestli se Mikee vůbec uzdraví, nebo co se tedy vlastně stane. Bude si Mikee pamatovat to, jak ho Paige koupala? Krmila? Koupila mu pyžamo se spidermanem? Co se stane až se Mikee „probudí“?
Závěr celé knihy mě mile překvapil, protože jsem takový konec vůbec nečekala. Sice byl trochu klišé, ale docela se mi zamlouval.
*
Styl psaní mi velmi vyhovoval. Autorka píše čtivě, používá zajímavé slovní obraty a její celková slovní zásoba je opravdu rozsáhlá.Vůbec jsem neměla problém se do příběhu pořádně ponořit. Také mě zaujalo to, že autorka zasadila příběh do New Yorku a všem postavám dala americká jména, která trefně spojila s českým překladem (Paige = page = stránka = strááánečka)
Kniha je nabitá vtipnými hláškami, již dlouho jsem se při čtení knihy takhle nepobavila.
*
„Mám pindíka.“ křikl.
„Máš,“ přikývla jsem.
„Paige?“
„Ano?“
„Máš taky pindíka?“
*
Kniha se mi líbila, spíš jsem si ji doslova zamilovala! Na Mikeeho a jeho hlášky nedám dopustit, a proto dávám knize plný počet bodů :)
*



Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

15 komentářů:

  1. Túto knižku by som si chcela prečítať, vyzerá skvele 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád si říkám, že si jí musím přečíst, ale nějak nemám čas a navíc je u nás v knihovně je rezervovaná na milion let dopředu.. :( Budu s tím muset něco udělat, protože na ní slyším (nebo spíš čtu) samou chválu!

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná recenze! :) Souhlasím s tebou. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto s tebou souhlasím - spisovatelka skvěle píše a musím říct, že je to pořádná česká spisovatelka (tedy, co znám) ;)) určitě všem doporučuji, výstižná hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle kniha se mi děsně moc líbila.. i když musím se přiznat, že ke konci už tak moc ne, jako ze začátku, kdy byl Mikee jaký byl :).. Skvělé čtení a už se taky musím vrhnout na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jaká smůla, tuhle knížku jsem zatím ještě nečetla, ale strašně na ni jsem zvědavá jaké to bude :))

    OdpovědětVymazat
  7. Na tuhle knihu se moc těším a podle recenze, která je mimochodem moc pěkná =) je mi jasný, že si ji prostě musím co nejdřív přečíst =))

    OdpovědětVymazat
  8. Zatím jsem na tuhle knihu viděla řekla bych samé pozitivní reakce, neměla jsem ještě to štěstí abych si ji přečetla. Ale najdu si čas :)

    OdpovědětVymazat
  9. Už bych si ji konečně ráda taky přečetla :) určitě je super skvělá

    OdpovědětVymazat
  10. Na tuhle knížku se moc moc těším, bude skvělá :))

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem na ni moc zvědavá, všude je samá chvála, pořád se o ni mluví. Tak si ji musím taky přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  12. Moc krásná recenze :) Knížku jsem ještě nečetla, u nás už nikde k sehnání není, bohužel, tak se musím zajet podívat někam jinam

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně, já byla taky tak šíleně skeptická, česká autorka, brr. Ale Lásku jsem milovala, nečtu takovéhle klišoidní cosi, ale hrozně mě zaujal námět a já naopak Paige zbožňovala. Stejně tak Mikeeho pochopitelně. A číst to ve škole, kdy se na tebe všichni nechápavě dívaj (jo, zkus si to číst na vejšce v počítačový učebně, kde nikoho neznáš a všichni se dívají, proč se tak culíš, strkáš si ruku před pusu a uchechtáváš). Fakt mě to dostalo, bylo to zajímavé! ^^

    OdpovědětVymazat
  14. aj ja som sa bála knihu čítať, kedže nepoznám veľmi známych českých autorov, no knihu som stihla prečítať za 2 dni, súhlasím s názorom na postavy- Michael bol zo všetkých naj :)

    OdpovědětVymazat
  15. Pěkná recenze. :) Já knihu ještě nečetla, ale doufám, že se k ní co nejdříve dostanu. ;)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates