Social Icons

neděle 24. února 2013

Recenze: Zom-B (1)

Recenze: Zom-B (1) - Zom-B

Autor: Darren Shan
Nakladatelství: Simon & Schuster
Rok vydání: 2012
Počet stran: 217
Anotace: Zom-B je zbrusu nová akční série psaná z prvního pohledu jedné z obětí. Série kombinuje klasickou Shanovskou akci s ďábelským spiknutím citelnou a provokativní morální otázkou o boji proti rasismu, zneužívání moci a jiné. Jedná se o náročnou a zajímavou knihu pro Darrenovy stálé fanoušky a i pro ty nové. Jak Darren řekl: „Je to velký, dramatický příběh – děsivý pohled na svět, ze kterého není úniku. Každá kniha má vlastní krátký krvavý příběh. Velká úmrtnost je zaručena.“ (goodreads)
Čteno v angličtině
Pár slov o autorovi: Darren Shan je irský nejlépe prodávaný autor žánru fantasy a hororu.
Zpočátku pracoval televizní společnosti v Litmericku a pár let poté se rozhodl stát spisovatelem.
V patnácti přišel jeho první úspěch, kdy vyhrál v soutěži o televizní  scénář s černou komedií nazývanou A Day in Morgue.
Poté napsal první dětskou knihu Cirque Du Freak, což ho vyhouplo mezi nejlépe prodávané autory a tak začal ságu Darren Shan, kterou po pěti letech dokončil dvanáctou knihou. Po Darren Shanovi začal vydávat sérii Demonata.

*
Knihu jsem si vybrala proto, že Darren je můj oblíbený spisovatel. Jeho knihy se mi moc líbí, a tak jsem se těšila na další skvělou sérii. Obálka i anotace - hlavně Darrenův názor na knihu, mě přinutili si ji přečíst co nejdřív a musím říct, že Darren opět vůbec nezklamal. 
*
zdroj
Hlavním hrdinou je studentka B žijící se svým rasistickým otcem a týranou matkou. Společně se svými nejlepšími přáteli chodí na střední školu, kde se neustále dostávají do problémů, kvůli šikaně a hlavně rasismu. Za jejich špatné chování může hlavně B, kterou negativně ovlivňuje jeho otec názory, že by se měli v Anglii všichni černoši a muslimové zabít. Není divu, že B trpí násilnickými sklony.
*
B společně se svými rodiči vidí v televizi zprávy o zombících útočících na Irsko. Rodiče si myslí, že se jedná pouze o hloupý žert, ale B si není tak jistá. Společně se svými spolužáky a učiteli, probírají toto téma ve škole. B nejvíc děsí jeho nejnovější noční můra o zombie nemluvňatech, které ji ve snu snědí zaživa. Svoji zlost a strach ze snu si následující den vybije na svém černém spolužákovi. Doma nedostane za tento problém ale vůbec vynadáno, naopak je svým otcem ještě pochválena. Následující dny se zamotává a dramatizuje, zombie navíc touží po mozcích a nezastavitelně se blíží k místu, kde B bydlí.
*
I’m a teenager. I should be dreaming about getting hot and steamy with movie stars, not about killer babies.
(Jsem teenager. Měla bych snít o milování se se známými osobnostmi, ne o zabíjení nemluvňat.)
*
zdroj
B jako postava mi nebyl vůbec sympatický. Jeho názory, násilnické sklony byly nepřipustitelné. Pohrdá každým, kdo není bílé pleti a neustále někoho uráží. Hlavním problémem je hlavně jeho otec, který jej takto vychoval a nutí ho, aby byl jako on. B se občas snaží otci vzdorovat, ale ví, že to nemá cenu. Jeho otec by ho zmlátil stejně jako jeho matku.
*
Hned na začátku knihy nás Darren vhodí přímo do zombie masakru. Je zde detailně popisováno (opravdu detailně) jak se zombie sápou po lidech, strhávají je k zemi, otvírají a následně požírají jejich mozky zaživa. Začátek byl na mě hodně silný a přiznávám, že se mi i zvedl žaludek. Po tomto krvavém úvodu následuje popis B a jejího života. Seznámíme se zde s jejími přáteli a násilnickými sklony. V této části se moc věcí neděje, pokud nepočítám časté rasistické urážky, bitky a vulgarismy, kterými se to knihou jenom hemží.
*
Styl jakým je kniha napsána je typický Shanovský. Krev teče v hektolitrech a mozky jsou tu v tunách, nic pro slabé povahy. Darren vše popisuje do detailu a opravdu si užívá smrt každé postavy. Většina scén je opravdu brutální a ke všemu jsou v knize nakreslené i obrázky. Ilustrace v knize opravdu obdivuji, velmi se mi líbily a dodaly knize ještě děsivější nádech.
*
zdroj
Samotný závěr knihy mě opravdu hodně překvapil a poslední stránku jsem musela číst několikrát, abych se ujistila, že jsem si závěr přeložila dobře. Darren mě šokoval a to doslova, tohle jsem od něj opravdu nečekala.
*
I’ve seen blood fly in fights, movies and computer games. But never like this. Nothing I’ve ever seen before has prepared me for this.
(Viděl jsem krev stříkat v bitvách, filmech a počítačových hrách. Ale nikdy nic takového. Nikdy jsem nic takového neviděl, nebyl jsem na to připraven)
*
Na závěr bych chtěla říct, že série Zom-B je pro silné povahy, ilustrace v knize jsou skvělé a knihu hodnotím jako 4/5. Moc se těším na další díl.

*
Mrs. Shanahan had time to scream once more. Then her son somehow cracked her head open with his fingers and began pulling out lumps of her brain.
(Pan Shanan měl možnost pouze jednou vykřiknout. Poté mu jeho syn rozbil hlavu a prsty mu otevřel lebku vytahujíc si hrbolaté části jeho mozku.)
*
A na závěr... když máme ten sníh :D :D


6 komentářů:

  1. Luxusní recenze...určitě si přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. ACH. Tohle si musím přečíst. Brzo! Chci je domů! Všechny díly! Brains. Brains. Brains!

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm... tak pro silné povahy jo, tak se přesvědčím jestli na to mám :))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá dost dobře, určitě si ji přečtu...

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna ji čtu, v angličtině, hrozná kombinace, čtu jak největší šnek -.- Ale stejně tu knihu fakt miluju! Darren Shan je prostě nejlepší :D

    OdpovědětVymazat
  6. Roxanne: taky jsem ji četla pomalu :D

    PS: Darren je prostě páááán :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates