Social Icons

neděle 22. září 2013

RC: Recenze: Prozření Mary Dyerové

Mara Dyerová - Prozření Mary Dyerové (1)
Autor: Michelle Hodkin
Nakladatelství: Brio
Rok vydání: 2013
Počet stran: 368
Anotace: Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. Může. Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. Nemýlí se. A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. Plete se.
Pár slov u autorce: Michelle Hodkin se narodila a vyrostla na Floridě, chodila do školy v New Yorku a
navštěvovala právnickou školu v Michiganu. Pokud zrovna nepíše, můžete ji najít jak se snaží dostat různé věci ze spárů jednoho z jejich všetečných mazlíčků. Prozření Mary Dyerové je její prvotina. (vlastní překlad, zdroj)
ISBN: 978-80-7391-672-5
*
Děkuji knihkupectví knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

*

zdroj
Mara Dyerová je obyčejná sedmnáctiletá holka. Nesnáší pavouky, bojí se tmy, krásně kreslí a poslouchá Death Cab for Cutie. Má milující rodiče, dva úžasné bratry - Daniela a Josepha, nejlepší kamarádku Rachel a skvělého kluka Juda. Společně chodí do školy, na párty a užívají si. Mara má život, na kterém není co zlepšovat. Až do osudného dne... kdy se probudí v nemocnici...a její přátelé jsou mrtví...
*
Jsou i jiné způsoby, jak tenhle problém vyřešit.
(str. 356)
*
Příběh začíná probuzením Mary v nemocnici. Zde se od rodičů dozvídá, že s přáteli navštívila rozpadající se ústav pro choromyslné, který se následně zřítil. Mara jako jediná přežila. Je naprosto zdrcená - její kluk i
zdroj
přátelé jsou mrtví. Žádá rodinu, aby se odstěhovali z místa plného vzpomínek pryč. Všichni tak začínají nový život na Floridě. První den ve škole neudělá Mara dobrý dojem, avšak oslní místního sukničkáře Noaha. Ale ani v nové škole neunikne děsivým vzpomínkám. Neustále ji pronásledují vidiny mrtvých přátel a různé přeludy. Mara je přesvědčená, že zešílela... Doopravdy ji někdo pronásleduje? Jsou její vidiny pouze výplodem její fantazie?
*
Něco se se mnou dělo.
(str. 283)
*
Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická a líbilo se mi, že byla spíše zápornou než kladnou postavou. Chování, myšlenkové pochody a pocity odpovídaly na její věk.
zdroj
Mara se znovu snažila zařadit do společnosti, ale její život se změnil. Už není tou milou a veselou dívkou, jejíž jediný problém byli kluci a kosmetika. Mara se snaží zjistit, co se v ten tragický den doopravdy stalo a zda její přátelé zemřeli její vinou. Děsivá tajemství na sebe nenechají dlouho čekat.
V ději se objeví i dva chlapci, jevící o Maru zájem. Trošku šílený Jamie který jako horlivý fanoušek sci-fi i fantasy neustále cituje a přirovnává události k Pánu prstenů nebo Star Wars. A potom je tu svůdník Noah, o něhož Mara nejeví žádný zájem. Nechce totiž být jen další zářez na pažbě. Mařina odtažitost a nenávist však Noaha přitahuje...
*
"Noah nerandí. Vyjebe s tebou, doslova i obrazně. Každej to ví. Jeho budoucí trofeje to vědí, ale dělají, že jejim to jedno. Dokud je nenechá a neuloví další. A pak zůstanou samy a jejich pověst jde do hajzlu. Anna je klasickej příklad, ale je to jenom jedna z mnoha...."
(str. 99)
*
Autorka vypráví děj s naprostou lehkostí a moc dobře ví, jak čtenáře zaskočit. Každá kapitola končí otevřeně a čtenář je tak nucen číst dál.
zdroj
Mezi jednotlivé kapitoly odehrávající se v přítomnosti jsou vloženy i ty z minulosti, kde Mara pomalu zjišťuje, co se vlastně stalo. Autorka ale nenechá čtenáře odkrýt celou pravdu, a tak jste celou knihu napnutí až k prasknutí, napětím ani nedýcháte, pouze horlivě otáčíte stránky a hltáte každé slovo.
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a četla jsem prakticky bez zastavení. Také jsem se snažila rozlousknout záhadu dřív, než na ni přijde samotná postava. Ať jsem se snažila, jak jsem chtěla, autorka mě neustále překvapovala a na poslední stránce mi doslova vyrazila dech!
*
Kniha je opravdu skvělá. Ačkoliv je v několika málo částech děj trošičku zmatený a některé nadpřirozené jevy nejsou dopodrobna vysvětleny. Prozření Mary Dyerové doporučuji všem milovníkům YA (young adult)!
*
4/5

*
Byla jsem jed a Noah protilátka, která mi pomáhala zapomenout.
(str. 359)
*
Ještě jednou děkuji knihkupectví knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách knihkupectví.


4 komentáře:

  1. Neskutočne moc si chcem prečítať túto knihu :3

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka mě bavila, těším se na další díl :)

    OdpovědětVymazat
  3. vdaka recenzie si ma priblizila k precitaniu knihy,kedze som si ju kupila ,,nahodou,, ked martinus malo podujatie kupa knihy s nazvom rande naslepo,som si doma vybalila prave tuto,uz sa na nu tesim :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už by som si ju mala naozaj prečítať, doma ju mám už asi rok. :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates