Social Icons

čtvrtek 3. ledna 2013

Recenze: Ukolébavka


Autor: Sarah Dessen
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2011
Počet stran: 375
Anotace: „O lásce už jsem neměla žádné iluze. Přicházela a odcházela, ranila, a někdy taky ne. Lidé nemají být spolu navěky, bez ohledu na to, co se zpívá v písních.“ Remy nevěří v lásku, a ostatně proč by měla? Její matka se se popáté vdává a její otec, kterého nikdy nepoznala, ji zanechal jen jednu ubohou píseň – Ukolébavku, kterou si lidé tak často a tak absurdně nechávají hrát na svatbách. Remy ale věří na zábavu, a tak o kluky nemá nouzi, s kamarádkami chodí pařit a vůbec si užívá života. Přesně podle plánu, s cynismem, nadhledem a jistou dávkou blahosklonnosti nad city ostatních. Pak se ale v jejím životě objeví Dexter a snaží se jí převrátit život vzhůru nohama. Otázkou je, zda o to ledová královna Remy vůbec stojí…
*

Po knize jsem už dlouho pokukovala a nakonec jsem se tedy rozhodla si ji v knihovně vypůjčit.
*
Ledovou královnou tohoto příběhu je studentka Remy, která nevěří na lásku, kvůli své matce. Ta už se bude čtvrté vdávat. Její předchozí vztahy ale dlouho nevydrželi, a tak Remy s bratrem nevěří, že se tentokrát něco změní. Proč se Remy „nedokáže“ zamilovat? Pokud totiž potká nějakého kluka, který odpovídá jejím hodnotám, chvíli s ním chodí, vyspí se s ním a po dvou až třech měsících jej odkopne, protože se přece nedokáže vázat. Vše se změní ve chvíli, kdy potká Dextera.
*
Žádný vztah není dokonalý, nikdy. Vždycky se musíš v něčem přizpůsobit, udělat kompromis, něčeho se vzdát, abys získala něco většího. 
*
Při čekání v auto-prodejně na svého budoucího dalšího otce, si k Remy přisedne Dexter, který jí začne vykládat o tom, jak se mu líbí, ačkoliv ji vůbec nezná, za vše totiž může „přirozená přitažlivost“. Remy Dextera odmítá, ale ten se nedá odbít jen tak lehce, a když odchází, napíše jí na ruku své telefonní číslo.
Na svatbě své matky potká Remy Dextera znovu, protože je členem kapely hrající na svatbě. Společně si povídají a zjistí, že mají mnoho společného. Remy se ale dál tváří odmítavě. Když jde do baru zapít rodinou hádku, trochu to přežene a málem se popere. Opitou a unavenou jí Dexter odveze k sobě domů. Mezi Remy a Dexterem to začne jiskřit a začnou spolu nezávazně chodit. Remy ho ale nemiluje, protože ona se přece nikdy nedokáže zamilovat, nebo ano?
*
Ale držet si lidi od těla, odpírat lásku, tě neudělá silnější. Pokud něco, udělá tě to slabší. Protože to děláš ze strachu.
*
A proč se vlastně kniha jmenuje Ukolébavka? Tuto otázku nám zodpoví autorka již na samém začátku knihy. Ukolébavka je název písně, kterou si Remy často pouští. Je to píseň, kterou složil její otec, pravý otec, když se doslechl, že se Remy narodila. Ta se ale otcem cítí zrazená, nechal ji s matkou a jediné, co po něm zbylo je píseň, kterou složil někde v zapadlém motelu. Remy ho obviňuje z toho, že mu nikdy na ní nezáleželo. Věnoval jí pouze píseň, hodinu času, pár akordů, dvě sloky a refrén…
*
Dexter mi přišel jako milý a i trošku praštěný, ideální kluk, který se rád sazí, ať už jde o cokoliv. Obdivuji ho, že se i přes Remyno neustálé odmítání a pohrdání, nevzdal.
Remy mi ze začátku přišla úplně nesnesitelná holka, která si kolem sebe postavila neviditelnou zeď, za kterou je ovšem, podle Dextera, citlivá a zranitelná. S jejími názory a postoji k lásce jsem vůbec nesouhlasila, dokonce jsem nad nimi kroutila hlavou.
*
Ukolébavka je moje první kniha od Sarah Dessen, protože jsem nikdy neměla tento typ knih zrovna v lásce. Autorka ovšem můj názor změnila a jsem velmi ráda, že jsem si tuto knihu přečetla. Příběh je totiž dokonale čtivý se spoustou zápletek. Postavy jsou dokonale vykreslené a na svůj věk se chovají „normálně“. Příběh jsem četla jedním dechem, abych zjistila, jaký bude další osud Remy a Dextera a jestli budou nakonec šťastně spolu.
*
I když mě u knihy zarazila její tloušťka, protože jsem nedokázala pochopit, jak tak (podle anotace) jednoduchý děj, může zabrat tolik místa. Myslela jsem si, že bude nudný a vše se bude zdlouhavě táhnout. Kniha mě ale vyvedla z omylu a příběh mě mile překvapil.
Proto knize dávám zasloužených 5 z 5 a autorku okamžitě řadím mezi oblíbené! :)
*
Můžu říct, že jsem udělala spoustu chyb, ale ničeho nelituji. Protože jsem aspoň nestrávila čas postáváním stranou a přemýšlením nad tím, jaké by to bylo žít.
*
*

9 komentářů:

  1. Krásna recenzia :O neuveriteľne si ma navnadila na túto knihu, ktorú som doteraz len prehliadala. Myslím, že by som s hl. hrdinkou mohla mať aj dačo spoločné 8D Tiež som vzťahový ničiteľ 8D
    Kniha ide to wishlistu 8)

    OdpovědětVymazat
  2. E_V_E: jééé :D děkuji :)) knížku určitě doporučuji ;) :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pekná recenzia. Na knihu často narážam a čaká niekde v to-reade, takže raz sa k nej určite dopracujem. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, navnadila jsi mě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle knížka vypadá velmi zajímavě. :-) Zaujala mě už dřív a tvá recenze mě také velmi navnadila, kouknu se po ní. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Páááni až tak kladné hodnocení? Nejspíš se po knize juknu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Super super recenze =) na knihu jsem dost zvědavá,
    doufám že bude stát zato =)

    OdpovědětVymazat
  8. taková skvělá recenze, tak to mě navnadilo, že si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkná knížka, a navíc i hezky romantická :)
    moc ráda si ji někdy znovu přečtu

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates