Social Icons

neděle 15. září 2013

Knižní série: Odkaz Dračích jezdců

Opět se setkáváme u dalšího článku zaměřeného na série. Jak už jste si všimli, začínám se známějšími sériemi, které byly u nás již vydány, a to nakladatelstvím Fragment. Posléze se zaměřím i na nakladatelství CooBoo, Knižní klub, Fortuna Libri a další. Až uveřejním známější série, zaměřím se na ty méně známější a posléze na nevydané. Doufám, že vás tak přivedu k dalším knihám, které by vás mohly zajímat :)

Chlapec... drak... a velké dobrodružství!

Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira.

Zažijte spoustu dobrodružství v krásné zemi jménem Alagësia, v zemi draků a dračích jezdců.

Počet dílů

Odkaz dračích jezdců je tetralogie. Můžete si ovšem dokoupit i Průvodce po Alagaësii, knihu Film o filmu, či audioknihu.

Eragon



Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.



Eldest


Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! 
Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou… 
Druhý díl trilogie Odkaz Dračích jezdců. 



Brisingr



Bitvou na Hořících pláních boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův Jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou proto čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu už nejde jenom o ně…
Stejně jako Eragon a Eldest, i Brisingr je plný napětí, nečekaných odhalení a zvratů, ve kterém nechybí ani Safiřin něžný humor. Třetí díl fantasy série z pera Christophera Paoliniho se těší na své čtenáře!



Inheritance

Dlouho očekávaný čtvrtý díl světového bestselleru Odkaz Dračích jezdců! 
Není tomu tak dávno, co byl Dračí jezdec Eragon obyčejným chudým farmářským chlapcem a jeho dračice Safira pouhým modrým kamenem v lese. Nyní právě na nich závisí osud celé civilizace. 
Dlouhé měsíce výcviku a bojů přinesly mnohá vítězství a naději, ale také srdcervoucí ztrátu. A ta nejtěžší bitva je přitom teprve čeká: musí se postavit samotnému Galbatorixovi. Aby zvítězili, potřebují být neskutečně silní a odvážní. Pokud to nedokážou oni, neporazí Galbatorixe nikdo. Druhá šance neexistuje. Jezdec a jeho drak došli dál, než se odvážil kdokoli jiný. Ale podaří se jim porazit samotného krále zla a obnovit v Alagaësii spravedlnost? A pokud ano, co budou muset obětovat?

Místa

Alagaësia

Alagaësia byla rozsáhlým kontinentem s pestrým klimatem a terénem, který je domovem celé řady zvířat, jako jsou lidé, elfové, trpaslíci, Urgalové a draci. Několik ras (lidi, elfové a Urgalové) obývající Alagaësii nepochází z této země, ale přistěhovali se v minulých století.

Rozloha
Alagaësie je bohatě přírodně rozmanitá. Na severu je hornatá a těžce zalesněná, zatímco střed Alagaësie je sžírán velkou Hadarackou pouští. Jihozápad je poměrně plochý, až na tyčící se Beorovy hory, zasahující do jihovýchodní části. Východní část je plochá a je zde plno luk a pastvin. Mapa Alagaësie ovšem nezobrazuje východní část. Pokud by zobrazovala, byla by o něco větší než východ Spojených států, jak uvedl Paolini.

Obyvatelstvo
První "obyvatelé" Alagaësie byla zvířata, draci a trpaslíci. Později přišli elfové ze Západního moře. Ti byli pronásledováni Urgaly a později lidmi, kteří hledali novou zemi. Ra'zakové sledovali lidi, ale později byli poraženi ve válce s Dračími jezdci.

Vláda
Celá Alagaësie byla kdysi svobodnou zemí. Byla to doba Dračích jezdců. Dokud se jeden z nich, jezdec jménem Galbatorix, nevzepřel a nezabil ostatní jezdce. Od té doby, vládne celé Alagaësii krutě a nespravedlivě.

Pro lepší zobrazení, klikněte na obrázek

Carvahall

Carvahall je malá vesnička, kde žije okolo 300 obyvatel. Nachází se v horní části řeky Anory. Vesnička byla jediná osada v údolí, kromě Therinsdorfu, kam často chodí lovci a obchodníci. Většina domů je tvořena hrubými srubovými domy s nízkou střechou a širokými vchody. Každý rok chodí obchodníci prodávat své zboží právě do této vesnice. V knize je vesnička malá a zřídkakdy navštěvována vojáky, ve filmu je ovšem neustále utlačována a z vesnice jsou nabíráni muži do vojsk.

Postavy

Eragon


Hlavní postava celé tetralogie, poprvé se objevil v knize Eragon. Eragonovi je patnáct let a žije na farmě se svým strýčkem Gerem a bratrancem Rorarem. O svých rodičích máloco ví, o matce ví jen to, že odešla hned po jeho narození a víckrát se už nevrátila. O otci neví už vůbec nic. Poté, co našel v Dračích horách tajemný modrý kámen, tak se jeho bezstarostný život změní a on už přestává být farmářem, a stává se prvním Dračím jezdcem v nové linii Dračích jezdců. Z toho podivného kamene se vyklube malý dráček Safira, která skrývá tolik tajemství. Safira je safírově modrá, stejně jako vejce, ze kterého se vylíhla.

Galbatorix

Člověk, který se narodil se před několika staletími v provincii Inzilbêth, jako každý byl postaven před dračí vejce a vylíhl se mu drak -Narthuvösk. Tak jel do Ilirei kde byl vycvičen. Po výcviku si vyrazil se svým přítelem a později sluhou Morzanem na urgaly kde byl Narthuvösk zabit, zešílel a začal se dožadovat nového draka, jezdci mu však odmítli vyhovět a tak se rozhodl že je svrhne, ovšem před tím ukradl černé dračí mládě, dal mu jméno Šruikan a opředl ho temnými kouzly, aby uměle vytvořil pouto které mezi drakem a jezdcem vznikne. Poté zabíjel jezdce jednoho po druhém. Nejdřív zabil své učitele a pak i ostatní, ale na Oromise s Glaedrem zapomněl. Spolu s ním je zabíjelo i dalších 13 jezdců: Křivopřísežníků mezi nimi i Morzan. Když zabil posledního, Vraela, tak se jmenoval králem celé Alagäesie, jenže prvních asi 40 let věnoval jen tomu, aby si podmanil Eldunarí. Toho využila Surda a odtrhla se.

Morzan

Narodil se kdysi dávno ve městě, které nebylo v knihách jmenováno. Byl postaven před dračí vejce a vylíhnul se mu červený drak, jehož jméno si nikdo nepamatuje, jelikož draci, když zjistili, že se je Galbatorix snaží vyhubit, udělali jedno ze svých největších kouzel - Vymazání jmen a po jeho vylíhnutí cestuje do Ellesméry, kde se podrobí výcviku u Oromise a jeho zlatého draka - Glaedra. Spolu s ním oromis cvičí i Broma, pro kterého je Morzan vzor a Morzan toho začne využívat. Po ukončení výcviku se ožení se Selenou ale nedonutil ji k žádné přísaze ve starověkém jazyce, protože věřil že její láska jí nedovolí od něj utéci a začne mu sloužit (bude mučit, vydírat, zabíjet nepohodlné lidi,...). Ale jednou se vydá do bitvy kde zemře Bromova dračice- Safira, Brom soustředí svůj vztek na toho, kdo byl podle něj za jeho ztrátu plně odpovědný: na Morzana.

Film


Obrázky









:D :D

1 komentář:

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates