Social Icons

čtvrtek 30. ledna 2014

RC: Recenze: Lovci zla

Říše temnot - Lovci zla (5)
Autor: L.J.Smith
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 215
Anotace: Jako malá se stala Rashel svědkem smrti své matky a svého nejlepšího kamaráda, které zabil upír. Sama unikla jisté smrti jen o vlásek. Po ztrátě svých blízkých se rozhodla proti zlu bojovat a stát se lovkyní upírů. Když se v Bostonu začnou z ničeho nic ztrácet mladé dívky, Rashel se spojí s několika dalšími lovci a chce dívky zachránit. Bude jejich výprava proti upírům úspěšná? Co když ale není všechno tak jasné, jak si Rashel myslela?

Pár slov o autorce: L. J. SMITH je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je
pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Psala od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala, a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauzu si udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky). Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries. (zdroj)

ISBN 978-80-253-1824-9

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
*
Rashel je nebezpečnou a hledanou lovkyní upírů. Stejně jako většina lidí lovící upíry i ona touží po pomstě. Upír zabil její matku a i kamaráda Timmyho. Rashel pracuje sama na vlastní pěst a nemá ráda, když se jí někdo plete pod nohy. Své oběti probodne dřevěných kolíkem, nebo speciální dřevěnou dýkou, na kterou je opravdu hrdá. Poté mrtvého upíra označí kočičími drápky, proto má Rashel přezdívku Kočička.
Všichni upíři se Kočičky bojí a na její hlavu je dokonce vypsána odměna. Lovci upírů Rashel obdivují a někteří se od ní snaží naučit co nejvíce. Když ovšem pustí chyceného upíra, začnou si někteří klást otázku, zda-li s upíry nespolupracuje.
*
Rashelin dětský život se změnil v den, kdy potkala upíra. Ten zabil její matku i kamaráda. Od té doby začala bojovat proti upírům. Vyhledává je a zabíjí.
V Bostonu se začnou ztrácet mladé dívky a policie si neví rady. Pro Rashel je to ale jasný signál - upír. Vydá se tedy do města, kde navštíví své přátele, taktéž lovce upírů. Ti zajmou jednoho z nich a chystají se ho mučit. Ovšem Rashel upíra z nevysvětlitelných důvodů pustí na svobodu. Všichni jsou překvapeni její zradou a už s ní nechtějí mít nic společného.
Večer, když Rashel hledá upíry, uvidí ze skladiště utíkat mladou dívku. Zachrání ji a dozvídá se, že ji a i spoustu dalších dívek unáší upíři do jedné ze svých enkláv. Kdyby našla upíří enklávu, což je takové malé upíří město, byla by první lovec, kterému se to podařilo. Rashel má v plánu se upíry nechat unést a enklávu zničit. Avšak je tu ještě upír Quinn, kterého Rashel osvobodila.
*
Poprvé se setkáváme s vyprávěním z pohledu jednoho z odpůrců Říše temnot - lovkyní upírů. Rashel má od tragické události k upírům odpor a snaží se je vyhubit. Hrdinka mi byla sympatická, ačkoliv se místy chovala namyšleně. Vypravování z jejího pohledu dalo příběhu nový směr. Ve většině případů byla kniha popisována z pohledu někoho, kdo do Říše temnot patří. Příjemnou změnou byl proto Rasheliny názory na tuto tajnou organizaci. Jelikož má s upíry špatné zkušenosti, logicky z toho vyplývá, že její přístup k upírům byl hlavně negativní. Podle ní se jedná o monstra, která nemají duši a dokážou jen zabíjet. Ale co Quinn? Je i on vraždící bestie?
*
Říše Temnot není konkrétní místo. Trvale nás obklopuje a řídí se jedinými dvě pravidly - neříkat lidem o této říši a nezamilovat se do nich.
Všechny knihy z této série vypráví o tom, jak byla tato pravidla porušena. Hlavní hrdinové jsou většinou spřízněné duše, což znamená, že jakmile se potkají vědí, že patří k sobě. I když se vám tato myšlenka může zdát sebevíce klišoidní, opak je pravdou.
*
Ačkoliv začátek byl trošku pomalejší, závěr knihy byl jedno velké boom. Vůbec jsem nevěděla jak celý příběh skončí a autorka mě opravdu překvapila. Nečekala jsem nic z toho, co se stalo!
Říše Temnot je skvělá série. Nehledě na to, že díly na sebe moc nenavazují... v určitém směru ano - autorka pouze zmíní některá jména, a pokud jste četli předchozí díly víte, o kom je řeč.
*
4/5
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství

Zdroj obrázků: 1, 2, 3

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates