Social Icons

pondělí 6. ledna 2014

RC: Recenze: Tak trochu jiná

Otherkin - Tak trochu jiná - moje tajemství mě nutí překročit hranice našeho světa (1)
Autor: Nina Berry
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2013
Počet stran: 320
Anotace: Dez je obyčejná slušná holka, která poslouchá rodiče i učitele a snaží se zůstat nenápadná. Teprve až zachrání Caleba ze stříbrné klece, dozví se od něho, jaká opravdu je a co se v ní skrývá. Nyní v Dezině nitru žhne temnota a ani Caleb, ostatní spřízněnci či nepřátelé nemůžou být dost připravení na to, co rozpoutá.
Příběh plný tajemství a napětí.

Pár slov o autorce: Nina Berry vyrostla na bodysurfingu na Havaji, poprvé viděla sníh a naučila se hrát koulovanou na škole v Chicagu. Nyní žije a pracuje v Hollywoodu, kde se snaží vést okouzlující život.

Má ráda starověké krypty, růžičkovou kapustu a tygry. Také dělá spoustu věcí, které by vás určitě překvapili. (vlastní překlad, zdroj)
ISBN: 978-80-7466-174-7
*
Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.

*
Knihu jsem si vybrala kvůli anotaci a obálce, na které mě zaujal tygr v pozadí. Anotace slibovala příběh plný tajemství  a napětí, a proto jsem se těšila na skvělý a dramatický děj. Má očekávání se ovšem nenaplnila. Kniha i samotná autorka mě velice zklamaly.
*
Vypravěčkou a hlavní hrdinkou je dívka s trošku netradičním jménem - Desdemonda, zkráceně Dez. Vyrůstá společně se svými nevlastními rodiči v malém městě v Americe. Nikdo neví, co se stalo s jejími biologickými rodiči. Dez byla totiž nalezena uprostřed vyhořelého lesa v Rusku místním pastevcem. V Rusku si ji také adoptovali její noví milující rodiče a odvezli do Ameriky.
Dez ovšem není jako ostatní holky. První rozdíl je v tom, že už odmalička nosí korzet kvůli křivé páteři. Proto si nikdy žádného kluka nepustila blíže k tělu. Nesnáší svůj korzet, protože si v něm připadá naprosto neohrabaná, na druhou stranu jí dává jistý pocit bezpečí.
Největší rozdíl je však v tom, že Dez je otherkin - dokáže se měnit ve zvíře, v jejím případě v tygra.
*
Po nevydařeném rande odchází Dez do svého pokoje. Je velmi rozzuřená a poprvé se promění v tygra. Neví, že ji sleduje Tribunál. Je postřelena uspávací šipkou a probouzí se na podivném místě v stříbrné kleci, která z ní vysává sílu. Uvězněná není sama. Kousek vedle je v další kleci uvězněn mladík ve stejném věku. Dez se podaří osvobodit a zachrání i neznámého chlapce - Caleba. Společně unikají před Tribunálem. Dez ale trvá na tom, že se musí vrátit domů. Od rodičů dostane vynadáno, že se celou noc toulala venku s neznámým mladíkem. Později její dům opět napadne Tribunál a Dez při ochraně svých rodičů několik útočníků zneškodní. Její matka i otec se dozvídají, co je zač a souhlasí s Calebem, který navrhuje, aby s ním Dez odjela za Morfaelem, do školy pro Otherkiny. Vydávají se tak na nebezpečnou cestu do školy, kde jsou i další jako Desdemonda. Ale Tribunál si nedá pokoj, dokud všechny Otherkiny nevyhladí...
*
Desdemonda byla naprosto nesnesitelná hlavní postava. Nejdřív zjistí, že je adoptovaná, potom, že má super schopnosti a aby toho nebylo málo, ne jen tak ledajaké. Neustále se chlubí tím, že ona je přece poslední tygr, takže by se k ní měli chovat lépe. Navíc není jen tak obyčejný otherkin, ale dalo by se říci, že super-otherkin se super novou schopností, kterou, překvapivě, nikdo jiný nemá.
Její neustále kňourání a měnění názorů každou minutu mě neskutečně štvalo. Vadilo mi i to, že nejdřív nechtěla žádného kluka ani vidět, později začala Calebovi dělat neslušné návrhy a předhazovala mu dvojsmysly. Podle mě je to docela síla na holku, která se nikdy nelíbila.
Autorka taky nějak zapomínala na Deziny slabosti. Na začátku byla nehorázně vyčerpána kvůli tomu, že je v blízkosti stříbra, později běhala několik kapitol se stříbrnou puškou v ruce a všechno bylo v pořádku (až na pár malých puchýřků).
*
V knize také vidím jistou spojitost s Harrym Potterem, kdy ředitel školy vypadá přesně jako Brumbál.
Dokonce je i gay (stejně jako Brumbál). Jeho skvělou hůlku mu chce sebrat jeho úhlavní nepřítel (stejně jako Brumbál). Snažil se zachránit Deziny pravé rodiče (stejně jako Brumbál). Také má velmi silný vliv na Dezino rozhodování (stejně jako Brumbál). Nechává ji ve škole, ačkoliv je pro školu nebezpečná (stejně jako Brumbál).
*
Autorka má v knize menší nepřesnosti v ději. Z pistole, která má pouze sedm nábojů (plus další tři, která má Dez v kapse), může hlavní hrdinka vystřelit až dvanáctkrát aniž by pistoli opětovně nabila.
*
Abych nehodnotila jenom negativně, vyjmenuji i pár věcí, které se mi v knize líbily. Například démon v růžovém slonovi byl docela zajímavý. Vůbec bych nečekala, že v takové bezbranné věci se může ukrývat něco takového. Líbila se mi postava London i jednotlivé popisy přeměny studentů v jednotlivá zvířata.
*
Celkový pocit z knihy je záporný. Jsem zklamaná, že autorka ze zajímavého tématu neudělala něco víc, prostě se mi zdá, že příběh je jistým způsobem odfláknutý. Určitě by si zasloužil lepší propracovanost a větší pozornost, aby byl děj více poutavý.
*
Na závěr bych chtěla říct, že na samotném konci knihy je připraveno několik otázek pro čtenáře, na které si můžete zkusit zodpovědět. Upřímně řečeno, na většinu z nich jsem nedokázala odpovědět. Buď byla otázka podivně napsána, nebo se danému tématu autorka dost nevěnovala.

*

2/5
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

Zdroj obrázků: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates