Social Icons

středa 18. září 2013

Recenze: Samotáři

Karanténa: Samotáři (1)
Autor: Lex Thomas
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2013
Počet stran: 384
Anotace: Odmaturuj, nebo zemři!
Byl to jen další obyčejný den na McKinleyho střední škole. Dokud školou neotřásl mohutný výbuch. Samotář David Thorpe se pokusil pomoci svému učiteli angličtiny. Ten mu však zemřel přímo před očima. A to byl jen začátek. McKinleyho střední škola se změnila v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola je v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se vytvořily násilné gangy. Bez nich není naděje na přežití. David nemá svůj gang. Má jen mladšího bratra Willa a s ním stojí proti celé škole. V tomto děsivě temném a vzrušujícím románu Lex Thomas přivádí čtenáře do školy, kde děti nebojují o popularitu. Tvrdě bojují, aby přežily.
Pár slov o autorech: Lex Thomas je pseudonym týmu skládající se z Lexe Hrabe a Thomas Voorhies. Jejich první román, Karanténa: Samotáři, získal skvělou recenzi od Booklist a Huffington Post Books jenž tuto knihu označili za "jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četl."
Lex vystudoval drama a angličtinu na University of Virginia a pracoval jako herec, režisér a spisovatel. Thomas absolvoval s bakalářským titulem výtvarné umění na Rhode Island School of Design, a nyní píše a vystavuje svá realistické olejomalby v Los Angeles.
Lex a Thomas se setkali na srazu spisovatelů v Los Angeles. Jejich přátelství se rozvinulo, když se pokoušeli jeden druhého ohromit ukázkami z bizardních filmů. V roce 2005 spolu začali psát scénáře. (zdroj)
ISBN: 978-80-7321-701-3
*
Od knížky jsem očekávala opravdu mnoho. Četla jsem spoustu nadšených recenzí a těšila jsem se na skvělou knihu. Kniha ovšem nesplnila má očekávání...
*
David Thorpe a jeho bratr Will trpící epilepsií jsou našimi hlavními hrdiny a vypravěči celého příběhu. Žijí
zdroj
pouze s otcem, který na ně nemá moc času kvůli práci. Oba hoši si ale vystačí sami. David je velmi populární hráč fotbalu a i dívky ho obdivují. Will se těší na první školní den, až jej David uvede do "středoškolské elity". Střední školou ovšem otřese nečekaný výbuch. Všichni studenti jsou nakaženi virem, pro dospělé smrtícím. Musí všichni přežívat ve škole, kde začne boj o jídlo a přežití. Studenti se rozdělují do gangů a mezi sebou bojují o holý život. Kdo dospěje a přežije, může školu opustit. Ostatní musí čekat na svůj den, kdy budou konečně moci opustit zdi tohoto pekla.
*
David se rozešel s Hillary a vyčlenil se z fotbalového týmu. Nyní on a Will jsou samotáři... odpadlíci... bojují sami za sebe a nepatří do žádného gangu. Kvůli tomu je i jejich šance na získání zásob při pravidelném příletu vrtulníku téměř nulová.
zdroj
Jednoho dne zachrání David Lucy, dívku od Krásek. Ta byla vyhozena Hillary kvůli neposlušnosti. David Lucy zachrání a tím se postaví proti celému gangu Borců. Ti patří mezi nejsilnější a nejobávanější. David je pronásledován na každém kroku, jelikož při záchraně zabil jednoho člena gangu. Kdo Davidovi pomůže? Postaví se borcům? A co ostatní odpadlíci? 
*
Všichni studenti se rozdělili do jednotlivých gangů. Borci - nejsilnější a nejlepší, většinou členové fotbalového týmu, jejich cílem je šířit strach. Děvky - rockerky s rudými vlasy, obchodují s čímkoliv. Krásky - nejhezčí dívky na škole, vlasy mají obarvené na žluto. Freaci - s modrými vlasy, velmi nepřátelští. Skejťáci - neustále jezdící na skateboardu. A nakonec Samotáři - studenti nepatřící do žádného gangu.
*
Postavy měly propracovanou minulost, ale celkové zpracování bylo velmi slabé, zvlášť u dívek. Krásky, ty nejhezčí a podle všeho nejblbější, spí s borci jenom kvůli tomu, že jsou neschopné a nepřežily by. Samozřejmě jsou všechny neskonale krásné a kdyby si daly svou fotku na internet, byly by pod ní ošklivé komentáře, protože by si všichni mysleli, že je to photoshop.
To že jste krásná automaticky znamená, že jste neschopná.
zdroj
Borci jsou všichni kluci z fotbalového týmu řídící se pravidlem - horda svalů, žádný mozek. Všichni si myslí, že jsou nejlepší a namyšlení. IQ se blíží k nule.
Jak jsem zmiňovala ženské hrdinky byly slabé a většina z nich připomíná Mary Sue. Neschopné, nerozhodné, hloupé, slabé, zcela závislé na mužském protějšku. 
Pokud čekáte nějakou milostnou scénu, občas se nějaká vyskytne mezi trojúhelníkem David - Lucy - Wille. Ovšem její vývoj je lehce předvídatelný.
*
Celý děj je postaven na tom, že celá škola je infikovaná a studenti nesmí odejít. Přemýšlela jsem, co bych asi dělala, kdyby mého syna či dceru zavřeli do školy a nechávali je tam umírat. To se nikdo neozval? Žádné protesty? Nikdo kdo by se snažil dobývat dovnitř? spoiler Ach ano, zapomněla jsem na závěr. Tam se pár teenagerů dostane do školy, aby pomohlo dalším. Vážně užitečné.  konec spoileru
*
Kniha byla vyprávěna bez nějakého náznaku emocí, taková strohá. K hlavním hrdinům jsem neměla žádný vztah, nikoho jsem si neoblíbila. Občas se objevila nějaká akce, která mě ale neoslovila tak, jak by měla. Obracela jsem nudně stránky a doufala v nějaký zajímavý převrat. Nic takového se nekonalo.
*
2/5

2 komentáře:

  1. Úplne súhlasím, hlavne s tým, že všetci, ktorí boli mimo školu, boli asi spokojní s tým, čo sa dialo s ich deťmi... Pre mňa zatiaľ najhoršia kniha roka...

    OdpovědětVymazat
  2. Už podle popisu tahle kniha nevypadá, že by mě nějak nadchla. Nedokážu popsat proč, ale vůbec mě ani neláká :D
    A nesnáším fotbalisty, basketbalisty a hráče lakrosu z amerických filmů :D

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates