Social Icons

sobota 21. září 2013

Postavy a jejich charakter... aneb Mary Sue v akci!

Po dlouhééé době jsem se rozhodla, že bych mohla měla sepsat nějaký článek na slušné zajímavé téma. Ale když to tak vezmu, témata na článek se vymýšlejí hodně těžce, a většinu těchto témat už někdo sepsal, nebo rozebíral. Nechci se po nikom opičit nikoho kopírovat, nikomu krást jeho nápady... a tak se snažím přijít s něčím originálním.
Rozhodla jsem se tedy uveřejnit článek, kde bych rozebrala charaktery postav. Vím, že už jsem něco podobného rozebírala, ale tentokrát bych se chtěla zaměřit na nejčastější chyby autorů a následnou umělost postav. Také bych se ráda zaměřila na onu postavu Mary Sue, kterou možná znáte...

Kdo je vlastně Mary Sue?

Poprvé jsem se o Mary Sue dozvěděla teprve nedávno. Při psaní své knihy (ano, je to k nevíře, i já se snažím stvořit veledílo :D) jsem narazila na zajímavý blog, který doporučuji opravdu vše - odkaz zde. Zde autorka zmiňovala a důrazně radila, aby spisovatelé nesklouzli k postavě Mary Sue. Kdo je sakra Mary Sue? Přiznávám se, že jsem o ní nikdy dřív neslyšela, a tak jsem si jméno jednoduše vygooglila... ehm ne wikilila :D našla na wikipedii. Cituji:

Mary Sue je termín používaný pro fiktivní postavy, které jsou celkově nesympatické, idealizované a obecně nemají přespříliš zajímavý charakter.
Termín je používán především v kontextu s fanfikcí, kde je tato postava originální. Autorům takovýchto povídek se pak hlavně v anglickém fandomu říká "suethoři".

 Mary Sue a její super vlastnosti

Mary Sue je tedy idealizovaný autor (vypadá tak, jak by autor knihy chtěl vypadat), nebo vypadá úplně přesně jako on.
V současné době je mezi věkovou skupinou, ze které nejčastěji pocházejí "suethoři", oblíbená manga a jistý její vliv je patrný ve spoustě Mary Sue povídek. Např. postava objeví své schopnosti a svůj velký úkol v 16 letech, jak je zvykem v manze; nosí účesy, které si lze představit pouze v anime, ne v reálu; používá japonské zbraně a východní bojová umění nebo se její emoce odrážejí převážně v očích.
Mary Sue také pronásleduje její tragická minulost. Mezi hlavní znaky patří - sexuální zneužívání v raném věku, smrt milované osoby, psychické týrání a jiné. Mary Sue je zkrátka tragická hrdinka se superschopnostmi, sexy tělem a nehezkou minulostí....

Mary Sue a její původ, avšak základ všech knih!

Nad jedním odstavcem z wikipedie jsem se hodně pozastavila a to hlavně o původu Mary Sue.

Mary Sue nebývají zcela lidské. Mívají vílí, elfí, upíří, vlkodlačí apod. (nikdy ne např. skřetí) předky a proto vládnout schopnostmi, o kterých se ostatním lidem může jen zdát. Samozřejmě tak vyvolávají obdiv a spekulace, obzvlášť pokud tuto skutečnost tají nebo o ní vůbec nevědí.
Podivila jsem se, že i tato vlastnost patří mezi Mary Suiny. Když to vezmu z jednoho pohledu všechny knihy takto začínají. Jedná se o velmi časté začátky a základy všech knih. Na druhou stranu, i přes stejné začátky byla kniha ve většině případů skvělá.

Když už víme, kdo je Mary Sue...

Když jsem nyní vysvětlila, kdo je Mary Sue, můžeme se zamyslet, v kterých knihách se tato postava vyskytuje. Mně osobně dalo přemýšlení docela zabrat, ale nakonec jsem se zaměřila na pár postav, které Mary Sue určitě jsou. Aspoň podle mého názoru.

Ocenění Zlatá Mary Sue získal/a...

První místo obsadila Cassandra Palmer z knihy Dotkni se temnoty od autorky Karen Chance (recenze)

Nemůžu si pomoct, ale tato postava je opravdová Mary Sue. Abych to zkrátila a moc nespoilerovala - Cas má tragickou minulost (smrt rodičů), je nehorázně sexy (motá se kolem ní kde kdo), na 10cm podpatcích běhá jako Usain Bolt a její superschopnosti by zachránily celou planetu....

Druhé místo a ocenění Zlatá Mary Sue, si za bouřlivého potlesku přebírá Karou z knihy Dcera kostí a dýmu od autorky Laini Taylor (recenze)

Tato kniha je, co se místa děje a popisu okolí týče, naprosto strašná! Autorka doslova flákla do googlu Czech republic, otevřela první stránku a okopírovala vše, co na ní našla.
Jak může někdo jíst každý den guláš? Jak se někdo může jmenovat Kazimír? Světlana? Františka? Oh my god.
Abych se ale vyjádřila k hrdince... Hlavní hrdinka má modré vlasy (plus jeden bod), o své minulosti neví (plus další bod), je nehorázně krásná a podivná (plus další bod), má záhadný původ (plus další jeden bod)... Ne! Karou je prostě kýčovitá a nereálná. Vzhled k tomu že má modré vlasy... dejme tomu... ale jinak... nevím, co říct...

Poslední ocenění Zlatá Mary Sue si přichází vyzvednout Schuyler z knihy Modrá krev od autorky Melissy de la Cruz (recenze)

Schuyler mi vůbec nesedla. Její jméno bych přežila (bacha čte se Skájler a ne Šuler jak jsem četla já -.-). Schuyler chodí v oblečení ze sekáče (plus bod), i přesto je krásná (plus bod) a zamiluje se do ní nejhezčí kluk na škole (plus další bod). Je upír, se záhadným původem a přišla na to až v pubertálním věku (plus asi tak čtyři body...)
Kdyby autorka postavu trochu poupravila, aby nebyla tak divná... tak nereálná... tak... umělá. Prostě a jednoduše, Skyler je divná a nemám ji zrovna v lásce.

Jak se vyvarovat Mary Sue!

Pokud nechcete postavu Mary Sue, stačí dodržet pár základních bodů a vyvarovat se již výše zmíněným. Vím, že je to občas těžké... I mé postavy mají pár znaků Mary Sue, ale tomu se prostě nevyhneme... Znovu doporučuji stránky - zde -, kde najdete i krátký test - zde - abyste zjistili, zda vaše postava není Mary Sue.
Napsat dobrou knihu bez Mary je těžké. Nikdo netvrdí, že psaní příběhu je lehké...

Pár slov na závěr

Když se nad tím tak zamyslím, Mary je snad v každé knize...
Byla bych ráda, kdybyste do komentářů napsali vlastní názor na Mary Sue, případně několik postav, které vám opravdu lezly na nervy svou umělotinou umělostí a supersílou :)

3 komentáře:

  1. Dcera kostí a dýmu som ani nedočítala, zasekla som sa v polke, nedávalo mi tam nič zmysel, nejako ma to nudilo 8D ktovie, či to niekedy v živote dočítam 8D

    OdpovědětVymazat
  2. ...o Mary Sue jsem vůbec neslyšela, ale jsem vážně ráda, že jsem se o ní dozvěděla!:) díky!

    OdpovědětVymazat
  3. Moje nejoblíbenější Mary Sue je samotná autorka z knihy Štěstí na dosah. Ona psala knihu o sobě a naprosto se tam idealizovala.
    A s Schuyler jsi mě pobavila, já jsem to taky vždycky četla jako "Šuler", což je náš soused :DD

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates