Social Icons

neděle 8. července 2012

Recenze:  Demonata (2) - Démon a zloděj

Autor: Darren Shan
Nakladatelství: CooBoo
Číslo vydání: 1. Vydání
Rok vydání: 2011
Počet stran: 184
Anotace: Druhá kniha ságy Demonata je tu!
Pecka Fleck vždycky tušil, že je na něm něco divného. Vidí světla. Zvláštní, barevná světla vířící vzduchem. Ale to vlastně nic neznamená, dokud se tato světla nespojí jako nějaká podivná skládačka a nevytvoří okno...okno do světa démonů, které se Peckovi podaří otevřít, což má strašlivé následky. Díky tomu však také objeví svojí sílu, stane se Učedníkem, jehož úkolem je uštvat zvrácené mocné démony k smrti, zachránit svého malého bratra a přitom sám zůstat naživu...
Pár slov o autorovi:
Darren Shan je irský nejlépe prodávaný autor žánru fantasy a hororu.
Zpočátku pracoval televizní společnosti v Litmericku a pár let poté se rozhodl stát spisovatelem. V patnácti přišel jeho první úspěch, kdy vyhrál v soutěži o televizní  scénář s černou komedií nazývanou A Day in Morgue.Poté napsal první dětskou knihu Cirque Du Freak, což ho vyhouplo mezi nejlépe prodávané autory a tak začal ságu Darren Shan, kterou po pěti letech dokončil dvanáctou knihou. Po Darren Shanovi začal vydávat sérii Demonata.

*
Hlavní postavou, na rozdíl od minulých dílů, je Percival Fleck, kterému všichni říkají Pecka. Pecka žije se svými rodiči a malým bratrem v jednom malém městě. Jednoho dne se rodiče rozhodnou, že se odstěhují. Pecka neví proč, ale ani mu to nevadí, ve škole totiž nemá moc kamarádu, i když se snaží sebevíc zapadnout, nikdo se s ním nekamarádí, všichni si myslí, že je divný, a to proto, že vidí různé skvrny. Nikdo jiný je nevidí, kromě Pecky, a tak si všichni myslí, že je blázen. Pecka neví, co tyto tajemné skvrny znamenají, ale umí s nimi dělat divy, jako například skládat je do různých tvarů.
*
Jednou večer sestaví Pecka ze světel okno, ze kterého se vynoří tajemná velká postava - Lord Lítosti. Pecka vejde jako omámený do tohoto okna. Probudí se znovu na zemi svého pokoje, objímá svého bratra a rodiče pláčou štěstím. Dozví se, že byl pryč několik dní. Později se Pecka společně s rodiči a bratrem Artem přestěhují do nového malého města, zde si Pecka konečně najde kamarády, to také díky tomu, že o skvrnách před nimi nemluví. Protože je město malé, není tu ani pořádná škola, učí se venku na dvoře. Jednou když jsou všechny děti na dvoře, přijde stará „čarodějnice“ paní Eginová, která volá na Pecku, že musí najít zloděje. Učitel Logan se jí snaží zastavit, ale paní Eginová vybuchne (doslova!). Všude je zmatek a křik, učitel Logan je pokryt krví a střevy. Na místě, kde stála paní Eginová se objeví divná skvrna, i přes Peckovo varování jde učitel Logan blíž. Ze skvrny vyleze démon, zabije Logana a polovinu dětí.
Ze skvrny vylezou lidé, nějaký starší muž, žena a další muž. Žena se snaží démona zastavit, ale starší muž ji v tom brání. Démon vytrhne Peckovi Arta z rukou a vrací se s ním zpátky do okna, stejně tak ti podivní lidé. Pecka ví, že musí udělat jediné, zachránit svého bratra, projde oknem a ocitne se v novém světě. Ve světě Demonat, zde se seznámí s Bernabarem (starý muž), Razem, Šarmilou a Naďou. Díky Bernabarovi zjistí, že má v sobě ukrytou magii a může se k nim přidat, stane se Učedníkem. Všichni se dohodnou, že pomůžou najít Peckovi bratra, protože hledají dávnou zbraň, o které ví démon, co unesl Peckova bratra, tato zbraň, může zničit svět Demonat a navždy zbavit Zemi démonů.
*
Fíha, obálka působí děsivě. Podivný temný obličej, se žlutými žhnoucími oči na zeleném pozadí? Ještě ke všemu tato tajemná postava k vám natahuje své pařáty. Hned jak jsem obálku uviděla, řekla jsem si, tuhle knihu si prostě musím přečíst!
*
Styl, jakým je příběh napsán, se mi velmi líbí. Autor dokonale popisuje prostředí, někdy až moc dokonale, takže úplně vidíte, všechny ty střeva, krev a vnitřnosti, které se všude válejí a stříkají v plném proudu.
*
Začátek se mi velmi líbil a úplně mě pohltil. Kluk, který umí zacházet s tajemnými skvrnami, skrz které lezou divní vražední tvorové? Úžasný nápad a ještě lepší zpracování. Pecka je prostě dokonalý, snaží se zachránit bratra a je mu úplně jedno, jestli při tom zemře. Jediný, kdo se mi v knize nelíbil, byl Bernabarus, protivný starý děda, snažící se zachránit lidstvo (ve větším množství, na pár lidí nebere ohledy a klidně je nechá umřít), vůbec mu nevadí, že uvidí umírat své přátele, známé i malé děti! Jeho postavu chápu, ale nesnáším ji. Stejně jako většina postav z knihy (Bernabarus není moc oblíbený, kdo by ho taky měl rád…)
*
Nejsem typ, co hltá knihy, kde krev teče ve velkém proudu a na každé straně zemře nejmíň dvacet lidí, ale tohle je něco jiného. Nevím co, ale Demonata je prostě úžasná. Doslova mě pohltila a já s nadšením četla, moc jsem fandila Peckovi, aby našel svého bratra a i konec se mi velmi líbil. Zápletky úžasné, hlavně ta závěrečná, doslova mi vyrazila dech. I když druhý díl nenavazuje tam, kde první díl skončil, ale je o tom, co se stalo před prvním dílem, je prostě úžasný.
 *
Hádejte, kolik bodů dostane tato úžasná kniha od mého oblíbeného autora? Správně 5/5. Kdyby to bylo možné, dala bych ještě víc ;)

5/5



„Potom sebou horní paže té potvory škubnou  - a urvou Loganovi hlavu z krku! Pak ji obluda pohodí na zem. Pořádně na ni dupne pravou nohou. A Loganova utržená hlava praskne jako meloun, když ho upustíte z výšky.“

(Page 33).

1 komentář:

  1. Dočetla jsem jedničku a teď začínám číst dvoku :)
    První díl byl skvělý a zatim je to pořád :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates