Social Icons

úterý 23. července 2013

Kdo je Darren Shan? 4/4

No já jsem opravdu sklerotik, protože tyto články jsem začala psát už někdy v půlce roku 2012 a slibovala jsem, že brzo dodám i poslední o dalších sériích Darrena Shana (jedná se o: Zom-B, Koyasan, Sága Lartena Crepsleyho, Demonatu, The Thin Executioner, The City). Ale protože se mezi tím událo spoustu věcí, všechno se úúúúplně změnilo a já prostě neměla čas, tak jsem tak nějak na mého milovaného Darrena zapomněla. Pozor! Dnes! Když jsem prohrabávala články na svém blogu, jsem narazila na článek Darren Shan 3/4 a začala jsem hledal 4/4, který ovšem nikde nebyl. Tak mi nějak došlo, že jsem na 4/4 asi zapomněla a mooooc se za to stydím...
Doufám, že mi odpustíš Darrene! :D



Všichni už víte o čem je řeč (a kdo to neví, ať si přečte předchozí starší články). Darren Shan je skvěle prodávaný irský spisovatel. Přezdívá se mu také mistr hororů, jelikož jeho knihy jsou velmi strašidelné, krvavé a žádná z jeho postav se v příběhu dlouho neohřeje.
PS: A díky mně :D máme o pár Shanerů ve světě více!

Zom-B

Zom-B je, nebo spíš bude, dvanáctidílná série zaměřující se, jak už název napovídá, na zombíky. První díl byl vydán v angličtině 27 Září 2012 a každý díl bude vycházet po třech měsících až do roku 2015. Darren Shan také na svém webu zveřejnil, že Americkou a Britskou verzi bude ilustrovat Warren Pleece.

Druhý díl knihy vyšel v lednu 2013 (Zom-B Underground), třetí díl vyšel v březnu 2013 (Zom-B City) a čtvrtý díl vyšel v červnu 2013 (Zom-B Angels). Další díl by měl vyjít v září 2013 (nejspíš Zom-B Baby).

Kniha vypráví o útoku zombie na Irsko. Rasistický otec hlavního hrdiny si myslí, že se jedná pouze o vtip nějaké hloupé televize a i kdyby to byla pravda, pár  Irů sežerou zombíci, nic se přece neděje. Hlavní hrdina B s otcem nesouhlasí a jeho rasistické sklony odsuzuje, ovšem ne přímo před ním, protože by dostal výprask stejně jako jeho matka. Při návštěvě muzea zachrání B malé indické mimino, které chtějí unést podivné příšery s fialovou kůži a dlouhým jazykem. Všichni jsou z B hrdinství nadšení, až na jeho otce, který by dítě raději nechal zemřít. Po pár dnech zaútočí zombící i na B školu. B se snaží dostat pryč, ale zombie ho pronásledují, začne tak drsný boj o holý život, ve kterém přežijí jen ti nejsilnější.

Zom-B je zbrusu nová akční série psaná z prvního pohledu jedné z obětí. Série kombinuje klasickou Shanovskou akci s ďábelským spiknutím citelnou a provokativní morální otázkou o boji proti rasismu, zneužívání moci a jiné. Jedná se o náročnou a zajímavou knihu pro Darrenovy stálé fanoušky a i pro ty nové. Jak Darren řekl: „Je to velký, dramatický příběh – děsivý pohled na svět, ze kterého není úniku. Každá kniha má vlastní krátký krvavý příběh. Velká úmrtnost je zaručena.“ 
Na rozdíl od ostatních knih Zom-B nenavazuje. Každá kniha vypráví samostatný příběh o jiných lidech.

Mně se kniha velmi líbila. Četla jsem zatím pouze první díl, na druhý se chystám. Recenze na první díl zde.

 




Koyasan

Koyasan je novela od Darrena Shana, vydaná v Británii v roce 2006 při příležitosti Světového dnu knihy.

Koyasan je mladá dívka, podle níž se celá kniha jmenuje. Dívka má strach ze hřbitova v městě, kde bydlí, protože zde straší. Její mladší sestra ovšem navštíví hřbitov po setmění, a proto je její duše lapena. Aby zachránila a vrátila sestře ukradenou duši, musí Koyasan bojovat se třemi mocnými duchy a vrátit duši do sestřina prázdného těla ještě před svítáním.

Knihu jsem nečetla, ale docela se na ni těším. Spíš se mi zdá, že se bude jednat o méně strašidelnou knihu, protože anotace vypadá jako pohádka pro děti. Ale můžu se mýlit.


The Thin Executioner

The Thin Executioner je úplně první kniha od Darrena Shana a není součástí žádné série.

Příběh vypráví o Jebelovi, třetího ze synů uznávaného kata. Jeho otec na veřejnosti rozhodl, že jeho dva nejstarší synové budou soupeřit v boji zvaném Mukhayret, aby zjistil, kdo z nich si zaslouží být katem. Ale Jebel odešel uprostřed otcovi řeči, a tak pošpinil otcovo postavení. Jebel se vydá na cestu za bohem Ohně (Sabbah Eid), aby mu dal neporazitelnost, mohl se tak vrátit do vesnice, zvítězit a získat titul popravčího. Ale bůh ohně si žádá oběť...

Tuto knihu jsem taktéž nečetla, jelikož jsem ji nikdy nesehnala. Ráda bych si ji přečetla, protože mě zajímá, jak to všechno dopadne :)


Demonata

Demonata je deseti dílná série o démonech (jako opak Ságy Darren Shana), kteří prochází do našeho světa. Celá série je vyprávěna z pohledu tří hlavních hrdinů: Grubbse Gradyho, Pecival Fleck (přezdívaný Pecka) a Bec, která je první žena z jejíhož pohledu je vyprávěna Darrenova kniha.

První díl - Lord lítosti
Druhý - Démon a zloděj
Třetí - Massagre
Čtvrtý - Bec
Pátý - Krvavá kreatura
Šestý - Démoni apokalypsy
Sedmý - Stín smrti
Osmý až desátý v češtině ještě nevyšly. Anglické názvy - Wolf Island, Dark Calling, Hell's Heroes

Demonatu jsem četla všechny knihy které vyšly v češtině, až na Stín smrti, protože ten teprve vyjde (nebo už teď někdy vyšel, nevím). Líbí se mi ta krvavost a jak se knihy krásně prolínají :)
Recenze na první, druhý, třetí, čtvrtý díl.



Sága Lartena Crepsleyho

Sága Lartena Crepsleyho - v češtině Lartena Hroozleyho (Crepsley = crep = hrozivý = Hroozley), je prequelem Ságy Darrena Shana. Vypráví o prvních 200 letech života Lartena Hroozleyho předtím, než potkal Darrena. Příběh začíná vyprávět dětský život Lartena, až přes návštěvu hory a to, jak se stal náš rezavý sexy upír generálem, jak potkal Evannu a její upíří pomocnici Arru.
Celá série obsahuje čtyři knihy (Birth of a killer, Ocean of Blood, Palace of the Damned, Brothers to the Death), z nichž první pod názvem Zrození zabijáka (Birth of a killer) vyšla u CooBoo.

Z této ságy jsem četla první díl v angličtině a musím říct, že mě velmi překvapil. Larten je má oblíbená postava a dlouho jsem se na jeho knihu těšila. (Recenze zde) Druhý díl mám zrovna rozečtený :)

 

  


Trilogie Město

Trilogii město napsal Darren Shan pod svým pravým jménem Darren O'Shaughnessey pro starší čtenáře, protože pseudonym Darren Shan používá pouze v knihách pro děti.
První díl s názvem Procesí mrtvých, byl povolen k vydání v březnu 2008, další dva díly v březnu 2009 a 2010.

Celý příběh trilogie se točí okolo záhadného, nejmenovaného města ovládaného gangstery, podlým Kardinálem a skupinou kněží starověkých Inků, kteří ovládají starověkou sílu Ayuamarcans. První dva díly knihy jsou příběhy, které se odehrávají paralelně vedle sebe, ale třetí díl knihy se odehrává o deset let později. Trilogie Město se nedoporučuje dětem, protože jsou zde prvky násilí, alkoholismu, rasismu, drog, zločinů společně s hrubým jazykem.

Z celé trilogie jsem četla pouze první díl. Je to tak trochu jiná kniha, nějak zvlášť mě neoslovila a docela mě zarazilo málo vnitřností a krve, což u Darrena nebývá zvykem. Když se jedná o knihu pro dospělé, předpokládala bych více mrtvol než například v Demonatě, která je "knihou pro děti".

  

2 komentáře:

  1. Jedničku Zom-B zrovna čtu a dvojka už ke mě putuje :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vidím, že si jeho velký milovník jako já. Kdyby si měla zájem, tak u mě na blogu dnes začíná maraton s tímhle morbidním autorem ;) http://knizni-louka.blogspot.cz/2015/02/cteme-darrena-shana.html

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates